Hírek 2011. évben

2011. december 20-án, hétfőn az MFB (Magyar Fejlesztési Bank- a magyar állami erdőgazdaságok jelenlegi tulajdonosi jog gyakorlója) budapesti székházában, ünnepélyes keretek között írtak alá együttműködési megállapodást a 22 állami erdőgazdaság vezérigazgatói és a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) elnöke. A szerződés célja, hogy a helyi önkormányzatok, valamint oktatási intézmények és a helyi erdei iskolák mozgosításán és szorosabb együttműködésén keresztül minél több gyerek és ifjú gyakorlati szinten érthesse meg a magyar természeti kincsekkel való tartamos gazdálkodás, így a méltán híres magyar állami erdő- és vadgazdálkodás szerepét és fontosságát.
A fataj.hu és a forestpress.hu internetes szakmai hírportálon, illetve az oee.hu-n és az agroinform.hu-n, valamint az orientpress.hu hírügynökség honlapján megjelent cikkek egyikéhez, kérjük kattintson az alábbi kép valamelyikére!
vagy
vagy
vagy pedig
Kevés
olyan fórum létezik ma Magyarországon, ahol őszintén és nyíltan lehetne
párbeszédet folytatni olyan örökérvényű értékekkel kapcsolatban, mint a hit és a vadászat, melyek végigkísérték az ember történelmét. A Gyulaj Zrt. karöltve az OEE Tamási Helyi Csoportjával és a KÉSZ  (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) Tamási Csoportjával előadást rendezett "A VADÁSZAT ÉS A VALLÁS" témakörében, Dr. Mészáros István kalocsai vendég előadó meghívásával. A téma mélysége és bensőséges mivoltja miatt a tamási Művelődési Ház konferencia terme zsúfolásig telt. Az előadás végén mindenki, szabadon mondhatta el véleményét vadászatotról, hitről, erkölcsről, emberségről.
A kiváló előadás TELJES, szó szerinti anyaga elérhető innen!

Az előadásról szóló rövid beszámolót és képeket a forestpress.hu-n, az oee.hu-n, illetve a huntingpress.eu-n olvashatnak. A cikk megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi logók egyikére!
vagy
vagy
A Tolna Megyei Vadász-Szövetség és az Országos
Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Szervezetének évenként két számban megjelenő
lapja, a Vadászinfo 2011. decemberi, évzáró száma jelent meg a napokban. Ahogy azt már megszokhattuk, idén is részletesen foglalkozik Tolna megye legnagyobb vadgazdálkodója, a Gyulaj Zrt. vadászati történéseivel, eseményeivel.
A lap jelenlegi, évzáró számának pdf formátumban történő olvasáshoz, kérjük klikkeljen az alábbi képre!

A vadászat és a természet szeretete elképzelhetetlen azok tisztelete és megbecsülése nélkül, akik a múltban ezen értékek megőrzésén illetve megismertetésén fáradoztak. Igaz ez szakmai berkeken belül és igaz ez a tollat ragadó vadászok, vadászírok életművére is. Talán kevésbé köztudott, de Jókai mellett a leginkább olvasott írónk Fekete István volt, akinek életét átszőtte a magyar vadászat, vadgazdálkodás és a természet szeretete.  Munkássága alatt született műveit 2002. decemberéig több, mint 8 700 000 példányban olvasták. Végzettsége szerint is a természettel való gazdálkodást választotta. Az akkori Magyaróvári Akadémián, mint mezőgazdász végzett 1926-ban. Barátai, vadászbarátai között tudhatta Kittenberger Kálmánt, gróf Széchenyi Zsigmondot és Wass Albertet is. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. büszkén és örömmel támogatta a Mosonmagyaróvár önkormányzata és a Zsidanits Közéleti Társaság által kezdeményezett szobor avatást, melyet írói, vadászírói munkássága előtti mementóként állítottak. Az erdei fülesbaglyot ábrázoló bronzszobor ünnepi felavatására 2011. november 19-én került sor a Majorokban. A szobor egyben Hú című regény főhősének is emléket állít. A rendezvény fővédnöke Hoffman Rózsa oktatási államtitkár volt. 

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében úttörő módon, november 22-én bemutatkozó jelleggel workshopot szerveztek Bécsben mintegy 40 osztrák vadászatszervező, vadásztársaság, utazási iroda és öt magyar állami erdő- és vadgazdaság képviselői között. A jelenlévő öt magyar erdőgazdaság között természetesen ott volt a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászati ágazatvezetője is sikeresen promótálva a Gyulaj Zrt. kínálta kitűnő dám, gím, vaddisznó, illetve őz vadászati lehetőségeket.  
A huntingpress.eu vadászati információs portálon és MÁS MEGVILÁGÍTÁSBAN némileg más tartalommal a forestpress.hu-n, illetve a fataj.hu-n megjelent cikk megtekintéséhez, kérjük kattintson az alábbi logókra!
vagy
vagy 

Az OEE Tamási Helyi Csoportjának szervezésében november 30-án Dr. Mészáros István a kalocsai Szent István templom templomigazgatója tart előadást az erkölcs és a vadászat témakörében "A vadászat és a vallás" címmel. A program a Tamási Művelődési Ház konferencia termében fog megrendezésre kerülni.
A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A felhívás pdf-en történő megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Ahogy tavaly is, idén is megtartotta a Gyulaj Zrt. a barcogás utáni trófeaszemléjét a patináns óbiródi vadászháznál. A népes vendégsereg többek között az idei legszebb, pincehelyi 5,25 kg-os bika trófeáját is  szemügyre vehették. A vendégek között több külföldi állampolgár is volt, 8-9 órát utazva, hogy megtekintsék a gyulaji és pincehelyi barcogási szezon idei legszebbjeit.
A Gyulaj Zrt. idei dámtrófea mustrájáról készült cikkeket és fotókat az alábbi, forestpress.hu-s, illetve a huntingpress.eu-s linkre kattintva tekinthetik meg:
 
vagy
Csapatversenyt tekintve immáron "zsinórban" hatodszorra a Gyulaj Zrt. lövészcsapata hozta el, illetve marasztalta Tamásiban az erdőgazdaságok közötti lövészverseny első helyezettjének kijáró serleget. A csapat első helyezése mellett az egyéni eredmények is kiválóak voltak idén is. Gratulálunk az eredményekhez!
Az Országos Erdészeti Egyesület honlapja, az oee.hu , a forestpress.hu és a huntingpress.eu szakmai hírportál is beszámol a nagyszerű eredményekról. A cikk megtekintéséhez, kérjük kattintson az alábbi képek egyikére!
vagy
vagy

Immáron a 101. kiadást megérő, múlt hónapban jubilálló Tamási Táj
legújabb novemberi száma jelent meg a hétvégén. A lapszám a 3.
oldalon számol be a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészeténél októberben esett kapitális, 5,25 kg-os dámbikáról. Jó olvasást kívánunk!

A Tamási Táj 2011. novemberi számának .pdf-en történő
lapozgatásához vagy letöltéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!


A Tolna megyei Kisszékely közeli erdők újabb bizonyítékot vonultattak fel, hogy méltán a legjobb dámos területek közé tartoznak a mai magyar vadászterületek között. A tavalyi 5,05 kg-os bika után az idei kiválóság az igen tekintélyes 5,25 kg-os határt érte el. A kiváló dámbika október közepén esett el egy reggeli cserkelés során. Gratulálunk az elejtőnek!
A huntingpress.eu és a forestpress.hu szakmai portálon megjelent teljes cikk
megtekintéséhez kérjük kattinston az alábbi huntingpress vagy
forestpress logóra!

vagy

Bemutatva az erdészek és vadászok, az állami erdőgazdaságok értékteremtő és - megőrző, akár több generációra kiható, sokszor mégis félreértett és rosszul ismert munkásságát, az MTV sorozat indításába kezdett. Az Erdőjárók című műsor október 22-én lejátszott része többek között a Gyulaj Zrt. erdészeti, vadászati és kultúrális örökségét, és az azokkal való sikeres gazdálkodást mutatja be több kollégánk megszólaltatásán keresztül.
 Az MTV 2011. október 22-i Erdőjárók című műsorának megtekintéséhez kérjük kattintson
az alábbi MTV Videótár logóra!

Az ember lehetőségei nem csak a természet erőforrásainak felhasználásában és védelmében merülnek ki, hanem a természet megörökítése, a teremtett világban való gyönyörködés is közelebb hozhatja az embert és természetet. A természet rejtett pillanatainak szemügyre vétele és megcsodálása azonban a legtöbb embernek nem adatik meg, hiszen a legtöbb helyre el sem tud jutni, különösen nem a megfelelő időben. Azonban a természetfotósok elszántságának eredményeként mi is részesülhetünk a rejtett pillanatok csodáiban. Máté Bence, a világ egyik legjobb fiatal természetfotósának werkfilmje az egy-egy kiváló kép mögött húzodó munkát és áldozatot mutatja be a Spektrum csatorna egy sorozatán keresztül.

A már több év óta tartó, a diákok és tanárok között töretlen népszerűségnek örvendő Európai Erdők Hete programsorozat Lengyel- annafürdői napja idén is sok élményt és mosolyt tartogatott fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Az előre bejelentkező diákcsoportokat a Gyulaj Zrt. erdei iskolai kollégái nagy szeretettel és számos érdekes programmal várták. Az erdei büfé, az azon a napon ingyenesen programvezetővel látogatható tanösvények és az erdei iskola állandó sztárjai; Rudi gímszarvas és "felesége" Sára idén is rengeteg emléket hagyott a következő generáció kilátogató tagjaira. A nagyszerű hangulatban eltelt annafürdői napról az mr1-
Kossuth Rádió készített riportot.
A mr1- Kossuth Rádió 2011. október 17-én, 05:39- kor a Hajnal- Táj c. műsorban lejátszott riport meghallgatásához, kérjük kattintson az alábbi
mr1 logóra! A Lengyel- annafürdői Erdők Hete napról szóló rész az 5:39 perc-től
kezdődik!FIGYELEM: a hanganyag a rádió műsortárában
csak 3 hétig érhető el!

Magyarországon és mondhatni egész Európában egyedülállóak a nemzedékeket, országhatárokat és szakmákat áthidaló, eredetük szerint selmeci bányász- erdész diákhagyományok, azaz a "selmeci szellem" jellegzetességei. A történelmileg a bányászok egymásra utaltságán alapuló egyetemi hagyományokat a mai Nyugat- Magyarországi Egyetem, volt Soproni Egyetem, illetve Miskolci Egyetem, valamint Dunaújvárosi Főiskola végzett, ma már szakmáikban dolgozó és a campusok kurzusait most kijáró, végzős diákjai viszik tovább és éltetik. A történelem viharai ellenére sem szakadt a gyökereitől a bányász- erdész szakma. Egy történelmi jelentőségű ünnepség keretén belül több rangos személy, köztük Dr. Fónagy  János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára jelenlétében felavatásra került a magyar nyelvű emléktábla a Bányászati Palotában. A rendezvényen a Gyulaj Zrt. is képviseltette magát.
A kivételes és történelmi pillanatokról szóló beszámolókat és képeket az alábbi logókra kattintva olvashatják, illetve nézhetik meg Kedves látogatóink!
A kivételes és történelmi pillanatokról szóló beszámoló folytatása innen érhető el:

A helyi
jelentőségű, a környéken igen közkedvelt ingyenes közéleti lap, a Tamási Táj
100. kiadványát ünnepli a nemrég megjelent októberi számával. A 100. szám
tartalma is gazdag a Tamási központú Gyulaj Zrt. körüli hírek és történésekről
szóló tájékoztatásban. Az erdőgazdaságot érintő cikkeket az 1., 3., 4. és 8.
oldalon olvashatják a Kedves Olvasók! A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
örömmel gratulál az eddigi sikerekhez és kiadványokhoz!

A Tamási Táj 2011. októberi számának .pdf-en történő
lapozgatásához vagy letöltéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!


A vadászat iránti szenvedély nem ismer korlátokat, vagy korlátozottságot! Közép-Európában szinte egyedülálló módon a Gyulaj Zrt. innovatív fejlesztésekbe kezdett a Tamási (Gyulaji)  vadászterületének  műszaki berendezéseinek átalakítása terén, hogy a jövőben egyre több kerekesszékes, mozgásukban korlátozott vadász vendéget tudjon fogadni. A vadászni vágyó vendégek számára a vadászat mellett kiváló lehetőség nyílik az újonnan megnyilt Tamási Fürdő teljesen akadálymentesített ability részlegének kihasználására, mellyel Tamási egyedülálló központja lehet a vadászat iránt is égő, de pihenni is vágyó mozgáskorlátozott személyek kiszolgálásának. Az innovációról Gőbölös Péter vezérigazgatót és Palánki Gábor erdészet vezetőt hallhatják az MR1 Kossuth Rádió "Hajnal- Táj" című műsorában.
Az MR1 Kossuth Rádió Hajnal-Táj c. műsorának Gyulaj Zrt. fejlesztéseiről szóló részét az alábbi logóra kattintva a Hajnal-Táj c. műsorrészt lejátszva hallhatják! A műsorrész a 18 perc 54 másodperctől a 22 perc 49 másodpercig hallható!
A Gyulaj Zrt. innovációjáról a hirado.hu így számol be:

A Gyulaj Zrt. innovációjáról az agromonitor.hu így számol be:
A Gyulaj Zrt. innovációjáról az fataj.hu szakmai hírpotál így számol be:
A Gyulaj Zrt. innovációjáról a pozitivnap.hu online hírpotál pedig így számol be:

Több mint 60 elejtett bika. 7,46kg-os átlagsúly. Két darab trófea 11kg feleti súllyal. Gyönyörű eredmények, de ezek mégis csak számok maradnak felsorolásszerűen. Egy trófeát, vagy akár egy egész szezon trófeáit jellemezhetünk számokkal, de az elejtés utáni igazi élményt a bennük való gyönyörködés, visszaemlékezés, elbírálás, méricskélés jelenti igazán. Ennek tudatában rendeztük meg az idei bőgési szezon gímbikáinak trófeamustráját a Hőgyészi Erdészet Szálláspusztai vadászházánál. A megjelent népes szakértők és érdeklődők, laikusok egy hangulatos ebéd kíséretében gyönyörködhettek a négy vadászterület idei terméséből, meghallgatva, megvitatva egyes bikák érdekes, vadászias és nem kevésbé mulatságos történetét.  
A forestpress.hu, a fataj.hu és a huntingpress.eu szakmai hírportálon megjelent teljes cikk megtekintéséhez
kérjük kattintson az alábbi forestpress, fataj vagy huntingpress logóra
!

Mi jöhet szóba, ha két erdész vagy vadász ember leül beszélgetni? Egyértelmű válasz, hogy a szakma. Kifejezetten igaz lenne ez a megállapítás egy OEE helyi csoport rendezvényére...Azonban vannak rendhagyó esetek is. Ilyen volt például az OEE Tamás Helyi Csoportjának legutóbbi, szeptember 28-i rendezvénye is, melyen a meghívott vendég előadó az F1 első, és eddig egyetlen magyar pilótája: Baumgartner Zsolt volt. A megjelent érdeklődők és fiatal rajongó tábor egy izgalmas videóbeszámoló után kötetlen, már-már baráti hangulatú beszélgetésben vehetett részt, ahol Zsolt tabuk nélkül beszélt élményeiről és tapasztalatairól a Száguldó Cirkusz számunkra láthatatlan világából.
A forestpress.hu és az OEE szakmai portálon megjelent teljes cikk megtekintéséhez
kérjük kattinston az alábbi forestpress vagy OEE logóra!

Az állami erdőgazdaságok között egyetlen kitűntetettként az előkelő III. helyezést kapta a a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Lengyel- Annafürdőn található ökoturisztikai központja, az Ökoturisztikai és Természetismereti Központ. A díj odaítélésekor figyelembevették a komplexum építésekor, illetve a régi, már meglévő épületek felújításakor alkalmazott zöld technológiák repertoárját (nádgyökérzónás szennyvíztisztítás, más technológiájú biológiai szennyvízkezelés, napelem, szélenergia felhasználás, stb.), törekvésünket az ökologiai lábnyom minél kisebb szinten tartására, a látogatóbarát és egyben informatív programok és lehetőségek, érdekességek sokaságát.
A forestpress.hu szakmai hírportálon megjelent
teljes cikk megtekintéséhez kérjük kattinston az alábbi forestpress logóra!
Idén is nagy sikert aratott programjaival a szeptember 16-a és 18-a között meghirdetett Tamási több pontján megrendezett Trófea Fesztivál. Az ország minden pontjáról érkező több mint 30 nevezett csapat mindent megtett, hogy gasztronómiai téren is kiemelkedő esemény legyen az idén ötödszörre megrendezett fesztivál és szombati főzőverseny. Az elkészült ételeket komoly szakmai zsűri bírálta el, kiderítve, hogy idén melyik csapaté a legjobb, legfinomabb étel. A pénteki kultúrális programok méltó nyitányát adták a hétvégi fesztiválnak. A könyvbemutató és festmény kiállítás megnyitója várta az fesztiválra ellátogatókat. A vasárnapi záró programok az egészséges és felelősségteljes táplálkozás fonotsságára hívták fel a figyelmet. 
A huntingpress.eu, illetve a forestpress.hu szakmai hírportálon megjelent teljes cikk megtekintéséhez kérjük kattinston az alábbi forestpress vagy huntingpress logóra!
       

Szeptember
27. a Turizmus Világnapja, melyre a lengyel-annafürdői Turisztikai és
Természetismereti Központ is különleges rendezvénnyel készül. „Természetjárás, hagyomány és
környezetvédelem”
jelszóval erdei nyílt napot szervez a Gyulaj Erdészeti és
Vadászati Zrt, melyre minden természetkedvelőt szeretettel várnak. Szeptember
27-én, kedden, 14.00-kor fogadják Lengyel-Annafürdőn a túravezetők az
érdeklődőket. Interaktív természetismereti kiállítás, túra a Hunyor
tanösvényen, vadaspark látogatása, biciklitúra, Szentkúti kunyhó-Ökoház
megtekintése, népi építészet és környezetbarát technológiák bemutatása, kemencés
langallósütés, gyógynövénytea, termelői méz és erdei gyümölcsök kóstolója várja
a kirándulókat. Ezen nap délutánján a programok (túravezetés,
biciklikölcsönzés, erdei büfé, parkolás) díjmentesen vehetők igénybe, előzetes
bejelentkezés után.

Információ, jelentkezés: 06/30/9470-898, 06/74/482-487, annafurdo@gyulajzrt.hu

A programok és a rendezvény plakátjának megtekintéséhez és pdf-en történő letöltéséhez kérjük klikkeljen az alábbi dokumentum képére!


"Gyakorlat teszi a mestert"- tartja Tacitus óta a közmondás. Ennek szellemében, ma már szinte hagyománynak mondható az idén augusztus 25-én zajlódott erdőtervezői terepi gyakorlat, melynek a Gyulaj Zrt. Tamási Erdészete biztosított helyszínt. A Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának erdőtervező szakgárdája több gyakorlati mérés és munkafázis elvégzése során  mérték fel és csiszolták tovább tervezői tudásukat.
A forestpress.hu-n megjelent cikkhez kérjük klikkeljen az alábbi Forestpress logóra!
A Tamási Táj legújabb száma rögtön a fő oldalon hívja fel a a Kedves Olvasó figyelmét, hogy már csak pár nap és itt van az V. Tamási Trófea Fesztivál a nagysikerű szombati vadfőző versennyel! Kitűnő hétvégi családi programnak ígérkezik, melyben a haspártiaknak különleges figyelem jut, mivel 250 Ft-os kóstolójegy ellenében bármely a szombati főzőversenyen készülő étek kóstolására lehetőség nyílik.
Nagy örömünkre szolgál a lapszám másik fő cikke, a Tamási Fürdő megnyitó ünnepségének beszámolója. Reméljük, hogy az újonnan felavatott és átadott termálfürdő és télifürdő sok régi és új turistát vonz Tamásiba.
Ahogy arról már mi is beszámoltunk, illetve több szakmai hírportál, lövészcsapatunk sikereinek híre eljutott a Tamási Táj szerkesztőségébe is. Az újság büszkén számol be Király Attila, Tóth Péter, Kalauz Csaba, Bölcskei Gábor  és Csapó Károly egyéni és csapatban elért sikereiről a 3. oldalon.
Tisztelegve városunk szakmai nagyjai előtt, idén megjelent Szabolcs József, a Zrt. elhunyt erdőmérnökének "Megfigyeltem" c. írása, mely a szerző hagyatékának, életművét bemutató műnek is tekinthető. A megvásárlási lehetőségekről a 3. oldalon tudhatunk meg többet.
A Tamási Táj 2011. szepmtemberi számának .pdf-en történő lapozgatásához vagy letöltéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!

Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva idén októberben is megrendezésre kerül a gyerekek és felnőttek által várva várt ERDŐK HETE rendezvény. Ahogy már megszokhattuk, idén is az Ökoturisztikai és Természetismereti Központunknál lesznek a programok a festői Lengyel- Annafürdőn. A regisztráló csoportokat színes programok, kézműves foglalkozások és a mindig vidám hangulatú ingyenes túravezetés várja a helyi tanösvényeken. Tehát Kedves Pedagógusok és Gyerekek, ne feleldjék idén is vár  az Erdők Hete Lengyel- Annafürdőn!
További információ és regisztrációs lehetőség: szegedi@gyulajzrt.hu vagy a 30/947-0898!

Kérjük látogasson el az Ökoturisztikai és természetismereti Központunk honlapjára is:
Újabb sikert könyvelhettet el a Gyulaj Zrt. lövészcsapata, mely az állami erdőgazdaságok közöttti zajló éves versenysorozat legutóbbi, az MFB Zrt. által megrendezett Budakeszi fordulón ismét a dobogó legfelső fokára állhatott a csapatverseny eredményei alapján. A csapattagok egyéni eredményei is kimagaslóak. A budakeszi versenyen Tóth Péter harmadik, Király Attila pedig 8. helyen zárt több mint 70 versenyző közül.
Csapatunk tagjai: Bölcskei Gábor, Csapó Károly, Kalauz Csaba, Király Attila, Tóth Péter
Az eredményhez szívből gratulálunk és szurkolunk a további sikerekért!
A forestpress.hu-n megjelent cikkhez kérjük kattintson az alábbi logóra:
Az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportjának Erdészklubja 2011. augusztus 24-én tartotta újabb szakmai rendezvényét. A meghívott vendég előadó ezúttal Fluck Dénes az Országos  Szalonka Klub elnöke volt, aki a nemzetközi, európai szalonkavonulás kutatások és a magyar tavaszi szalonka monitoring legújabb eredményeiről számolt be. Az előadás során a helyi OEE tagok számos olyan meglepő ténnyel és adattal találkozhattak, melyek az Európában már több éve folyó igen költséges szalonkakutatások legfrissebb következtetései. A beszámolóból megtudhattuk, hogy több ezer km vándorlás után akár pár km-es távolságban képesek visszatalálni az eredeti kiinduló pontokhoz, vagy akár, hogy útjukat még tengerre történő leszállással is meg tudják szakítani.
Az OEE Tamási Helyi Csoportja által rendezett Erdészklub előadásáról készült cikk megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi logók egyikére!

Hogyan kinek mit jelent az ősz, és mikortól is számítjuk a kezdetét? Más választ kapunk ha megkérdezünk egy csillagászt, mást ha egy iskola kezdésre gondoló diákot kérdezünk, mást ha egy bőgést és barcogást váró vadász az interjú alanyunk, de más lesz a válasz, ha egy az erdőgazdaságnál évtizedeket eltöltött volt kollégát kérdezünk.  
Schneiderné Eszenyi Margit (Manci néni), dúzsi nyugdíjasunk "Őszi eső" c. verse  olvasásához, kérjük kattintson az alábbi "Tovább olvasom" menüre.
A természetközeli erdőgazdálkodás előnyeibe, gyakorlásának nehézségeibe, szépségeibe, művészetébe enged betekintést az mr1- Kossuth Rádió riportja, melyet Gál Lászlóval, a Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetőjével készített a rádió Oxigén című műsora.
A mr1- Kossuth Rádió 2011. augusztus 28-án, 14:30- kor lejátszott műsorának meghallgatásához, kérjük kattintson az alábbi mr1 logóra! A Gyulaj Zrt. gaudálkodásáról szóló rész a 14:37-től kezdődik!
FIGYELEM: a hanganyag a rádió műsortárában csak 3 hétig érhető el!

Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű  Trófea Fesztivál. A nagy népszerűségnek örvendő egynapos fesztivál és főzőverseny minden év szeptemberében kerül megrendezésre. Nemcsak a helyi és megyei vadászok és érdeklődők, de szomszédos, sőt távolabbi megyék vadászai és a jó étkekek kedvelő érdeklődői is kíváncsian várják a verseny keretében elkészített jobbnál jobb fogásokat. A kilátogatókat, családokat számos program és kreatív verseny várja, a már jól megszokott jegy ellenében történő ételkostólás mellett.

Várunk minden Kedves a programokra és főzőversenyre benevező vagy csak kostólgatni kívánó Vendéget!

Jelentkezni lehet: Tamási Városi Művelődési Központban (7090 Tamási, Szabadság u. 50.) vagy telefonon a 74 / 471- 105 számon!

A kiírásért, további részletekért és a megállapodás PDF-en történő megtekintéséért kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Az idei, augusztus 20-i állam alapítási ünnep hagyományaként idén is számos rangos állami elismerést, kitűntetést osztottak ki. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szakmánk elismeréseként és a kitűntetettek szakmában elért eredményeiért és erőfeszítéseiért számos lovagkeresztet, érdemkeresztet és emlékplakettet adományozott a díjazottaknak. Az érdemeket látván idén is felfedezhetjük, hogy a szakma teljes spektrumát lefedték a kiválasztáskor a vadgazdálkodásban elért eredményektől kezdve a több évtizedes sikeres szakmai múlton keresztül az őshonos magyar gyümölcsfajták értékmentéséig bezárólag. A  díjazottakkal együtt örülünk és elismerésükhöz gratulálunk!
A kitüntetettek teljes listájához és az érdemek ismertetéséhez kérjük klikkeljen az alábbi OEE logóra!

 
2011. június 15- 19-ig tartott a szlovákiai Pozsonyban a budapesti FeHoVá-nak megfelelő vadászati seregszemle és vásár. Északi szomszédaink vadászati vásárán hazánkat az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet képviselte. Magyarország vadászati potenciálját hirdetve, szűkebb értelemben véve Tolna megye erősségét a kivitt és kiállított 22,5 kg- os parókás gímkuriózum reprezentálta. A magyar stand elismeréseként a megnyitó után Ivan Gasparovics szlovák köztársasági elnök is meglátogatta azt.
A forestpress.hu szakmai internetes portálon megjelent cikk olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi logóra!
 

Amint azt Kedves Látogatóink is észrevették teljesen új arculattal és funkciókkal, kibővített szakmai és történelmi tartalommal, szemet gyönyörködtető Prihoda grafikákkal várjuk Társaságunk mindennapjait nyomon követő, vagy csak a sikeres és messze földön híres vad-, illetve erdőgazdálkodás után érdeklődő  virtuális vendégeinket! Az új honlap személyes felfedezése mellett, ajánljuk figyelmébe az alábbi e- portálokon megjelent bemutató anyagot, mely még bővebb betekintést enged az elkészült új honlap funkcióiról és újdonságairól!

A cikk, ajánló megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi logók egyikére!

Magyarországon évente több ezer hektár erdő és vegetáció pusztul el tüzek következtében. A tüzek kialakulása legtöbb esetben emberi mulasztás vagy szándékosság következménye. Igaz a mondás miszerint: "Csikket eldobni kevesebb, mint 1 másodperc, erdőtüzet eloltani több mint 100 óra, az erdőt helyreállítani, több mint 100 év munkája"!
A vegetációtüzek megelőzése közös felelőségünk!

Az általános szabályokért és ismertetőért kérjük kattintson a mierdonk.hu alábbi logójára!

"A tolnai erdők már nem csak a vadászoké"  - számol be helyesen az itthonotthonvan.hu belföldi programajánló információs portál Gyulaj Zrt.- ről szóló cikke. A Dámszarvasok Birodalma című cikk betekintést enged a Gyulaj Zrt. múltjába és jelenébe egyaránt bemutatva, hogy vadászházaink, vendégházaink örömmel fogadnak nem csak vadászni vágyó vendégeket, családokat.
A cikk megtekintéséhez, későbbi megosztásához vagy like- olásához, kérjük klikkeljen az itthonotthonvan.hu logójára.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szervesésében zajlott a Sarlóspusztán megrendezett erdőgazdaságok közötti lövészverseny legutóbbi fordulója. A fordulóra 51-en adták be jelentkezésüket. Az 51 lövész közül Tóth Péter kerületvezetőnk egyéni összetettben 2. helyezést, míg Király Attila kerület vezető vadászunk 6. helyezést ért el. Csapatban ismét a Gyulaj Zrt.-é volt a pálma.
A
forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez
kérjük kattintson az alábbi forestpress logóra!


Mesél
az erdő…

Túravezetés a
hunyor, a szarvasbogár és az örökerdő tanösvényeken

A Tolnai-hegyhát
természeti és kulturális kincsei

Papdi kápolna és az őskori földvár

Augusztus 13-án, szombaton

"Lengyelben
magyarokkal" címmel, az ATV Hazai Turizmus augusztus 11-i műsorában a
Tolnai-hegyhát egyik legszebb faluját, Lengyel községet és az Apponyi
grófok történetét mutatták be, melyben szerepelt a Gyulaj Erdészeti és
Vadászati Zrt. kezelésében lévő lengyel-annafürdői Turisztikai és
Természetismereti Központ erdei iskolája is. Annafürdő története, a társaság
közjóléti tevékenysége, az ide látogató csoportok szemszögéből is megismerhető.

A műsor megtekintéséhez késrjük klikkeljen az alábbi ATV logóra. Lengyel-Annafürdő bemutatása a 20. perctől kezdődően látható.


Az erdők fontosságára próbálja felhívni a figyelmet az ENSZ (UN) azzal, hogy 2011 -et az erdők nemzetközi évévé nyilvánította. Az ENSZ honlapján olyan tényekre hívják fel a figyelmet az erdőkkel kapcsolatban, melyek elgondolkoztatják az embert. Csak néhány példát kiragadva; a szárazföldek 31%- át erdők borítják, több mint 300 millió embernek adva ezzel otthont. Az erdő közel 1,6 milliárd ember megélhetését biztosítja.

Az ENSZ angol nyelvű honlapjának megtekintéséhez, kérjük kattintson az alábbi logók egyikére!

Ahogy arról már több médiaelem is beszámolt, Tolna megye több településén súlyos károkat okozott az özönvízszerű esőzés és ennek következményeként fellépő iszap- és hordalékfolyam pusztító munkája. Az egyik legsúlyosabb következmény, hogy több kerítést kidöntött a hordalék, köztük a csibráki vaddisznóskert kerítését is, szabad utat engedve ezzel a bent tartott vaddisznó állománynak.
Az MTV Híradójának stábja is a területre érkezett. Az MTV 2011. július 26-i Híradójnak megtekintéséhz kérjük kattintson az alábbi MTV Videótár logóra! A Gyulaj Zrt.-ről szóló rész 3:38- tól kezdődik!

Sajnos idén, 2011- ben sem kerülték el a Hőgyészi Erdészetünk üzemi területét a szélsőséges időjárás következményei. A jégveréssel és közel 100km/h-s széllökésekkel tarkított pusztító viharról képeket és részletesebb beszámolót a forestpress.hu-n olvashatnak.

A forestpress.hu-n megjelent cikkhez kérjük kattintson az alábbi képre!

Az erdész szakma mindig is a generációkat átölelő hivatások egyikeként volt számon tartva. Amit ma tesz az erdész annak eredményei csak generációk után jelentkeznek. A fák nevelése mellett, így van ez sok esetben az emberek nevelésével kapcsolatban is. Dr. Firbás Oszkár élettapasztalatai mondhatnák talán a legjobban el ezt. 7500 kinevelt erdész szakemberrel a háta mögött a szakma nagyjai között emlegetjük őt. Könyvének publikálása a napokban történt.
Az oee.hu-n megjelent cikkhez kérjük kattintson az OEE logójára!

Örömmel számolunk be, hogy az idén már 10. születésnapját ünneplő Gyulaj
Zrt. támogatásával létrejövő festőtábor 2011-ben is csodálatos
alkotásokkal lepte meg a tábor végén megjelent zsűri tagjait. A
termékeny tábor művészi eredményieről némi ízelítőt kaphatnak a
Forestpress.hu-n megjelent cikk látogatói.

A forestpress.hu-n megjelent
cikkhez kérjük kattintson az alábbi képre!

Még a természetet sokat járó nagy hírű vadászhölgyek csoportjának, a Dianáknak, illetve közvetlen családtagjaiknak is szükségük lehet némi tartalmas és emlékezetes természettel kapcsolatos élményre. Kifejezetten igaz ez, ha a rekkenő hőségben a hűs erdőkben keresik a kikapcsolódást családtagjaikkal, szeretteikkel. A Gyulaj Zrt. Turisztikai és Természetismereti Központja örömmel látta az oda látogató kisebb társaságot!
A Dianák honlapján megjelent cikkhez kérjük kattintson a mellékelt logóra!
Az erdész szakma mindig is közmegbecsülésnek örvendett a falvak életében. A falu apraja- nagyja tudta, hogy az "erdész úrra" lehet számítani. Talán ezért is választották a Tolna megyei Belecska község választópolgárai Szemeti Sándor erdészt a falu új polgármesterének. A választás eredményéhez örömmel gratulálunk!
Az OEE online szakmai hírportálon megjelent cikkhez kérjük kattintson az alábbi képre!
Megfelelve a társadalom és a szakma szigorú kívánalmainak a Gyulaj Zrt. egyre nagyobb hangsúlyt fektet a természetközeli és kíméletes erdőgazdálkodási módszerek térnyerésére. Ennek szellemében szerveztük meg a közel 40 fő látogatóval megrendezett vaslovas közelítés bemutatását.
A Fatáj online szakmai hírportálon, illetve a FenyoButor.eu-n megjelent részletes beszámolóhoz kérjük kattintson az alábbi képre!

Azoknak akiknek nemcsak "térkép e táj"! Jól sikerült kampányfilm a magyar, belföldi turizmus fellendítéséért, hogy gyerekeink előbb lássák az Aggteleki cseppkőbarlangot, Mátrát és Tolnai dombságot, mint az Adriai- tengert.

Nincs még programja a nyár legrövidebb és egyben legvidámabb éjszakájára? Szereti vagy szeretné kipróbálni az éjszakai, holdfényes túrák izgalmait? Próbálta már a Szent Iván- éji tűzugrást? Jöjjön el hozzánk pénteken (Június 24-én) és vegyen részt 18:00-tól a Lengyel-annafürdői Szent Iván- éji vígasságban, tele játékos és érdekes programokkal. Ne feleddje, csak egy ilyen éjszaka van egy évben, jelentkezzen most!

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) helyi csoportjának szervezésében
lett megrendezve az első, de rendhagyó jellegű "Erdészklub". A meghívott
vendégek között a Gyulaj Zrt. és jogelődjének két nyugalmazott
vezérigazgatója is szerepelt, köztük Deák István nyugalmazott
vezérigazgató, mint az első Erdészklub fő előadója. A megjelentek
rendkívül tartalmas, érdekes és tanulságos történeteket hallhattak a
Tolna megye területén zajlódott uradalmai és protokoll vadászatokról,
úgy mint a minőségi erdőgazdálkodás fontos szerepéről.

A forespress.hu
szakmai hírportálon megjelent cikkhez kérjük kattintson az alábbi
képre!

A Gyulaj Zrt. felismerve a megújuló energiaforrások jövőbeni szerepét és fontosságát örömmel képviselte a Tolna megyei erdőket és a velük folytatott fenntartható gazdálkodást a budapesti RENEXPO 2011 Central Europe nevű rendezvényen. A rendezvény kapcsán Gál László ágazatvezető kollégánkat kérdezték a megújuló energiaforrások helyi használhatóságáról és a helyi erdőgazdálkodás tartamosságáról.

A FATÁJ szakmai hírportálon megjelent cikkhez kérjük kattintson az alábbi képre!

Mi a teendő ha egy erdőgazdaság horgásztavában elszaporodik a törpeharcsa? Hogyan lehet megakadályozni és elejét venni eme halfaj terjeszkedésének? Mi egyben a legszórakoztatóbb megoldás a problémára? A Gyulaj Zrt. kollektívája tudja a választ! :)

Benke János műszaki vezető kollégánk az OEE.hu-n megjelent cikkének olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi OEE logóra!

Segítsünk együtt, hogy gyermekeink és unokáink élhető, tiszta környezetben és erdőkben sétálhassanak és gyönyörködhessenek! Május 21-én, szombaton kerül megrendezésre Magyarország kormánya által országszerte meghirdetett "TEszedd 2011- Önkéntesen a Tiszta Magyarországért" nevű hulladékgyűjtő nap. Közös célunk, hogy természeti környezetünk megszabaduljon az illegálisan lerakott, eldobott vagy hátrahagyott hulladéktól, hogy erdőink, mezőink, parkjaink újból eredeti, szemétmentes, természetes szépségükben pompázhassanak.
Amennyiben további részletekre kíváncsi kérjük klikkeljen az alábbi logóra, mellyel megnyithatja a TEszedd megmozdulás hivatalos honlapját, a teszedd.hu-t!

Ahogy arról már beszámoltunk honlapunkon, a megújuló energiaforrásokról szóló nemzetközi kiállításon fontos szerep jutott az állami erdőgazdaságoknak. A faanyag és a vele való sikeres és hatékony gazdálkodás eredményeiről, és a benne rejlő potenciálról dr. Jung László az Egererdő Zrt. vezérigazgatója tartott előadást.

Az előadás anyagának .pdf-en történő megtekintéséhez és lapozásához kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Ismét érdekes szakmai programok és vetélkedők várták az egyben az
országos versenyre kvalifikációnak is számító belső szakmai napon
megjelent és induló kerületvezető erdészeket, erdész-vadászokat. Idén a
szervezést a Pincehelyi Erdészetünk vállalta fel. Az érdekes szakmai
programok, beszélgetések mellett terepi programmal is készültek a
szervezők., ráadásul lehetőségünk volt off-road körülmények között
kipróbálni a pick up piac egyik újdonságát is.

Szi Benedek Sándor
erdészetvezető a forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent
cikkének megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!

Az egyre nehezebben és költségesebben kinyerhető fosszilis
energiaforrások mellett világszerte egyre nagyobb szerep jut a megújuló
energiaforrásoknak. A többi erdőgazdaság között Tolna megye legnagyobb
erdőgazdálkodója, a Gyulaj Zrt. is örömmel mutatkozott be a budapesti
rendezésű nemzetközi RENEXPO elnevezésű rendezvényen, ahol a megújuló
energiaforrások között kiemelkedő szerep jutott a faanyagnak.

A
forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk
megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!

Egyaránt sok helyi és Tamásitól vagy Gyulajtól távol élő nagy
érdeklődéssel várta a Gyulaj Zrt. első, rendhagyónak számító majálisát,
mely a vadásztörténelmileg is rendkívül fontos óbiródi vadászkastélynál
került megrendezésre. Több érdeklődőnek még a rossz időjárás sem okozott
akadályt, hogy a szomszédos, vagy akár még messzebb lévő megyékből
ellátogassanak a jó szórakozást ígérő, felhőtlen kikapcsolódásért, a
kiváló ételért és a vidám programokért, melyek egyaránt szórakoztatták a
kicsiket és nagyokat is.

A forestpress.hu internetes szakmai
hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi
képre!

A
Gyulaj Zrt. sikeres gazdálkodására és csábító turisztikai lehetőségeire
már sok hazai olvasható, hallgatható és nézhető média felfigyelt. A
sorban az ATV televíziós csatorna következett.
A Várkonyi Eszter által vezetett népszerű "Hazai Turizmus" c. műsor
hazánk felfedezni való tájait mutatja be. A Tamási Barangolásról szóló
epizód cégünk területeit, vadasparkjaink szépségét és a benne rejlő
turisztikai lehetőségeket mutatja be kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A
felvételeken Gál László, Szegedi Viktória és Király Attila kollégáink
láthatóak és hallhatóak.  

 Az ATV  honlapján megtekinhető műsorrész linkjéhez, kérjük kattintson az alábbi piros "atv" logóra! A Gyulaj Zrt.-ről szóló rész a 26. perctől látható (az idő visszafelé számol) !

 

A komoly
nemzetközi vadászati piaci versenyben a magyar állami erdőgazdaságok
komoly lépést tettek, hogy jelenlétükkel tovább erősítsék hírnevüket a
spanyol vadászati piacon
.
Több társ erdőgazdasággal karöltve a Gyulaj Zrt. mindkét, egyszerre
zajló vadászati kiállításon képviseltette magát,  és egyben kiváló
szálláslehetőségeit és Tolna megye messze földön híres nagyvad vadászati
lehetőségeit.
A forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre!


A
komoly nemzetközi vadászati piaci versenyben a magyar állami
erdőgazdaságok komoly lépést tettek, hogy jelenlétükkel tovább erősítsék
hírnevüket a spanyol vadászati piacon
.
Több társ erdőgazdasággal karöltve a Gyulaj Zrt. mindkét, egyszerre
zajló vadászati kiállításon képviseltette magát,  és egyben kiváló
szálláslehetőségeit és Tolna megye messze földön híres nagyvad vadászati
lehetőségeit.
A forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre! 

A forestpress.hu szakmai hírportál cikke

Mint
megannyi más média szereplő az InfoRádió is számot adott a Gyulaj Zrt.
tevékénységének sokszínűségéről, jelentőségéről és a természetet kedvelő
embereknek nyújtott program lehetőségeiről. Az interjúban Gőbölös Péter
vezérigazgató beszél a Zrt. által folytatott erdőgazdálkodás, vadászat
és ökoturisztika, erdei iskolai nevelés és az ott folyó programok
szerepéről, és az azokban rejlő lehetőségekről a pihenni, kikapcsolódni
és feltöltődni vágyó emberek számára.
Az interjú teljes egészében letölthető és meghallgatható az inforadio.hu portálon. A hanganyag letöltéséhez és meghallgatásához kérjük klikkeljen az alábbi, InfoRádió
logóra!

 
A vidéki
Magyarországgal és a gazdálkodók problémáival, örömeivel és
fontosságával foglalkozó Gazdakör című műsor ismét az állami
erdőgazdaságokra tereli a figyelmet. A vidéki közfoglalkoztatásban nagy
szerepet vállaló állami erdészeti társaságok, köztük a Gyulaj Zrt.
fontosságáról is szóló műsorrész a 23., illetve 37. perctől kezdődik.
Nyíri János a tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Zrt. szóvivője a 45.
perctől nyilatkozik.
A Duna Televízió "gazdakör" című műsorát és főleg a közfoglalkoztatásról szóló részt a dunatv.hu videótárában tekinthetjük meg a 23. perctől. A Gyulaj Zrt. szerepét bemutatórész a 37. perctől látható. A videótár és az említett műsor megnyitásához, kérjük kattinston az alábbi Duna Tv emblémára!

Az mr1-
Kossuth Rádió Hajnal- Táj című vidékmagazinjának március 24-i adása, a
fontossága miatt egyre inkább nagyobb figyelmet kapó ökoturizmussal
foglalkozott. Az ökoturizmus és a fejlesztésének céljából alakuló
ökoklaszterek szerepéről szóló műsorrészben, mint a Dunántúl egyik
fontos ökoturisztikai szereplője, a Gyulaj Zrt. is szerepet kapott.
Szegedi Viktória nyilatozik a Zrt. nemrégen felújított ökoházáról és
annak céljáról.
Az ökoturizmusról szóló rész és azon belül is Szegedi Viktória, a Gyulaj Zrt. erdei iskola vezetőjének beszámolója az 5:18 perctől hallható. A rádiós riport linkjének eléréséhez kérjük kattintson az alábbi mr1- Kossuth Rádió logóra!
 

Több
kiváló szakember vehetett át kitűntetést Március 15-e alkalmából,
munkájuk és erőfeszítéseik elismeréseként Dr. Fazekas Sándor 
vidékfejlesztési minisztertől. 

Lomniczi Gergely az oee.hu-n, az erdészeti egyesület honlapján megjelent cikkének megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi OEE logóra!


Március 17-én
nyitja meg kapuit a 2011-es Fegyver, Horgász és Vadászati (azaz a
FeHoVa) kiállítás Budapesten a szokott helyen, az Expo területén.  Az
idei évben az összes állami erdő- és vadgazdaság egy nagy, egységes
látványstanddal kívánja felhívni kiváló vadászati lehetőségeire és
minőségi szolgáltatásaikra a kilátogatók figyelmét. Szeretettel várjuk
minden volt, meglévő és leendő vadászat iránt érdeklődő Kedves
Vendégünket a Gyulaj Zrt. standján! Találkozzunk a FeHoVa 2011-en!
A forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képek valamelyikére! 

Március 15-e alkalmából
a Magyar Köztársaság vidékfejlesztési minisztere, Fazekas Sándor a
vidék és a magyar mezőgazdaság újbóli felvirágoztatása érdekében végzett
erőfeszítéseket díjazva több erdész szakember munkáját kitűntetésekkel
jutalmazta. Zambó Péter az OEE jelenlegi elnöke és egyben egyik társ
erdőgazdaságunk, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a Magyar
Köztársasági Érdemrend
Tisztikeresztjét vehette át ünnepélyes keretek között. A kiérdemelt díjhoz szívből gratulálunk!

A forestpress.hu-n megjelent
cikkhez kérjük kattintson az alábbi képre!


Mind a
FICAAR 2011, mind a VENATORIA 2011 madridi vadászati kiállításon
sikerrel mutatkozott be a Gyulaj Zrt., növelve ezzel nemzetközi
tekintélyét és ismertségét. Több társ erdőgazdasággal karöltve a
Gyulaj Zrt. delegációja
Magyarországot, mint kiváló vadászati és turisztikai úticélt promótálta
a spanyol látogatóknak. A díszes spanyol szakmai delegáción kívül
látogatását tette standuknon Máté Bence, az év fiatal természetfotósa
is.
A
forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez
kérjük kattintson az alábbi forestpress logóra!

Amint arról már örömmel beszámoltunk, a Gyulaj Zrt. nyerte el idén a Dél- Dúnántúl Turizmusáért díjat. Sikerünkről a turizmus.com turisztikai hírportál a következőképpen számol be.
A turizmus.com hírportálon megjelent cikk megtekintééhez kérjük klikkeljen a lenti képre!

A turizmus.com oldala

A Gyulaj Zrt. nyerte el a Dél-Dunántúl Turizmusáért Díjat a turizmusbarát szolgáltatásainak, ökoturisztikai fejlesztéseinek, és professzionális turizmus menedzsmentjének elismeréseként. A
díjat Pécs városában, 2011. február 26-án a Magyar Turizmus Zrt.
Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója Hegyi
Zsuzsanna, és a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter elnöke, Handó
János adta át. Büszkék vagyunk a díj elnyerésére!
Oklevél a Dél-Dunántúli Turizmusért 2011
A Gyulaj
Zrt. vezetősége, szakmai kolletkívája és négy Tolna megyei
rendőrkapitányság vezetője tanácskozott az Óbiródi vadászházban,
összefogást sürgetve az illegális falopás és orvvadászat
visszaszorításának érdekében. A tanácskozás eredményeként született meg a
közös együttműködési megállapodás, mely a Gyulaj Zrt. teljes
gazdálkodási területét lefedi.
A teol.hu-n (Tolna Megyei Népújság online kiadása), illetve az agroline.hu agrárgazdasági portálon megjelent cikk olvasásához kérjük kattinston a TEOL, illetve AgroLine logójára!

A TEOL hírportál képgalériájának megnyitásához kérjük klikkeljen a megnyitó képére!

 
Kistérségi,
térségi, sőt lehet mondani, hogy megyei szinten is komoly munkahely
teremtő és megtartó ereje van a Gyulaj Zrt. által kezelt állami
erdőknek. Idén összesen 22 Tolna megyei községből foglalkoztatunk
embereket az állami közfoglalkoztatási program keretén belül. Az
programban alkalmazottak száma meghaladja a 100 főt.
A
forestpress.hu internetes szakmai hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez
kérjük kattintson az alábbi logóra!

Rövid
hírek az erdész szakma világából. 2011-et az ENSZ által is hivatalosan
az "Erdők Éve"-vé nyilvánították. Az OEE "Év Fája" a tiszafa (Taxus baccata).
A Magyar Nemzet Online hírportálon megjelent cikk megtekintéséhez kérjük kattinston az alábbi logóra!

A Magyar Nemzet Online hírportálja

A 2010.
évben a hagyomány szerint az Zrt. évzáró ünnepségén átadásra kerülő
"Gyulajért" emlékgyűrűt Gál László erdőmérnök kollégánk érdemelte ki
kimagasló teljesítményével és átlagon felüli erőfeszítésével, melyet a
Zrt. közjóléti ágazatának és az erdei iskola fejlesztésével érdemelt ki.
A méltán kiérdemelt gyűrűhöz ezúton is gratulálunk!

A forestpress.hu-n megjelent cikkhez kérjük kattintson az alábbi képre!


A Tolna Megyei Vadász-Szövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Tolna Megyei Szervezetének  évenként két számban megjelenő lapja, a Vadászinfo decemberi, évzáró száma jelent meg a napokban, mely oldalakon keresztül tárgyalja a Gyulaj Zrt. vadászati eredményeit és 2010-es vadászati sikereit. Társaságunk kapcsán a Kedves Olvasók többek között olvashatnak a Gyulaj Zrt. lövészcsapatának sikeréről, kolléginánkat érintő diána hölgyklubról, az óbiródon megtartott hivatásos vadászok versenyéről, gímtrófea mustránkról, illetve a szintén Óbiródon megtartott éves dámbika trófeaszemlénkről is.
A lap számát pdf formátumban online is olvashatja, ha az alábbi képre klikkel!

Felismerve
a vidéki erdei iskolákban rejlő aktív nevelés és helyes értékrend
közvetítő erőt, a Duna TV egy összefoglaló műsort készített, az erdei
iskolák szerepéről azok ismertetésén keresztül. A Gyulaj Zrt.
Lengye-annafürdöi Ökoturisztikai és Természetismereti Központjának Erdei
Iskolája és Ökoháza, mint pionír kezdeményezés és egyben az egyik
legfeljetebb erdei iskolai komplexum mutatkozik be a "Gazdakör" című
műsorban.
A Duna Televízió "Gazdakör" című műsorát és főleg az erdei iskolákról szóló részt a dunatv.hu videótárában tekinthetjük
meg a 22. perctől. A Gyulaj Zrt. erdei iskoláját bemutató rész a 39.
perctől látható. A videótár , és  a kívánt műsor megnyitásához, kérjük
klikkeljen az alábbi Duna TV emblémára!
 
2010.
decemberének Miklós-napja igazi ünnepet hozott a Gyulaj Zrt.
dolgozóinak és főként kiskorú gyermekeiknek az életébe. A
Lengyel-Annafürdőn idén októberben átadott, Ökoturisztikai és
Természetismereti Központ adott otthont a gyermekek nagy-nagy örömére
megrendezett, remélhetően hagyományteremtő, meghitt ünnepségnek. A
természetes szépséggel berendezett épületben gyülekeztek az apróságok
és közös énekléssel, játékkal várták a nagy pillanatot, a Mikulás
megjelenését. Aztán ki bátrabban, ki pedig kissé megszeppenve egyenként,
a testvérek pedig kézenfogva együtt járultak a nagyszakállú mindenttudó
bölcs elé, hogy meghallgatva annak dícséretét, intelmeit, végül
ajándékcsomaggal kezükben, kivétel nélkül mosollyal arcukon
visszatérhessenek helyükre. Volt aki verssel, énekkel kedveskedett az
ajándékosztó vendégnek, ami minden esetben nagy tetszést aratott az
egybegyűltek körében.A
Mikulás távozása után (hiszen sok dolga akadt ezen az estén) még sokáig
volt hangos az épület a felszabadultan játszó aprónép örömétől. Felhőtlen
boldogságukat látva, kissé talán a mi kérgesedő szívünk is
visszalágyult, visszarepítve minket a gyermekkor gondtalan, csodákkal
teli világába. Bízunk bennehogy a szíves fogadtatás eredményeként egy év múlva is találkozunk!

Gálos Csaba

Gyulaj Zrt. 2010-es Mikulás napi ünnepsége-Lengyel-Annafürdőn A Gyulaj Zrt. 2010-es Mikulás napi ünnepsége- Lengyel- Annafürdő A Gyulaj Zrt. 2010-es Mikulás napi ünnepsége- Lengyel- Annafürdő

Örömmel
számolunk be Antli István termelési vezérigazgató- helyettes kollégánk
újabb fotós sikeréről! A természetfotós pályázatok között a
legrangosabbnak nevezett NaturArt pályázaton "magasra értékelt"
minősítést kapott egy vadászati témát feldolgozó képe. A képhez és a
sikerhez gratulálunk!
A forestpress.hu internetes szakmai hírportál beszámoló cikkéhez és Antli István fotójának megtekintéséhez kérjük kattintson a képre a link megjelenítéséhez!
 További kiváló fotók megtekintéséhez keresse fel Antli István saját honlapját a: www.antli.hu -t!
Ahogy az
történt a gím bőgés után, büszkén mutattuk be  az idei év
dámtrófea-termését is az idei barcogás vége után. A jeles eseményre a
Gyulaj- óbiródi híres vadászkastélynál került sor, amelyen a szakma
jeles képviselői és természetesen a sajtó szakemberei is képviseltették
magukat:
A forestpress.hu és a vadaszmester.hu internetes szakmai hírportál trófeamustráról szóló cikkéhez kérjük kattintson a logók egyikére!
vagy
vagy

Mindig
büszkeséggel tölt el  minket, ha Társaságunk életében zajló eseményekről
a magyar szakmai vagy közéleti médiában pozitív visszhangú cikkek,
beszámolók jelennek meg. Az Turisztikai és Természetismereti Központunk
felújítás utáni projektzáró és egyben megnyitó ünnepsége ezek közé
tartozik. Az egyik meghatározó szakmai portál így számol be a jeles
eseményről:

A forestpress.hu internetes szakmai hírportál Lengyel-annafürdői megnyitó ünnepségéről szóló cikkéhez kérjük kattintson a képre a link megjelenítéséhez!


Azt
tartják csak kevés olyan szakma létezik, amely az azonnali eredmények
helyett képes kivárni, hogy az adott munkának gyümölcse csak jóval
később érjen be. Ilyen szakma a pedagógusi és az erdész szakma is. Talán
e közös vonás az ami miatt a két szakma együtt tud működni és amelynek
támogatására a Gyulaj Zrt. elkötelezte magát. Ennek és a
környezettudatos nevelés szellemében kezdtük meg egy KEOP-pályázat
elnyerésével és segítségével felújatni és bővíteni Lengyel-annafürdői
komplexumunkat és ökoházunkat, melyek ünnepélyes átadására került most
sor Lengyel-Annafürdőn. Az ünnepélyes avatáson a sajtó, a pedagógusi és
erdész/vadász szakma nagy számban megjelent képviselői előtt büszkén
mutathattuk be legújabb eredményünket, végigjárva velük az ökoházat, a
szélkerekeket és az egyéb innovatív megoldású berendezéseinket. A Tolnai
Népújság így számol be a megnyitó ünnepségről;

A teol.hu internetes hírportál a Tolnai Népújság online kiadású cikkéhez kérjük kattintson a TEOL logójára! A TEOL hírportál képgalériájának megnyitásához kérjük klikkeljen a megnyitó képére!


Egyre
többször figyel fel a laikus sajtó és média a vadászatban,
vadgazdálkodásban rejlő szépségre. Amikor a helyi, regionális vadászat
és minőségi vadgazdálkodás kerül középpontba, a Gyulaj Erdészeti és
Vadászati Zrt. neve örömünkre minig szóba kerül.

A teol.hu internetes hírportál a Tolnai Népújság online kiadású cikkéhez kérjük kattintson a TEOL!


Tudjuk,
hogy a jövő generációjának nevelésében a ma emberének van a legnagyobb
feladata. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a Gyulaj Zrt. a társadalmi
szerepvállalásban és az oktatási, nevelési lehetőségek nyújtásában is az
élen járjon. Így ahogy az már szinte tradíció a Gyulaj Zrt.-nél, idén
is nagy várakozás és szervezés előzte meg az idei Európai Erdők Hete

Rendezvényt. A helyszínt 2010-ben is  a Hőgyészi Erdészetünk területén
található Lengyel- Annafürdői Ökoturisztikai és Természetismereti
Központ biztosította. A rendezvényre ellátogató 150 kisiskolás és kísérő
tanáraik nagy örömmel és megannyi élménnyel gazdagodva, ugyanakkor fájó
szívvel búcsúztak el a nap végén, hiszen a következő "Erdők Hetére" egy
évig most várni kell. Kedves Gyerekek és Tisztelt Tanárok; Találkozunk
jövőre ugyanitt!

A forestpress.hu internetes szakmai hírportál Lengyel-annafürdői Erdők Hete cikkéhez kérjük kattintson a képre a link megjelenítéséhez!


A Gyulaj
Zrt. Lengyel- annafürdői Ökoturisztikai és Természetismereti Központja
nagy örömmel jelenti be, hogy 2010. október 29-én, pénteken tartja a
most átadásra kerülő felújított vendégházának ünnepélyes avatását,
megnyitóját.

 

Ahogy
annak lennie kell, minden munkáról számot kell adni egyszer, és a a
számvetés egyszerre kiváló alkalom, hogy az ember büszkélkedhessen elért
és felmutatható eredményeivel, melyek meghatározták az elmúlt hosszabb-
rövidebb időszakot. A Gyulaj Zrt. ennek megfelelően büszkén és örömmel
tartotta meg ez évi gímtrófeabemutatóját, mely a legtöbb vadász szívet m
egdobogtató esemény - a szarvasbőgés- ünnepélyes lezárása is volt egyben.

A forestpress.hu internetes szakmai hírportál a következőképpen számol be a jeles eseményről (kérjük kattintson a lent látható képre, a link megjelenítéséhez!):

Újabb
örömhírrel számolhatunk be kedves horgásztársainknak, mely egyben
öregbíti egy szerencsés horgásztársunk hozzáértésének és a Gyulaj Zrt. horgásztavainak
hírnevét. Sikeres horgászvendégünk -és a Gyulaj Zrt. dolgózóinak-
legnagyobb örömére a 2010-es év szeptembere is tartogatott egy gyönyörű,
kapitális harcsát az Óbiródi horgásztavunkon. 2010. szeptember 30-án, csütörtökön a 2009-es büszkeségünkhöz hasonlóan, hajnali 3 óra tájban horogra akadt
kapitális "öregúr", a speciális felszerelésnek köszönhetően mindössze 15-20 perces fárasztás után kiemelésre is került. A szép kort megélt harcsa 44 kg-os és 197,5 cm hosszú volt. Horgászvendégünknek ezúton is gratulálunk!

Várakozásokkal
teli időszak elé nézett a Gyulaj Zrt. szakember gárdája az idei bőgés
kezdete előtt. Az éven át tartó sikeres és szakszerű gazdálkodásnak meg
is lett az eredménye vadászvendégeink legnagyobb örömére. A Tolna megyei
négy különböző vadászterületünkön összesen 70 gímbika esett, melyekből a
legkiválóbb egy a Hőgyészi Erdészetünk területén esett bika volt, 13,46
kg-os, hivatalos trófeasúllyal. A kísérő vadászkollegánk Tóth Péter
kerület vezető vadász/erdész volt. A Hőgyészi területen az idei év
egyébként is kiemelkedőnek számított, hiszen az elejtett 32 bika átlag
trófeasúlya elérte a 8,45 kg-ot!

Megjelenés dátuma: 2010. július 18.

Tolna megyében ma közel 100 főállású erdész van. A TEOL (Tolnai Népújság online verziója) egy rövid interjút készített a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Hőgyészi Erdészetének egyik erdész- vadász kollégájával, Tóth Péterrel és családjával. Milyen az erdész élet? Milyen a háborítatlan erdő közepén lakni? Kiderül a cikkből!

Egy régi, igen leromlott állapotban lévő épületet mentettek meg az enyészettől a Tolna megyei Kocsola községhatárában. A Gyulaj Zrt. kezelésében lévő erdőben található, 1753-ban épült kis kápolna a felújítás nélkül valószínűleg aligha maradt volna fent az utókor számára. Magánkezdeményezés hatására a felújítás végülis megvalósult, így remélhetőleg még sok generáció látogathatja meg a kis erdei kápolnát.

Az Erdészeti Lapok 2010. januári számában megjelent kis beszámolót az alábbi képre kattintva tekinthetik meg: