Hírek 2013. évben

Megjelenés dátuma: 2013. december 28.

A Hazai Vadász TV Magazin karácsonyi műsora méltón állít emléket a vérebezés ősi tudományának, betekintést engedve a kutya és ember munkakapcsolatába és barátságába. A vérebezés hátteréről, motívációkról és a vérebvezető kutyához fűzödő viszonyáról a Gyulaj Zrt. Tamási Erdészetének kerületvezető vadászát, Király Attilát kérdezte a Hazai Vadász stábja. A gyulaji képsorok 7:20-tól kezdődnek!

Szintén a Hazai Vadász TV Magazin készítői "Értékmentők" című külön, egész órás epizóddal tiszteleg nek a vérebek és vérebvezetők felelősségteljes és olykor fárasztó munkája előtt, bemutatva a keszthelyi 33. Nemzetközi Véreb Fővizsga történéseit. Ez az adás 2013. december 28-án került az Echo TV műsorára.

Megjelenés dátuma: 2013. december 5.

A Magyar Vöröskereszt Tamási városi- területi szervezete és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. véradó napot tartott a Zrt. központi irodaházában. A 2013. december 3-i alkalmon 31 főből 27 volt alkalmas véradásra. Külön öröm volt a szervezőknek, hogy 11 fő most nyújtotta kezét először a segítésre.

A Gyulaj Zrt. véradónapjáról készült rövid beszámolót az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatják:

Megjelenés dátuma: 2013. november 27.

Ahogy arról már régebben beszámoltunk a Haza Vadász stábja októberben a gyulaji vadászterületre látogatott. Az itt megtekinthető 3 perces videó montázs egy kis betekintést engedd, hogy milyen volt az idei barcogás a gyulaji rezervátum barcogóhelyein. Nagyszerű felvételek egy nagyszerű vadászterületről.

Megjelenés dátuma: 2013. november 20.

Közel öt oldalas cikk jelent meg Gerald L. Warnock úrnak, egy nemzetközileg elismert, Weatherby- díjas amerikai vadász tollából, öt magyar állami erdészeti részvénytársaság vadászterületeinek bemutatásáról és az ott szerzett személyes, vadászati tapasztalatokról. A világ legnagyobb vadászati szervezeteként is ismert SCI (Safari Club International) Safari Magazine című vadászmagazin 2013. november/decemberi számában megjelent cikk a világ minden SCI tagjához eljutott a szervezet arizonai és Washington DC- i központjából.

Az újságcikknek köszönhetően a világon több, mint 50.000 SCI- tag olvashat a magyar állami vadászterületek kiválóságáról. A cikk külön kiemeli a Szerzőt és feleségét fogadó öt erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. , a SEFAG Zrt., a Gemenc Zrt., a Nyírerdő Zrt.  és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászházainak minőségét, vendégszeretetének kimagasló fokát és a mindenhol kiemelkedő nagyvad állomány minőségét és bőségét, ajánlva hazánkat minden amerikai és nem amerikai, nemzetközi vadásznak.

Az SCI Safari Magazine- nának cikke a magyar vadászterületekről. Kérjük az olvavsához kattinston a lenti képre! Fordítása hamarosan érkezik!

 
A Safari Magazine cikkéről megjelent online tudosítások:
Megjelenés dátuma: 2013. november 15.

Számos újság és online hírportál fedezte fel Tolna megye rejtett szépségeit, köztük a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területeit, gyönyörű erdei környezetben megbújó vadászházait, horgásztanyáit és erdei iskoláját. A környék tökéletes helyszíne lehet egy családi vagy baráti hétvégi kirándulásnak, melyet minden korosztály számára élvezetessé lehet tenni helyi vadasparkok látogatással, termálfürdői pihenéssel és egy igazán különleges vadvacsorával vadászházaink egyikében!

A médiában megjelent cikkek olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képekre:

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nyertes KEOP pályázatának sajóközleményének olvasásához, kérjük klikkeljen az alábbi képre!

A nyertes pályázatról bővebb információ az alábbi linkekre vagy a "Tovább olvasom" linkre kattintva kapható!

Megjelenés dátuma: 2013. november 20.

Felevenítve a jó hagyományt, újból évente belső szakmai napot szervez a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Az idei szakmai nap lebonyolítását az erdőgazdaság Tamási Erdészete bonyolította le november 13-án. A nap kötetlen, de fontos szakmai párbeszédekre is lehetőséget adott a terepi bejárás után.

Képgaléria megtekinthető a Gyulaj Zrt. Facebook oldalán (klikk a képre!):
Az online médiában megjelent beszámolók (klikk a képre!):
Megjelenés dátuma:  2013. november 19.

A hagyományos értelemben vett ágazatok, az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás mellett az erdőgazdaságok egyik kiemelt ágazata a közjóléti ágazat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.  erdei iskoláját, ökoturisztikai és természetismereti központját látogatta meg az Haza Vadász TV-s magazin stábja. A műsor 2013. november 24-én, vasárnap 11:00-kor lesz látható az Echo TV műsorán!

A műsorelőzetesből (klikk a képre!):


A levetített műsor maga az alábbi képre kattintva tekinthető meg. A Lengyel-Annafürdőről szóló rész 4:30-tól látható egészen 10:30-ig.

Megjelenés dátuma: 2013 . november 18.

2013. november 7-e és 11-e között Keszthelyen zajlott a Nemzetközi Véreb Szövetség 33. Fővizsgája. A nemzetközi eseményre számos országból érkeztek vérebek és gazdáik, hogy összemérjék felkészültségüket, tudásukat, kitartásukat és képességeiket. Magyar részről Pukánkszki Zoltán vett részt. A versenyt végül a lengyel Krysztof Szafranski nyerte meg baor hegyi vérebével. A utánkereséshez és munkához a terepet közel 300ezer ha magyar vadászterület biztosította, köztük a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területei is.

A cikk előzetes és fotók megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:
A vérebversenyt és fővizsgát bemutató műsor az alábbi képre kattintva tekinthető meg. A vérebversenyről szóló rész az elejétől egészen 4:30-ig tart.

Megjelenés dátuma: 2013. november 12.

A Nimród 2013. októberi számában jelent meg egy interjú Gőbölös Péterrel, a Gyulaj erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatójával. Az interjúban szóban kerül a múlt, jelen és jövőkép a Gyulaj Zrt, kapcsán. Hogy alakult a legendás gyulaji terület múltja és milyen kihívások elé néz az erdőgazdaság? Kiderül az interjúból!

A Nimród 2013. októberi számában megjelent interjúhoz, kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2013. november 4.

Az idei barcogás sok jó gyulaji és kisszékelyi dámtrófeát és megannyi felejthetetlen vadászélményt adott nemzetközi és hazai vadászvendégeinknek. A kiemelkedők közül néhányról a HuntingPress nevű online vadászmagazin és hírportál jelentett meg anyagot!

A HuntingPress-en megjelent rövid beszámoló jellegű cikk megtekintéséért kérjük klikkeljen az alábbi képre!
Megjelenés dátuma: 2013.  október 19.

Ismét ellátogattak hozzánk az Echo TV Haza Vadász- Hazai Horgász stábjának szakemberei. Ezúttal, így október derekán, mi más lehtett volna a téma, mint a legendás gyulaji dámbarcogás Bár a leforgatott, több mindenkit megszólaltató film majd csak OKTÓBER 27-én, vasárnap délelőtt 11:00-kor fog adásba kerülni az EchoTV-n, a forgatásról készült tapasztalatokról és szereplőkről, valamint a forgatás kulisszatitkairól már most is tájékozódhatunk online módon!

A forgatásról készített beszámoló jellegű cikkk olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:
Íme az online megtekinthető adás! Megtekintéshez kérjük klikkeljen az alábbi képre!
A Gyulaj Zrt.-ről és a gyulaji dámbarcogásról szóló rész 8:55- től kezdődik és egészen 14:00-ig!
 
Megjelenés dátuma: 2013. október 17.

Idén a már szinte hagyományosan megtartott gímtrófea bemutató mellett némi különlegességgel is készült erdőgazdaságunk. Gőbölös Péter vezérigazgató beszéde után Deák István nyugalmazott vezérigazgató mondott beszédet a népes civil és szakmai közönségnek. Talán a népdaloknak, vagy a vadászkürtök nemes hangjának, netalántán az helyi óvodások vidám műsorának köszönhetően, de még a tombolni készülő vihar is elcsitult, hogy a nap egyfajta megkoronázásaként a családok, baráti társaságok és gyermekek kellemes időben tudják teljesíteni a sokat ígérő szarvasbőgés- élménytúrát! Köszönjük, hogy olyan sokan kilátogattak! A szeptemberi végi programnapról a Koppány TV Nézőpont című műsora számolt be.

Az itt beágyazott videót a képre kattintva tekinthetik meg!
Megjelenés dátuma: 2013. október 16.

Az EchoTV Hazai Vadász stábja a híres gyulaji barcogás bemutatása mellett külön figyelmet fordított a Gyulaj Zrt. közjóléti projektjeinek megismerésére is. Ennek jegyében látogattak ki a Lengyel- Annafürdői komplexumunkhoz, bemutatva az Erdei Iskolát, a helyi vadasparkot és a Szentkúti Kunyhót- Ökoházat, majd a nap zárásaként a Tamásiban található miklósvári Szent Hubertusz fakápolnánál és vadasparknál is forgattak.

A forgatásról készült cikket az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatják!

Megjelenés dátuma: 2013. október 10.

Dícsérő és elégedett hangvételű cikk jelent meg magyarországi vadásztapasztalatairól a Francia Vadászszövetség első alelnöke, Alain Durand úr által. Vadászútja során két kiemelkedő területen volt lehetősége vadászni Durand úrnak, a Pilisi Parkerdő Zrt. területén, illetve a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tolna megyei vadászterületein. Az 1,2 millió francia vadászt tömörítő szervezete első alelnöke kiemelte a vadászatszervezés pontos voltát, a szálláshelyek kiemelkedő minőségét és a felszolgált ételek kiválóságát, ami egy francia embertől hallva talán még nyomatékosabb és fokozza az elismerés mértékét.

Az eredeti, francia nyelven leközölt cikkek megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képekre!
Megjelenés dátuma: 2013. október 8.

Egy 12 perces interjút készített a Pont FM "Nimród" nevű vadászati rádiós magazinja a Gőbölös Péterrel a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatójával. Az interjú folyamán számos olyan információ elhangzik ami méginkább betekintést ad az erdőgazdaság tevékenységébe, ágazati felosztásába és közjóléti fejlesztéseibe és jövőbeni terveibe.

A rádisó interjú meghallgatásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2013. október 2.

Itt az ősz! A szarvasbőgés és dámbarcogás mellett az egyik leginkább vonzó erdei jellegzetesség, nem más, mint maga a gombák világa. Ebbe kíván betekintést nyújtani a jövő héten induló Lengyel- annafürdői programunk.

 Gombák az erdőben előadás és időszakos gombakiállítás (2013.okt. 7- 10.)

A kiállításon bemutatott gombák száma napról napra változó az erdei gombák megjelenésének függvényében. A kiállítás ideje alatt több mint 100 faj kerül bemutatásra.

Előadások:

Gombák ökológiai szerepe (9-én 15:00 óra)

Erdei gombák felhasználása (12-én 15:00 óra)

Helyszín: Turisztikai és Természetismereti Központ,7184 Lengyel (Tolna megye), Annafürdő 176.

Időpont: 2013. október 7-13.  10.00-16.00

Belépő díj: felnőtt: 600 Ft/fő, gyermek, diák, nyugdíjas: 300 Ft/fő

Részletek, jelentkezés: Kertai László, tel.: +36 (30) 947-08-98, www.erdeiiskola.gyulajzrt.hu , annafurdo@gyulajzrt.hu

Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 30.

Sok fotós megannyi fotót készítve örökítette meg az idei, 2013-as gímtrófea szemlénk trófeáit, életképeit és hangulatát, amire a mai, digitális technika által átszőtt világban számítani is lehet. De a sok, kiváló fotó mellett arra nem igazán számít az ember, hogy a rendezvény hangulata ihletet ad egy gyönyörű vers alkotás megszületésének is!

Egy gondolat

Összevont szemmel
nézem az eget,

A szürke, gomolygó
felleget,

Alig hallom az emberi
beszédet,

A fanfári dallamos
zenéket.

 

Az erősödő, hűvös
fuvallat,

Csak simogatja ősz
hajamat,

Csak az az egy
gondolat!

Azt nem viszi el a
szélroham.

 

E meghitt, erdei
szegleten,

A hullámzó, tó
melletti helyen,

Őszi leveles lomb
szőnyegen,

Sokadozó
vendégsereg....

 

A vers további olvasásához kattintson a "Tovább olvasom" opcióra!

Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 30.

Hazánk gyönyörű természeti adottságai és méltán híres vadgazdálkodása eredményeképpen szeptember végén, az ország számos helyén rendeznek gímtrófea szemléket, felvonultatva a szakközönség előtt az adott vadászterület, szaktudás és vadászszerencse az évi, szemet gyönyörködtető bizonyítékait. Az idei, szeptember 26-án megrendezett tamási esemény azonban egyedi módon eltért az események egyébként is figyelemreméltó országos sorától.

A szeptember 26-án megtartott esemény részletes beszámolójáért kattinston az alábbi képek egyikére vagy a "Tovább olvasom" opcióra!

Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 25.

Szeptember közepén a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületein és vadászházaiban forgatott az EchoTV Hazai Vadász tv-s magazinjának stábja. A Wallendums Péter által vezetett stáb bejárta Gyulajt, Hőgyészt, Kisszékelyt beszélgetve múltról, jelenről és jövőről híres vadgazdálkodásunk kapcsán.

A műsort szeptember 29-én, vasárnap 11:00-kor sugározzák az EchoTV műsorán!

A forgatásról és a stáb Gyulajon eltöltött idejéről készült cikk megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra!

A szeptember 29-én, vasárnap levetített TV-s magazin linkje az alábbi képre kattintva nézhető meg! A Gyulaj Zrt.-ről szóló rész a 7:18-ig tart!
Megjelenés  dátuma: 2013.  szeptember  22.

Múltat idéző programban vehettek részt a vasút- és természet szerelmesei Tamásiban. A családbarát rendezvény után a Gyulaj Zrt. támogatásával kocsányos tölgy emlékfa ültetésre és emléktábla avatásra  is sor került, emlékek állítva az elkövetkező generációk sorának. 

A hétvégi családi programról bővebben az alábbi képekre vagy a "Tovább olvasom" opcióra klikkelve olvashatnak:


Megjelenés dátuma: 2013.  szeptember 19.

Apponyiak fészke: Lengyel - "Lengyel község Tolna megye nyugati vidékén, egy Baranyába benyúló zsákban helyezkedik el. Nevének eredete bizonytalan, származhat személynévből, de kaphatta az itt letelepülő etnikumról is. A több, mint ötszáz lelkes falu a megye legmagasabb pontján, egy vízválasztó tetején fekszik, és innen indul útjára a Baranya- csatornába torkolló Hábi-patak is."

(Tovább olvasáshoz és letöltéshez klikk a képre!)
Forrás: Élmény Magazin
Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 17.
 

2013. szeptember 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának (MTA PAB) székházában a munkabizottság megtartotta első ülését.

A megalakulást Prof. Dr. Csapó János, a tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia PAB Agrártudományi Szakbizottságának elnöke jelentette be. A munkabizottság elnöke Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója. Alelnökök: Barkóczi István vezérigazgató (SEFAG Zrt.), és Gőbölös Péter vezérigazgató (Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.). A titkári feladatokat Dr. Takács László látja el. A bizottság alakuló létszáma 30 fő.

Keszi László elnök átvette az ülés vezetését, megköszönte az MTA PAB segítségét a megalakuláshoz vezető út folyamatos egyengetésében. Kosztolányi György, az MTA rendes tagja, az MTA PAB elnöke köszöntötte az új bizottságot. A köszöntő egyben hasznos útmutatóul is szolgált az elkövetkezendő feladatokhoz. Ezt követően Solymos Rezső, az MTA rendes tagja, az MTA Agrártudományok Osztálya Erdészeti Bizottságának tiszteletbeli elnöke üdvözölte az új munkabizottság tagjait. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a bizottság tagjai a letéteményesei a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának.

A munkabizottság ezt követően ügyrendi kérdésekkel foglalkozott. Megalkotta, majd azt követően egyhangú szavazással elfogadta 2014-es munkaprogramját. Az első ülésen két téma került megtárgyalásra, melyek elővezetéséhez az elnök előadókat kért fel. Első előadó, Ortmann-né Dr. Ajkai Adrienne, PhD, egyetemi adjunktus, Pécsi Tudomány-egyetem, Természettudományi Kar, Biológiai Intézet: „A mezofil lomberdők természetessége a Mecsekben - faanyagtermesztést szolgáló és felhagyott állományok összehasonlítása” címmel tartotta.     

Következő témát Dr. Ivelics Ramón PhD: „Az erdei biomassza hasznosításának lehetőségei, és határai” címmel vezette fel. A bizottság tagjai számos észrevétellel éltek.

Az elnök – a bizottság tagjainak egyöntetű jóváhagyó támogatásával – úgy döntött, hogy mindkét témában bizottsági állásfoglalás kiadására kerül sor, melyet az ügyrend szerinti egyeztetések után nyilvánosságra hoz. Szerző: Dr. Takács László

Az MTA PAB Agrártudományi szakbizottságának megalakulásáról szóló híranyagok: 


A képgalériáért kérjük kattinston IDE!

További részletek az Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottságról:

Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 13.

Komoly érdeklődést eredményezett a szeptember 7-ére, szombat estére meghirdetett szarvasbőgés hallgató túránk. A Lengyel- Annafürdői Erdei Iskolánk szakemberei több, mint 100 főt fogadtak és vezettek végig a kora őszi estén. Szerencsére a program legfőbb attrakciója, a szarvasnász öblös hangja sem késlekedett sokáig. Túravezetőinknek megtréfálva a szerelemtől ittas gímbikákat oda-vissza felelgetésre is rá sikerült venniük őket, igazi élményt nyújtva a szarvasbőgés hallgató túra részvevőinek! Örülünk a lelkes érdeklődésnek, jövőre ugyanitt találkozunk!

Az online médiában megjelent cikkek (katta a képek egyikére vagy a "Tovább olvasom" opcióra):
Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 12.

Rendhagyó és különleges alkalomra invitáljuk Önöket! A már hagyományosan megrendezésre kerülő idei gímtrófea szemlénk után új jellegű, eddig még nem tapasztalt élménytúrára hívunk minden kedves érdeklődőt! Az őszi, párás szürkület beköszöntével túravezetőink által vezetve a sötétedő parkerdőben könnyed túra veszi kezdetét, aminek állomásain hivatásos vadászkollégáink mutatják be a szarvasbőgés különböző jellegzetességeit az erdő mélyéről hallatva a bikák öblös hangját. Várunk mindenkit 2013. SZEPTEMBER 26-án, 16:30-kor a Tamási, Miklósvári Parkerdőben!


Az esemény plakátjának megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:
 
Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 3.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a hagyományához híven idén augusztus 23-án rendezte meg nyugdíjas-találkozóját. Vendégül látta a Társaságtól nyugállományba vonult dolgozóit, hogy eltölthessenek egy kellemes napot újra együtt. A rendezvénynek a gyulaji erdő adott otthont. Minden nyugdíjas dolgozónk egy jelképes emléket vihetett haza, amelyről mindig eszükbe jut az a hely, és azok az emberek, akikkel életük nagy részét együtt töltötték.

A hagyományos ebédet kellemes zene, és az asztaltársaságok halk beszélgetése kísérte. Szó esett a felelevenített emlékekről és történetekről, múltról, jelenről, jövőről, amelyek mosolyt csaltak az arcokra.

Online média megjelenések (katt a képre!):


Megjelenés dátuma: 2013. augusztus  28.

Családi hétvége Lengyel-Annafürdőn

SZARVASBŐGÉS AZ ÖKOHÁZNÁL - 2013 szeptember 7. (szombat) 

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét elindulunk szarvasbőgést hallgatni a lemenő nap fényében, a csodás tolnai erdőbe. Ezután a séta fáradalmait kemencében sült langallóval és gyógyteák kóstolásával pihenjük ki az Ökoháznál.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, kérjük az alábbi elérhetőségeken keressetek bennünket!

Kertai László, tel.: +36 (30) 947-08-98, www.erdeiiskola.gyulajzrt.hu , annafurdo@gyulajzrt.hu

Helyszín: Turisztikai és Természetismereti Központ, Szentkúti kunyhó-Ökoház  (GPS: É 46° 24' 44,94"  K 18° 20' 06,15")

Időpont: 2013. szeptember 7., 19.00
Részvételi díj: 600 Ft/fő, 7 éves korig ingyenes

Kényelmes túraruházat, és a harmatos fű miatt "vízhatlan" cipő erősen ajánlott! Szeretettel várjuk a Kicsiket és Nagyokat egyaránt!

Megjelenés dátuma: 2013. augusztus 26.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 14 erdészeti szakembernek adott át különdöző fokozatú kitüntetéseket szakmai munkájuk, kiemelkedő életútjuk és tevékenységük okán. A kitüntetett személyek között volt Dr. Firbás Oszkár a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott erdőmérnök- tanára, aki nem rég az OEE Tamási Helyi Csoportjánál vendégeskedett. Az elismerésekhez szívből gratulálunk! 

A kitüntetettek teljes névsorát is tartalmazó cikkért kérjük kattintson az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra!

Erscheinungsdatum: 18. August 2013

Im Komitat Tolna, auf dem Jagdgebiet der Gyulaj Forst- und Jagd AG wurde im Frühjahr 2010 ein imposantes und aufregendes Geweih im Wald in der Nähe von Hőgyész gefunden. Es war bemerkenswert, wie kraftvoll es gewachsen war, die Anzahl und Masse der Sprossen ließ auf eine vielversprechende Zukunft schließen. Es war interessant, dass niemand den für 6-7 Jahre alt gehaltenen Hirsch gekannt hat, er wurde weder beim Brunft noch in der Winterzeit gesichtet....

Bitte lesen Sie: "Weiterlesen"

Megjelenés dátuma: 2013. július 31.

A 22 magyar állami erdészeti részvénytársaság tulajdonosi jogait gyakorló intézmény, az MFB Zrt. (Magyar Fejlesztési Bank Zrt.) az Európai Állami Erdészetek Konferenciáján jelentette be hivatalosan, hogy hazánk is csatlakozott a 2000-ben alakult Európai Állami Erdészetek Szövetségéhez. A tagok közötti információ áramlás, kölcsönös segítségnyújtás a fenntartható erdőgazdaság továbbvitelét szolgálja a lehető legmagasabb szakmai színvonalon.

A csatlakozásról, illetve a szervezetről további híreket az alábbi képekre kattintva olvashatnak, illetve a "Tovább olvasom" opciót választva a hivatalos sajtóközleményt olvashatják!
 
Megjelenés dátuma: 2013. július 29.

Az állami erdőgazdasági szektor szakemberei között zajló 2013-as lőkupa legutóbbi fordulójának a Káld-hidegkúti lőtér adott otthont. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. által megrendezett magas színvonalú versenyen ismét a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lövészei diadalmaskodtak mind csapatban, mind egyéni versenyben. Gratulálunk csapatunknak az újabb sikerhez!

A Káld-hidegkúti versenyfordulóról szóló cikk olvasásához kérjük kattintson az alábbi logóra vagy a "Tovább olvasom" opcióra:

Megjelenés dátuma: 2013. július 22.

Sokan már név szerint ismerték. Az elmúlt években telefonhívások érkeztek az ország minden pontjából, hogy láttuk-e? Volt aki az ország északi részéről utazott volna le csakhogy lefotózhassa bőgés közben. Sajnos azonban máshogy alakult sorsa. Mintha pompás trófeáját más bikák is irigyelték volna. Egyikük erősebbnek bizonyult. Emléket állítva a már éltében legendás szarvasnak, utolsó nagy trófeájával kiprepaláltattuk, hogy örökké hirdesse élőhelyének és genetikájának nagyszerűségét.

Ödönkéről készült írást a lenti logók egyikére vagy a
"Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatják el:
6. oldal
A Nimród 2013. szeptemberi cikke
NAGYÍTÁSÉRT KLIKK A KÉPEKRE!

Megjelenés  dátuma: 2013. július 8.

Szinte egész oldalas cikket közölt a Magyar Nemzet július 4-i száma a Tamási székhelyű állami erdőgazdaság közjóléti szerepvállalásairól. Az Erdőkerülő c. rovatban Gőbölös Péter a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója adott interjút a Tolna megyei erdészeti Zrt. közjóléti fejlesztéseiről és a világhírű magyar vadgazdálkodásban betöltött szerepéről.  

A Magyar Nemzet 2013. július 4-i cikkének olvasásához kérjük kattintson az alábbi képek egyikére vagy a "Tovább olvasom" opcióra!
Megjelenés dátuma:  2013. július 02.

Méltó helyszíne volt a hétvégi erdőgazdasági lőkupának a sarlóspusztai lőtér. Az MFB Zrt. és a Gyulaj Zrt. közös rendezésében kiírt versenyen a szokásosnál is nagyobb számú lövész próbált szerencsét. Az erős mezőnyt végül a három Dél- dunántúli csapat - I. Gyulaj Zrt., II. Gemenc Zrt. , III. SEFAG Zrt. utasította maga mögé. Egyéniben szinte hibátlan teljesítménnyel nyerte a versenyt Varga András (Gyulaj Zrt.), míg a második, szintén kiváló eredménnyel Dobos József (NEFAG Zrt.) lett, a dobogó harmadik fokára pedig szintén egy Gyulaj Zrt.-s lövész, Tóth Péter állhatott. Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

A verseny állásáról, versenykiírásról a "Lövészcsapatunk" menüpont alatt, míg a hétvégi kupáról az alábbi képekre, vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak:

Nimród cikke:
Magyar Vadászlap cikke:
Megjelenés dátuma: 2013. június 28.

Idén Dombóvár városa, azon belül is a szigeterdei városrész adott otthont az idei Tolna Megyei Vadásznapnak, 2013. június 22-én. A már megszokott hagyományok szerint a megyei vadásznap alkalmával osztották ki az év vadászati, megyei elismeréseit. A Magyar Vadászatért Érdemrend kitüntetést többek között kollégánk, Király Attila, Tamási Erdészetünk egy kerület vezető vadásza vehette át kiemelkedő munkájának eredményeként. A kitüntetéshez gratulálunk! 

A Nimródban megjelent bemutató cikk olvasásához kérjük kattinston az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2013. június 24.

Már most érdemes lehet tervezni családunkkal, gyermekeinkkel, barátainkkal szeptemberre, hiszen két tartalmas ökonap megszervezésével csatlakozik a Gyulaj Zrt. is az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programsorozathoz!

A szeptember 16. és 17-én megrendezésre kerülő programokról bővebben az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva kaphatnak:
Médiamegjelenések:
Megjelenés dátuma:2013. június 23.

Az MTVA már több éve futó nyári, délelőtti műsora a 'Balatoni Nyár' június 21-i epizódjában mutatkozik be a Tamási Termálfürdő, valamint a Gyulaj Zrt. Tamásiban, a miklósvári parkerdőben található vadasparkja. A felvételek ezután egészen a dámrezervátum szívéig, az Óbiródi Vadászházakig kalauzolják a televízió nézőket.

Az MTVA Balatoni Nyár 2013. június 21-i műsora az alábbi képre, vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva nézhető meg.
Tamási Fürdő bemutatása 41:50-től, míg a Gyulaj Zrt.-ről szóló rész 43. perctől kezdődik.

Megjelenés dátuma: 2013.  június  20.

Az idei, minden tekintetben rekordokat döntő dunai árvíz a lakott területek mellett nem kímélte az állami és magán tulajdonban lévő erdőterületeket sem. A károk megelőzése vagy a már bekövetkezett károk felszámolása és enyhítése érdekében számos állami tulajdonú erdészeti részvénytársaság vette fel a harcot a víz erejével. A Duna menti településeket és területeket védendő még távolabbi erdőgazdaságok is számos embert és terepjárót küldtek. Az árvízi védekezésben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. munkatársai és gépállományának egy része is derekasan helytállt.

További információért kattintson az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:
Megjelenés dátuma: 2013. június 11.

Jó választásnak bizonyult az „Együtt az erdőben, együnk az erdőben” szlogen a június 1- én tartott tamási vadgasztronómiai fesztivál kapcsán. A nagyszabású rendezvényen 40-nél is több főzőcsapat indult jó alapot adva a valóban fesztiváli hangulatnak és egyben igazi szakmai kihívást adva a vadfőző verseny szakács zsűrijének. Miközben a bográcsokban, tárcsákon és grillrácsokon készülő vadételek ínycsiklandozó illata járta át a miklósvári parkerdő környékét, a folyamatos színpadi programok szinte mindig - már a reggeli kezdéstől fogva- teltházzal elégítették ki a programok után érdeklődők igényeit.  A hármas szervező csapat –a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., a Tamási Városi Művelődési Központ és Tamási Város Önkormányzata- külön figyelmet fordítottak, hogy a látogatóknak a fizikai táplálékbőség mellett jusson manna a léleknek is, melyet dr. Mészáros István, kalocsai templomigazgató lelkész Szt. Hubertusz miséje biztosított.

 
A fesztivál kapcsán megjelent cikkeket és Mészáros atya prédikációját az alábbi képekre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatják:
 

Megjelenés dátuma: 2013. június 10.

2013. május 9-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) küldöttsége járt a Gyulaj Zrt. gazdálkodási területén egy szakmai nap keretén belül. 

Az MTA delegációjának látogatásáról bővebben az alábbi képekre kattintva vagy a "Tovább olvasom" opciót választva olvashatnak:

Megjelenés dátuma: 2013. június 03.

Ismét számos cikk kapcsán szerepel a Tolna megyei állami erdőgazdaság, a Gyulaj Zrt. a már megjelent helyi önkormányzati, közéleti havilap, a Tamási Táj legutóbbi, júniusi számában. Rövid ízelítő a tartalomból: rögtön a címoldalon számol be az újság a VII. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválról, valamint az ott celebrált Szent Hubertusz miséről. A 3. oldalon az MTA delegációjának látogatásáról szól a hír. Az 5. oldal Firbás Oszkár tanár úr előadását mutatja be az OEE és az erdőgazdaság közös szervezésében. A 6. oldalon pedig a gyulaji erdőben szervezett vérebverseny eredményeiről olvashatnak!  Jó olvasást kívánunk!

A Tamási Táj 2013. júniusi számának online olvasásához, kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2013. május 30.

A Magyar Véreb Egylet szervezésében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének területén került sor a nehezített mesterséges vércsapa verseny lebonyolítására, mely egyben elővizsgája és tenyészszemléje is volt a kiváló vérebeknek. A nap végére összesen két véreb és vezetőik munkája volt kiértékelhető, mutatva a valóban nehéz gyulaji körülmények jellegzetességeit.

A vérebversenyről bővebben az alábbi képekre, vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak: 


Megjelenés dátuma: 2013. május 24.

A Tamási közvetlen közelében lévő Ramsari- egyezmény hatálya alá is bekerült különleges területhez a Pacsmagi- tavakhoz szervez túrát az illetékes nemzeti park, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP). A tavak rendkívül fajgazdag madárvilága egy 8km-es gyalogtúra alkalmával figyelhető meg a DDNP szakértőjének kíséretében. Jó túrázást kívánunk a részvevőknek!

További információért klikkeljen az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra!

Megjelenés dátuma: 2013. május 30.

Újból érdekes és tartalmas program szerveződött az OEE Tamási Helyi Csoportjának és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. májusi rendezvényén. A meghívott vendég az erdész társadalom és oktatás meghatározó alakja, Firbás Oszkár tanárúr volt.

A tartalmas és gazdag humorú előadásról bővebbet az alábbi képekre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak:

Az Erdészeti Lapok 2013. júniusi számában megjelent cikk a képre kattintva olvasható:

Erscheinungsdatum: 9. Mai 2013
Bitte klicken Sie auf das Bild unten:

Megjelenés dátuma: 2013. május 7.

Jelentős gyapjaslepke (Lymantria dispar) fertőzöttség a
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének területén.

A Tamási környéki fertőzéssel kapcsolatos online média megjelenések:

A gyapjaslepkéről általában:

Megjelenés dátuma: 2013. április 30.
 

Kedves Édesanyák!

Sok minden történik egy életen át az emberrel: tanul, dolgozik, házasodik, örül-bánkódik, öregszik – de mindez egyetlen keretben, ami a születéssel indul és a halállal ér véget. “Tól-ig” emberlétünk, az életünk a legnagyobb ajándék. Anyánk öléből erre a világra lépve teljesíthetjük be hivatásunkat. Május első vasárnapján őket: az Édesanyákat szeretnénk köszönteni. Mert elfogadtak bennünket, teher helyett ajándékként hordoztak és szülték törékeny emberlétünket erre a világra. Értünk vállalt sok áldozatukat megköszönve kívánunk minden Édesanyának sok örömet, jó egészséget és hosszú életet!

Gőbölös Péter 

vezérigazgató

Megjelenés dátuma:  2013. április 30.

Megkezdődött az állami erdészeti részvénytársaságok lőversenyének idei kupasorozata. A szezon első versenyét a Baranya megyei székhelyű Mecsekerdő Zrt. rendezte a Rückner- aknai lőtéren. Csapatversenyt tekintve a Gyulaj Zrt. lőcsapata megszerezte idei első kupáját, második helyezett a házigazda Mecsekerdő Zrt. csapata, míg a dobogó haradik helyére a Pilisi Parkerdő Zrt. csapata állhatott.  Egyéniben a Gyulaj Zrt.-s Tóth Péter a harmadik helyezést érte el.

Az idei szezon első versenyéről bővebben az alábbi logóra vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak:
 

Megjelenés dátuma: 2013. április  24.

Kidőlt az öreg tölgy…..

Életének 81. évében, méltósággal viselt betegsége után eltávozott közülünk Berg Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nyugalmazott fővadásza. Bátran állíthatjuk, hogy olyan szakember volt, akit beosztottjai tiszteltek, munkatársai szerettek, felettesei pedig megbecsültek. Öt alkalommal kapott vállalati illetve miniszteri kitüntetést.

Bár az öreg tölgy sem tud a végtelenségig ellenállni az elemeknek, de sosem él hiába.Eltávozott kollégánktól 2013. április 27-én vettünk végső búcsút a döbröközi temetőben. Gyászolja családja, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. dolgozói, egykori kollégái, vadászbarátai.

Isten önnel Péter bácsi…….

Berg Péter életútjáról bővebben az alábbi logókra vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak:

Megjelenés dátuma: 2013. április 23.

Az erdészek nemcsak a tölgyfa hordók nemes alapanyagát termelik meg, hanem sokszor maguk is foglalkoznak borkészítéssel, mellyel barátaikat,  vendégeiket, családtagjaikat is megörvendeztetik. A kiváló nedű hazánk egyik legjobb terméke, egy pohár jó bor mellett rengeteg történet, barátság szövődik. Az erdészek is -csak úgy, mint más amatőr bortermelők- megmérettetik boraikat számos versenyen, hogy munkájuk gyümölcsét mások előtt is büszkén vállalhassák. Így a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is több alkalommal hív meg rendezvényeire zsűrinek neves borászokat.

A Tolnai-hegyháton - a Tolnai borvidék részeként- több településen is zajlik tavasszal borverseny, melyen a környékbeli szőlős- és boros gazdák számos információhoz és tanácshoz is jutnak a megmérettetés közben. Április 13-án, szombaton a XV. Hőgyészi Borversenyen 115 bormintát versenyeztettek, köztük 68 vörös bort. Idén a versenyen a részvénytársaság dolgozója, Gál László a Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezető kollégája nyerte el a nagydíjat vörösbor kategóriában, Cabernet Sauvignon 2011. borával, de a Kékfrankos 2012. és a Cabernet Sauvignon 2012. bora is arany éremben részesült.
 
 
 
 
Média megjelenések a borverseny kapcsán:
Megjelenés dátuma: 2013. április 19.

A Gyulaj Zrt. (Gyulaj Hunting Hungary) YouTube csatornája egy új videóval bővült! Feltöltöttük a Mi Erdőnk c. filmsorozat II. részét, hogy a YouTube előnyeit élvezve lehessen megtekinthető a Gyulaj Zrt. gazdálkodási területén forgatott bemutató jellegű film minden perce. Aki még nem látta, vagy meg szeretné nézni újból kattinston az alábbi videóra vagy keresse fel YouTube csatornánkat (youtube.com/GyulajHuntingHungary)

Megjelenés dátuma: 2013. április 19.

A tavasz a megújulás, a születés, az újjászületés időszaka. A hosszú téli álom és a fagyos napok után feléled a természet, kihajtanak a növények és újból megindul az élet. Magoncok jelennek meg a földben és a vadon élő állatok is világra hozzák utódaikat. Nincs ez másként a Gyulaj Zrt. tamási vadasparkjában sem. Az erdőgazdaság Tamási Erdészetének kezelésében működő, Miklósvári Vadasparkban élő vadfajok a téli időjárás viszontagságait, szerencsére veszteség nélkül átvészelték. A várva várt tavasz idén később jött, így a még tartó zord, havas időszakban adott életet egy muflonjerke a bárányának. Ezt követően,- a tavasz megérkeztével már a napsütés előnyét élvezve - újabb bárány született vadasparkunkban! A továbbiakban először a vadmalacok, majd később a dámborjak világrajövetelét várjuk.

Reméljük sok látogatót csalogatnak a Vadasparkba!
Megjelenés dátuma: 2013. április 17.

Kedves óvodások és általános iskolások, valamint Kedves Szülők! Nagy örömmel értesítünk titeket, hogy a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. rajzpályázatot hirdet kifejezetten gyerekeknek a következő témában: "Mesél az erdő az erdei állatokról". A Gyulaj Zrt.-hez beérkezett rajzaitokat a 2013. június 1-i tamási TRÓFEA Vadgasztronómia Fesztiválon és a Lengyel- annafürdői Erdei Iskolában is kiállítjuk! Rajzaitokkal értékes nyereményeket nyerhettek szüleiteknek, családtagjaitoknak! Várjuk jobbnál- jobb rajzaitok! :)

További részletekért kérünk az alábbi felhívásra vagy a "Tovább olvasom" opcióra klikkeljetek:
Média megjelenések:
Megjelenés dátuma: 2013. április 15.

A mi erdőnk című televíziós sorozat képsorain keresztül nagyszerűen mutatja be, hogy mi rejtőzik a magyar erdővagyon és vadállomány hektárokban és számokban kifejezhető értékei mögött. Ahogy a vad az erdő része és ahogy az erdő a táj részét képezi, úgy a táj maga sokat elárul azon vidékről, az ott élő emberek kultúra- és életszeretetéről, valamint mindent átszövő mély történelméről. Az ezekkel az értékekkel való felelősségteljes gazdálkodás ugyanígy messze többet jelent, mint számokkal és papírra vethető adatsorokkal való bánásmód. Az ilyen igaz és valós értékeket, örökséget és a lehető legnemesebb értelemben vett vidéket igyekszik bemutatni a Mi Erdőnk c. sorozat Gyulaj Zrt. által kezelt területeket bemutatandó II. része. Ez a epizód Tamási környékéről indulva kalauzol minket végig Kisszékelyen, Nagyszékelyen át egészen a tengelici homokvidékig, Illyés Gyula és Lázár Ervin, hazánk kimagasló költőinek szülőföldjéig.

"Van egy hazám, még a hazán túl,
A haza meleg közepében,
Mint a magház a gyümölcsében,
Belőled sarjadtam, Dunántúl"
Illyés Gyula

A műsor megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:
A sorozat II. része kapcsán történt média megjelenések:

Megjelenés dátuma: 2013. március 27.

Természeti erőforrásokkal, értékekkel való gazdálkodás bemutatása mindannyiunk közös érdeke. A kellő információ hiányában hamar félreértelmezhető az erdő- és vadgazdálkodó szándéka, még ha munkáját professzionálisan, akár világszínvonalon is végzi. Nyílt és konstruktív párbeszéd folytatása nélkül a szavak és tettek félreértésének következményei jelen korunk laikus társadalmában tapasztalható erdész és vadász ellenesség. Ennek pedig következményei az olyan elterjedt mondatok miszerint "az erdészek irtják az erdőt, a vadászok pedig a vadat". Felismerve ezt, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. konferenciát szervezett 2013. március 20-án, Tamásiban gazdálkodásának teljes spektrumát bemutatván. A meghívott polgármesterek, jegyzők, iskolák és a rendőrség képviselői érdeklődéssel és megnyugvással vették tudomásul, hogy jó kezekben vannak az állami erdők és a vad Tolna megyében is.

A konferenciáról bővebben az alábbi képekre vagy a "Tovább olvasom" -ra kattintva kaphatnak:

Megjelenés dátuma: 2013. március 25.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából szakmánk megbecsült képviselőit díjazta. A miniszter kihangsúlyozta, hogy Magyarországon a vízkészletünk mellett az erdőállomány is olyan védendő természeti erőforrás és kincs, melynek megőrzése az állam és állampolgárok közös és igen fontos feladata.  Az ünnepi eseményen hatan kaptak Pro Silva Hungariae Díjat, összesen tízen az Életfa Emlékplakett különböző fokozatát, míg tízen Miniszteri Elismerő Oklevélben részesültek. Több díjazott és kitüntetett az állami erdőgazdaságok kiváló szakember gárdáját erősíti. Az ünnepi alkalom záróaktusaként Zambó Péter, az OEE elnöke átvette az OEE és a Vidékfejlesztési Minisztérium között létrejött stratégiai partnerségről szóló okmányt.

Az eseményről részletes információt és képeket az OEE logóra vagy a "Tovább olvasom" opcióra klikkelve kaphatnak!

Megjelenés dátuma: 2013. március 21.

Az OEE Tamási Helyi Csoportjának rendezésében április is érdekes szakmai előadást tartgogat az érdeklődők számára. A soron következő áprilisi előadást Dr.  Varga Tamás a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója tartja, megosztva tapasztalatait az erdészeti átalakító üzemmód szakhatósági tapasztalatairól. Az előadás dátuma és időpontja: 2013. április 24 (szerda) 17:00. Helyszíne a Gyulaj Zrt. központi iodaházának tanácsterme. Mindenki érdeklődőt szeretettel vár az OEE Tamási Csoportja!

Nagyításért (letöltésért) klikk a képre!
Megjelenés dátuma: 2013. március 19.

Végre itt a várva várt tavasz! Megérkeztek az első gólyák, lassan melegedni kezd az idő, a nappalok egyre hosszabbodnak, már csak egy jó kirándulás hiányzik a családdal! Április 6-án a Gyulaj Zrt. Lengyel- annafürdői kollégái újabb nagyszerűnek ígérkező családi programmal várják a gyerekeket és családokat, ahol a jó hangulat mellett langalló és tea várja a túra teljesítőit!

A túra részleteiről való tájékozódáshoz klikkeljen az alábbi képre:
Megjelenés dátuma: 2013. március 11.

Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok nyugállományba vonult
főszerkesztője a Kossuth Rádió "Arcvonások" portréműsorában adott
interjút életútjáról, életfilozófiájáról, világlátásáról és az erdész
szakmáról.

Az interjút meghallgathatják az alábbi linkre kattintva:


Megjelenés dátuma: 2013. március 7.

Tudta ön, hogy az elmúlt 20 évben Európa erdőterülete Belgium területének ötszörösével növekedett? Ráadásul a kontinens éves fahasznosítása mindössze 64%-a az éves növedéknek? Hogy 1 köbméter fa 1 tonna szén- dioxidot tud megkötni? Hogy tömegéhez képest a fa a legerősebb építőanyag? Hogy az európai erdőalapú szektor több mint 2 millió munkahelyet biztosít csak az öreg kontinensen? Számos érv, érdekes adat, figyelemfelkeltő információ derül ki a CEI-Bois, vagyis az Európai Faipari Szövetség "Küzdj a klímaváltozás ellen:használj fát!" projektének keretén belül készített promociós filmjeiből.   Reméljük a CEI-Bois YouTube csatornáján megtekinthető kisfilmek sokaknak segítenek megérteni, hogy az európai, és így a magyar faalapú erdő- és faalapú szektor mekkora kincs a hozzáértő kezekben.

A CEI-Bois-ról és rövidfilmjeikről többet itt olvashatnak:

Posted on:  March  7, 2013

New short hunting footage from Gyulaj Hunting Hungary's YouTube channel. Now we show how the fallow buck shooting goes from a high seat. After Gyulaj's professional guide measuring the buck's  age and trophy he gives the permission to take the shot. The hunting client takes the shot to the right place. The result is a beautiful trophy awarded with CIC's medal. The white buck of the footage is also more than interesting.

Megjelenés dátuma: 2013. március 4.

Magyarország, azon belül is a Bakonyerdő Zrt. területe, Keszthely városa és a közel eső állami vadászterületek addnak otthont az 1930-ban alapított Nemzetközi Véreb Szövetség (ISHV- Der Internationale Schweisshundverband) 33. versenyének és közgyűlésének 2013. novemberében. Magyarország a négy alapító ország között már akkor letette névjegyét, mint a vadászathoz kapcsolódó hagyományok őrzője. A verseny fő támogatói állami erdőgazdaságok, melyek közül több kiemelt terület is nevezetes a vérebes hagyományok ápolása területén. A rendező Bakonyerdő Zrt., a lábodi területet magáénak tudható SEFAG Zrt. és HM Kaszó Zrt. mellett a Tolna megyei Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. múltbéli és jelenlegi szakembergárdája is kiemelkedő vérebeseket tudhat sorai között, mint a rendezvény támogatója. A magyar vérebezés egyik kiemelkedő alakja volt Tóth Lajos, a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének egykori hivatásos vadásza. Pályafutása alatt a megszámlálhatatlan sikeres utánkeresés mellett legkiemelkedőbb eredménye egy nemzetközi versenyen elért II. helyezés volt. A Gyulaj Zrt. jelenlegi szakszemélyzete is kiváló vérebvezetőket tudhat magáénak. Legendás gyulaji vadászterületünk egyik kerületvezető vadásza, Király Attila , míg a Pincehelyi Erdészetnél Bölcskei Gábor és Tamis László viszi tovább a vérebvezetés hagyományát megmentve számos értékes trófeát az enyészettől, és a sebzett vadat a hosszas szenvedéstől.

A meghívó megtekintéséhez és letöltéséhez kérjük kattintson az alábbi képre:
 
Megjelenés dátuma: 2013. február 26.

A Magyar Vadászlap által meghirdetett szépségverseny közönségdíja alapján "Az év vadászhölgye" egy Tolna megyei diana, Bodó Katalin lett. A Gyulaj Zrt. legendás területével határos regölyi vadásztársaságnál aktívan vadászó hölgy a Tolna megyei Diana Vadászhölgy Klub oszlopos tagja is, ápolva a vadászati kultúrát és hagyományokat. A  pincehelyi születésű, Keszőhidegkúton nevelkedett agrármérnök szépségkirálynő jelenleg Szekszárdon dolgozik. A Gyulaj Zrt. ezúton is gratulál a cím elnyeréséhez!

A TEOL online hasábjain megjelent cikk megtekintéséhez klikkeljenek az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra!
Posted on: February 25, 2013

Gyulaj Hunting Hungary is now available in English on the Wikipedia, the biggest encyclopedia online. You can find every details, dates, background informations of Gyulaj Hunting Hungary's South- West Hungarian hunting grounds, world record or other world class trophies and their hunters, shootable big game species, hunting results, game management and historical facts on its wikipedia page. We are proud that Gyulaj's wiki-page is the first wiki-page among the Hungarian state- owned hunting companies giving many details and interesting facts of the history of the Hungarian hunting in English language.

To visit Gyulaj Hunting Hungary's wikipedia page, please click on the wiki logo below or read its content by clicking on "Read more" :

Posted on: February 18, 2013

In November 2012, the Hungarian Embassy of Paris provided place for a great hunting event organized by the Hungarian Tourism Plc.'s Paris Office and Gyulaj Forestry and Hunting Plc. During the so called "Hungarian Hunting Day in Paris" both Barbara Packi, Director of Hungarian Tourism Plc's French Office and Péter Gőbölös, CEO of Gyulaj Plc. presented a slideshow about the genaral tourism of Hungary as well as the performance of the Hungarian state owned forestries' hunting branch and sector to highlight the great results and hunting performance of the state owned hunting grounds in Hungary. To the event many hunting agencies and representatives of French hunting association and other hunting organizations were invited.  Mr. László Trócsányi, Ambassador of Hungary greeted the delegation and the invited French gentlemen. By based on many personal experiences the representatives of the French hunting agencies and outfitters all agreed that the Hungarian hunting professionalism, the deep local hunting culture and the excellent habitat can provide great hunting opportunities for the French hunters.

To see the slideshow in English OR French please click on the right language picture below!

   or 

To read the article of the Embassy of Hungary in FRENCH language please click on the picture below:
Megjelenés dátuma: 2013. február  20.

A Gyulaj Zrt. központjának előadótermében tartotta meg előadását Gál László erdőmérnök, a Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője. A tartalmas előadás a sokat látott világutazó tapasztalatait és vizuális élményeit dolgozta fel egy diavetítés során. Az előadásra ellátogatók a gyönyörűen megkomponált fényképeken keresztül egy élvezetes, képzeletbeli utazást tehettek Mongólia végeláthatatlan sztyeppéin, a Bajkál- tavat övező erdőségek és hegyvidék érintetlen erdőrengetegében, Törökország libanoni cédrus erdőin keresztül visszakanyarodva a miszlai löszdombok növényvilágáig bezárólag.

Az előadás média megjelenései:

Megjelenés dátuma: 2013. február 13.

Tolna megye erdőségei mellett vadállománya is ki van téve a lopásnak. Az illegális vadászat még olyan nagyhírű, jól felügyelt és őrzött vadászterületeket sem kerül el, mint a hírres gyulaji dámrezervátum. Tamási Erdészetünk kollégái felfigyelve a rabsicok által hagyott nyomokra, vadkamerákat telepítettek a gyanús területre. A szemfüles vadorzók még a rejtett kamerákat is kifigyelték, végzetük az lett, hogy leszerelték azokat. "Munkájukat" a kamera rögzítette, adatbázisba küldve a felvételeket. A Rendőrség ez alapján a több helyszínen tartott kutatás során nyolc dámbika trófeáját is megtalálta. Az ügyben folytatódik a nyomozás. A becsült kár értéke meghaladja a 4 millió Ft-ot.

Az ügyről az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak többet!

A Nimród (2013/4) cikke a gyulaji vadorzásról (katt a képre!):
Megjelenés dátuma: 2013. február 8.

Rövid, mégis sokat mondó cikk jelent meg a Tamásiban található Miklósvári Parkerdő pihenőtava partján tavaly - a Gyulaj Zrt.  által- felépített Szent Hubertus fakápolna és környezete szépségéről a Magyar Nemzet február 7-i számának 14. oldalán. Reméljük ezen cikk miatt is egyre több idelátogató embernek nyújt majd nyugalmat, pihenést és szépséget a miklósvári városrész gyöngyszeme.

A cikk pdf-en történő megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!
Megjelenés dátuma: 2013. február 5.

A már egy ideje futó, a magyar erdővagyonról és az erdőkhöz kötődő vidékről, tájról és falvakról, hagyományokról és történelmi érdekeségekről valamint a velük való gazdálkodás szépségéről szóló "A mi erdőnk" c. filmsorozat következő része Tolna megye legnagyobb erdőgazdálkodójának gazdálkodási területéről szóló első részt az MTV 1 adásában 2013. február 9-én szombat délelőtt 9:00 órai kezdettel láthatjuk. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. közreműködésével forgatott sorozatrészből sok minden kiderül Tolna megye rejtett történelmi kincseiről, természeti értékeiről és a táj időtálló szépségéről.

Nézzük
együtt "A mi erdőnk" c. sorozat Tolna megyéről szóló első részét 2013.
február 9-én szombaton 9:00-kor az MTV 1-en! Jó szórakozást kívánunk a
műsorhoz! 

A videó megtekintéséhez klikk az alábbi MTV-s képre!


Megjelenés dátuma: 2013. február 4.

Sajnos olykor az állami erdészeti részvénytársaságok értékteremtő és -megőrző sikerei mellett olyan elkeserítő hírekről is be kell számolnunk, amelyekből az derül ki, hogy egyes embereknek semmit sem jelent a táj, vagy egy településrész szépsége, már akár több száz éve ott lévő értékei. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által kezelt Tengelic községben található Benyovszky- parkból közel 70 köbméternyi idős parkfát vágtak ki, melynek összértéke 3 millió forintra tehető. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az elkövetők egy részét a rendőrség tetten érte, az ügyben folyik a nyomozás.

A Tolna Népújságban megjelent cikk .pdf-en történő megtekintéséhez, kérjük kattinston az alábbi képre!
Megjelenés dátuma: 2013.  február 1.

Megnyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb vadászati kiállítása. A németországi Dortmundban megrendezésre kerülő kiállítás, a Jagd un Hund díszvendége idén a vadászterületeiről méltán híres Magyarország volt. Az ország vadászati és turisztikai képviselését a 22 magyar állami erdőgazdaság látta el a Magyar Turizmus Zrt.-vel karöltve. A magyar delegáció tagja volt Poprády Géza a VM államtitkára és Baranyay László az MFB Zrt. elnök- vezérigazgatója is. A nagyszabású rendezvényen tavaly több, mint 72.000 látogató vett részt.

A Jagd und Hund dortmundi kiállításról többet az alábbi képek egyikére vagy a "Tovább olvasom" opcióra kattintva olvashatnak:
A képek nagyításáért katt a képekre!
  

További képek a KÉPGALÉRIÁNKBAN!

Megjelenés időpontja: 2013.  január 27.

Hamarosan újabb OEE előadáson vehetnek részt az érdeklődők az OEE Tamási Csoportjának szervezésében. A mostani előadást Gál László, okl. erdőmérnök a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője tartja, megosztva tapasztalatait eurázsiai tanulmányútjáról. Az előadás dátuma és időpontja: 2013. február 18 (hétfő) 17:00. Helyszíne a Gyulaj Zrt. központi iodaházának tanácsterme. Mindenki érdeklődőt szeretettel vár az OEE Tamási Csoportja!

Nagyításért (letöltésért) klikk a képre vagy az OEE logójára!
Megjelenés dátuma:  2013. január 14.

Van- e jövője a magyar faiparnak, a magyar faipari szakképzésnek és felsőoktatásnak? Figyelemre méltó vélemény dr. Dénes Leventétől a soproni NYME Faipari Mérnöki Kar intézetigazgatójától.

A vélemény olvasásához kérjük kattintson az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra:

Megjelenés dátuma: 2013. január 7.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nyertes KEOP pályázatának sajóközleményének olvasásához, kérjük klikkeljen az alábbi képre!

A nyertes pályázatról bővebb információ az alábbi linkekre vagy a "Tovább olvasom" linkre kattintva kapható!