A Tolnai-hegyhát Zöldút szervezésében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is aktívan részt vesz

A Tolnai-hegyhát Zöldút szervezésében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is aktívan részt vesz
A Zöldút (Greenway) olyan fogalom, amit a világ minden pontjában intenzíven keresnek az öko- és a szelíd turizmusban érdekelt kirándulók. A zöldút környékén élő emberek a helyi értékeket bemutatják, ezáltal látogatókat vonzanak, és elősegítik a helyi termékek kereskedelmét is. Ebben a folyamatban lehet partner a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is a Tolnai-hegyháton. A környező települések vezetőivel, aktív polgáraival szerveződött társaság még 2014. decemberében tartott egy egyeztetést a Lengyel-Annafürdői Erdei Iskolában a mozgalom elindításáról, mely iránt Hőgyész, Kalaznó, Mucsi, Závod, Dúzs, Kurd és Lengyel településeken van érdeklődés. A résztvevők elhatározták, hogy a közelben lévő jó példákat megtekintik tapasztalatszerzés céljából, így esett a választás a Mecsek Zöldút felkeresésére is. 2015. március 12-én a hegyhát községeinek képviselői és a Gyulaj Zrt. Lengyel-Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ dolgozói közösen útra kerekedtek.
Az úti cél Baranya megye közepén egy csendes hegyi falu, a Jakab-hegy lábánál található Cserkút volt. Jelenleg 580-an laknak a településen. A kis településnek számos civil egyesülete van, többek közt a Mecsek-Zöldút Egyesület is, amelynek tagjai örömmel fogadták a Tolna megyéből érkezőket. A megtapasztaltak alapján megállapítható, hogy ez egy olyan körút, amely a turisztikai vonzerejét, a tájegységek gazdagságát a résztvevők erős szinergiával mutatják be. Szívélyes fogadtatással várták a tolna megyei csoportot a Művelődési házban, ahol különböző kenyereket, krémeket, édességet és savanyúságot ízlelhettek meg. Az ételek az erdőben megtalálható növényekből és gyümölcsökből készültek. Ilyen pl. a medvehagymás, csalános, porcsinos és a libatopos szendvicskrémek, amelyek tartósítószereket nem tartalmaznak. Meglátogatott a küldöttség egy helyi kistermelőt is, aki a füstölt húskészítményeket hagyományos módon állítja elő és helyi termékként értékesíti. Az egészséges ételek kóstolása után a csoport tagjai a helyi értékeket tekintették meg, és itt fontos kiemelni a falu ékes műemléket a katolikus templomot, amely román stílusban a XIII. században épült.
A látottak, tapasztalatok alapján a résztvevők megerősítették azon szándékukat, hogy a Tolnai-hegyháton is hasonló Zöldút mozgalom elindítói lesznek, melyet a következő hónapokban, években aktív szervezéssel, ismeretterjesztéssel segítenek elő, a vidéki élet népszerűsítéséért, értékeinek és hagyományaink megőrzéséért, a vidék fejlődéséért. Ebben a folyamatban is, mint minden másban, mely az észak-tolnai térségünk gazdagítását, fejlesztését, országos és nemzetközi népszerűsítését jelenti a Gyulaj Zrt. aktív katalizátor szerepet tölt be, ahogy ezt az eddigi években is rendkívüli emberi és anyagi erőfeszítésekkel tette.

*A zöldút jelentése a zöldben futó útvonalaknál jóval több: közösségi programok, környezeti szemléletformálás, örökségvédelem, sportrendezvények, ökoturizmus, vidékfejlesztés, a helyi gazdaság élénkítése, közösségfejlesztés…
Cseke Viola - Gonda Viktória Virág

A képek tovább nagyíthatóak!