Hírek 2015. évben

Megjelenés dátuma: 2015. december 22.

Tisztelt hivatásunkat, munkánkat támogató és segítő honlap Olvasó!

„A nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben kellene lennie!” Rohanó emberéletünk keserűen igaz megállapítása ez. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében kívánjuk, hogy legyen időnk az Úr születése nagy napjára igazán odafigyelni, békében ünnepet ülni, szeretetben lenni. Az év vége közeledtével pedig megköszönjük Önnek a Gyulaj Zrt. értékmentő és értékteremtő munkájának támogatását, az erdő és a vad harmóniáját célzó munkánkhoz való jószándékú hozzáállását.

Áldott ünnepet, eredményekben gazdag újesztendőt kívánunk!

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak (klikk a képre!):

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván a Gyulaj Zrt.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván a Gyulaj Zrt.

Megjelenés dátuma: 2015. december 21.

2015. december 8-án az FM - Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác Termében tartotta az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) fennállásának 150. évének megnyitóját, ami egyben ünnepi küldöttgyűlése is volt az egyesületnek. A jeles alkalmon az OEE vezetősége mellett Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is jelen volt, beszédében méltatva az erdész szakma és az Egyesület múltját és jelenét.

Megjelenés dátma: 2015. december 21.

2015. november 11-én jogi konferenciát tartottak a SEFAG Zrt. kardosfai hoteljében. A jogi szakmai konferencia apropóját az új vadászati törvény passzusai és a lejáró vadászati üzemtervek miatti új vadászterületek kialakítása adta. A konferencián mind a jogalkotó szakemberei, mind a joggyakorlók jogi képviselői részt vettek.

A jogi konferencia videó összefoglalója az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

 

 

Megjelenés dátuma: 2015. december 9.

December 5-n kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes kikapcsolódással telt a délután Lengyel-Annafürdőn, a Turisztikai és Természetismereti Központban. Mindenki elkészíthette saját kezűleg karácsonyi ajándékát szeretteinek - kerámiából, textilből, festve, varrva, ragasztva, hagyományosat, csillogót, színeset, díszeset, vagy egyszerűen csak finomat. Rengeteg mézeskalács sült ki, melyeket gondos kis kezek (és nagy szülői mancsok) festegettek, díszítettek, illatuk belengte az egész házat és az erdőt. Szünetet tartva nagy szaladgálás verte fel kint az erdő csendjét, utána finom helyi bodzaszörp és illatos tea oltotta a lurkók szomját.

Meghitt csendesség, vidám dalok, néha csak dúdolgatás, alkotás, miközben pihentek a felnőtt idegek és szorgosan dolgoztak a kiskezek. Átjárta őket a szívből jövő szeretet - a készülődés, a várakozás hangulata - az igazi Advent.

Az alábbi képek kattintással tovább nagyíthatóak:

Mikulás Ünnepség Lengyel-Annafürdőn

Megjelenés dátuma: 2015. december 9.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idén ismét örömmel ajánlotta fel, hogy helyszínt és véradó munkatársat biztosít a véradás rendkívül fontos emberi kötelességvállalásához, bekapcsolódva az évi mintegy 13 ezer véradó esemény hosszú láncolatába. 

2015. december 4-én a Magyar Vöröskereszt Tamási városi-területi Szervezete a Gyulaj Zrt. központjának a tárgyalójában alakította ki a véradásra alkalmas helyszínt. Az év végi nagyon feszes szakmai munkaleterheltség és a fokozott terepi lekötöttségek mellett is 25 fő munkatársunk örömmel és jó szívvel jelentkezett erre a nemes feladatra.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ezzel a felajánlásával a társadalmi feladatvállalás talán legnemesebb formáját választotta, hiszen a VÉR=ÉLET. Egy donor egy véradásával három ember életét menti meg. Hálás köszönet és nagyrabecsülés a véradóknak!

Gutheil Magdolna

Véradás a Gyulaj Zrt.-nél

Az online médiában megjelent cikkek:

Megjelenés dátuma: 2015. december 6.

A világszerte történelmi jelentőségűnek tekintett párizsi klímacsúcs a hét elején kezdetét vette.
A jelenleg is tartó nemzetközi tárgyalások eredménye december 11-én válik ismertté, így az érdemi megállapodást szorgalmazók még hét napig adhatják le klímavoksaikat. A dolgok jelenlegi állása alapján úgy fest, minden okunk meglehet arra, hogy bízzunk annak az ügynek a sikerében, amelynek előmozdításáért – közel kétszázezer honfitársunkkal együtt – talán Ön is felemelte a hangját.

A klímaváltozásról szóló rövidfilm, az Élő Bolygónk honlap és Facebook-oldal elérhetőségei mind-mind értékes informciókat közölnek. Szíves figyelmükbe ajánljuk a honlap nemrégiben frissült „személyes üzenet” című menüjét is, melyben immár mintegy harminc jeles személyiség, köztük közismert színészek, zenészek, sportolók, tudósok, mondják el hitvallásukat környezetünk és éghajlatunk védelmével kapcsolatban.

Áder János

 

 

Megjelenés dátuma: 2015. december 03.

Egy rendezvény színvonalát és szakmai jelentőségét több tényező is mutatja. Az egyik ilyen mércéje az adott eseménynek a felszólaló, beszédet mondó szakemberek, meghívottak személye és szakmai reputációja. Ilyen értelemben is az idei, november 5-én megtartott Gyulaj Zrt.-s dámtrófea szemle ismét kiemelkedő szakmai eseménynek számított vadászkörökben.

A nyitó beszédeket, és egyben érdekes történelmi áttekintést az alábbi videókra kattintva tekinthetik meg: 

Prof. Dr. Faragó Sándor, az NyME rektorának beszéde a trófeaszemlén

Prof. Dr. Faragó Sándor, az NyME- Nyugat- Magyarországi Egyetem rektorának (és egyben a campus Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének nemzetközi hírű intézetigazgatójának) beszéde

Gőbölös Péter, vezérigazgató beszéde

Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatójának megnyitó beszéde

A Hazai Vadász TV-s vadászmagazin összefoglalója az óbiródi dámtrófea szemléről

A Hazai Vadász TV-s vadászmagazin német nyelvű összefoglalója az óbiródi dámtrófea szemléről

Megjelenés dátuma: 2015. november 27.

Tisztelettel meghívjuk a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett Vidéki Fórumok következő előadására. Várjuk minden kedves erdőgazdálkodót, erdőtelepítés után érdeklődő földtulajdonost és erdészeti szakirányítót is!

Időpont: 2015. december 2. szerda, 13:00 - Helyszín: Lengyel-Annafürdő

(7184-Lengyel, Turisztikai és Természetismereti Központ konferencia terme, GPS: GPS:  N46,388388°   E18,372212°)

Program: Vidékfejlesztési Program erdészeti intézkedéseinek és az induló pályázati rendszer bemutatása, termelői csoportok, Európai Innovációs Partnerség – EIP projektek, előadás végén: konzultációs lehetőség, büfé.

Részvétel: díjmentes

Jelentkezés, információ: Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető, gal@gyulajzrt.hu   06-30/256-8151

Megjelenés dátuma: 2015. november 26.

Igazán jó hangulatú imázsfilm készült Tamásiról és közvetlen környezetében lévő természeti kincsekről. A videó elkészítésében mások mellett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is szakemberei is közreműködtek, valamint az erdőgazdaság területei és kiváló, nemzeti értéktárba is felkerült vadállománya is szerepet kapott.

Kamera 1, vágó, utómunka: Pintér Zoltán. Kamera 2, utómunka, animáció: Bosnyák Gábor
Gyártásvezető: Cseke István

Köszönet: Blaumann Ödön (Dámszarvas felvételek), Lajkó Norbert (Drón), Jászberényi Rita, Müller Dániel, Farkas Ferenc és csapata, Sipos Norbert és csapata, Gálos Csaba, Gyulaj Zrt.., Tamási Fürdő

Készült Tamási Város Önkormányzatának megbízásából.

Megjelenés dátuma: 2015. november 25.

A klímaváltozásnak gazdasági és társadalmi hatása egyaránt van - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedden a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán. Az államfő kifejtette: az ENSZ tudományos tanácsadó testületének jelentése szerint ha a környezeti terhelés a jelenlegi szinten marad, akkor a jövőben számolni kell az áradások és az aszályok, valamint a természeti katasztrófák gyakoribbá válásával, a hidrológiai ciklus felgyorsulásával, az élelmiszertermelés feltételeinek romlásával, a tengerek savasodásával, a jégtakaró olvadásával, politikai, társadalmi konfliktusokkal, új kórokozók megjelenésével. (Forrás: Magyar Hírlap)

Az alábbi kép klikkeléssel tovább nagyítható:

Áder János beszédet tart a Corvinus Egyetemen

Megjelenés dátuma: 2015. november 23.

A tavaly decemberi jégkár megtizedelte a hazai erdőket, a katasztrófa azonban példaértékű társadalmi szolidaritást eredményezett. Az Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére meghirdetett „S.O.S. – Bajban az erdő!” kampány sikerének köszönhetően az Országos Erdészeti Egyesület most 45 millió forintot tud szétosztani az érintett erdőgazdálkodóknak. Az egyesület terepi rendezvényen mutatta be a köztársasági elnöknek és a nagyobb adományozók képviselőinek a helyreállítási munkálatok eredményeit és az őszi csemeteültetés kezdetét. 

A cikk folytatásához kérjük klikkeljen ide vagy válassza a "Tovább olvasom" opciót!

Az alábbi kép tovább nagyítható:

Áder János köztársasági elnök látogatása a Pilisben

Megjelenés dátuma: 2015. november 15.

A párizsi eseményeket figyelve, mély döbbenet, megrendülés és a gyász pillanatait éljük át! Minden francia ember, legfőbbképpen pedig az elhunytak hozzátartozói; fogadják őszinte részvétünket! 

Reading and watching the Parisian happenings, we feel deep pain and sorrow. All French people and especially the friends and family members of the victims, please accept our heart-felt condolences!

Als wir die Ereignise von Paris beobachten, erleben wir die Momente des Tiefschlages, Schockes und Trauers. Alle Französichen Leute, zuhöchst die Angehörigen der Verstorbenen; wir möchten unser aufrichtiges Beileid aussprechen!

Nous voudrions présenter á la famille du défund et á tous ses proches nos plus sincéres condoléances et symphaties.

Nemzeti gyásznap a párizsi terror napján

Megjelenés dátuma: 2015. november 9.

2015. november 5-én, csütörtökön, gyönyörű őszi időben, Óbiródon zajlott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idei dámtrófea szemléje. Az igazi show-elem természetesen maga a jobbnál- jobb, 66db gyulaji és pincehelyi dámtrófea volt, azonban mást is tartogatott még a nap. A megnyitó beszédet Prof. dr. Faragó Sándor, az NyME rektora, valamint Gőbölös Péter vezérigazgató tartotta. A beszédeket a Bakony Kürt Egylet koncertje, majd Krekács Zoltán solymász, lovas-solymász bemutatója követte. A nap záróakkordjaként természetesen az igazi lényeg, a trófeák szakmai mustrája zárta az igazán sikeres őszi napot.

A trófeaszemle bemutatása a médián keresztül (klikk a képekre!)

A Vadászlap beszámolója

Az alábbi képre kattintva a Gyulaj Zrt. képgalériájának képeit tekintheti meg:

Képgaléria - 2015-ös dámtrófea szemle Óbiródon

Rövid részlet a lovas- solymász bemutatóból:

A Hazai Vadász légifelvételei a trófeaszemle reggeléről:

A Hazai Vadász német nyelvű képes beszámolója az óbiródi eseményről:

A Hazai Vadász magazin német, képes összefoglalója

Megjelenés dátuma: 2015. november 2.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapja, a NAKlap legutóbbi, 2015. októberi száma közölt egy terjedelmesebb interjút Gőbölös Péterrel, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatójával, a Zrt. vadászati ágazatának jelentőségéről, eredményeiről, az idei kilátásairól, valamint a közelmúltban kiemelkedőbb eseményeiről.  

A NAKlap által közölt interjú olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képekre!

A NAKlap 2015. októberi számának interjúja   A NAKlap 2015. októberi számában megjelent interjú 2. része

Megjelenés dátuma: 2015. október 23.

Nemzeti ünnepünk október 23-a alkalmából dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Tóth Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Hőgyészi Erdészetének kerületvezető erdész-vadásza, az erdő- és vadgazdálkodási területen végzett kiemelkedő munkája, ökoturisztikai, környezeti nevelési munkája elismeréseként.

Az alábbi kép kattintásra tovább nagyítható:

Tóth Péter átveszi a Miniszteri Elsimerő Oklevelet

Megjelenés dátuma: 2015. október 23.

1956. október 23-ra emlékezett meg Fazekas Sándor miniszter a Földművelésügyi Minisztérium kitűntetési ünnepségén az FVM színháztermében 2015. október 22-én.

A magyar emberek számára október 23-ika az egyik legnagyobb ünnep – szögezte le a szónok. – A szabadság, a bátorság, az élni akarás ünnepe. Azokra emlékezünk, akik mertek bátrak lenni, akik megmutatták, hogy nincs kis nemzet, csak kis hit. Ők alig két hét alatt kiforgatták a világot a sarkaiból és új irányt adtak a történelemnek. Az egész ország ébredt öntudatra, és talált reményt. Végezetül gratulált a kitüntetetteknek, akiknek tapasztalataira építhetnek a következő nemzedékek.

A kintüntetettek részletes sora, illetve egyéb média megjelenések:

A ForestPress online szakmai magazin cikke

Az OEE hivatalos honlapja

Megjelenés dátuma: 2015. november 1.

Gasztroangyal című műsorával Gemencre látogatott Borbás Marcsi, a Duna World népszerű TV-s személyisége. Az alapvetően főzős műsor rendkívül változatosan ad betekintést a Dél-Dunántúl gasztronómiájába, mellette pedig szerteágazóan mutatja be szakmánk mindennapi szépségeit. A kiváló ételek elkészítése mellett az erdész-vadászok szorgalmas, évszázados és tisztességes megélhetését is megláthatja a néző a méhészeten, borászkodáson, fogolymentési programon és horgászaton keresztül.

A Gasztroangyal gemenci epizódját az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

Gasztroangyal gemenci epizódja

Megjelenés dátuma: 2015. október 22.

Az erdész szakma ősi jellege és hozzátartozója, hogy a szakmát művelők óhatatlanul távlatokban gondolkoznak. Amikor erdőt telepítenek vagy újítanak fel, a munkát bár a jelenben végzik, annak igazi eredményét csak a következő generáció látja meg. Így van ez sok ökoturisztikai beruházással is. Egy erdei kilátó vagy játszótér megvalósításánál ugyanúgy a jövő generáció érdekeit nézi az erdész, csak úgy mint a beruházó Gyulaj Zrt. Ennek szellemében 2015. október 9-én került sor a Lengyel- annafürdői Sasfészek- kilátó és Lombkorona ösvény, valamint új erdei játszótér ünnepélyes átadására. Örülünk, hogy a nagy számban megjelent gyerekek arcán mégis egy kicsit már most láthattuk az eredményét munkánknak.

A Hazai Vadász képes összefoglalóját az alábbi képre kattintva tekinthetik meg:

a Hazai Vadász képes összefoglalója

Megjelenés dátuma: 2015. október 21.

Október tizenharmadikán egy reggeli, helyenként hason csúszós-mászós – a „hölgykoszorú” miatt kényszerű szoborrá dermedős – cserkelés eredménye a felvételen látható dámbika. A barcogóhelyen nyolc dámot kerülgetve, mintegy harminc méterről leadott lövés után a vad tűzbe rogyott. A több napig a Gyulaj Zrt. Kisszékelyi vadászterületén (Pincehelyi Erdészet) vadászó külföldi vendég második, itt terítékre hozott dámbikájának agancstömege 5,05 kilogramm.

Online média cikkei:

A Vadászlap online cikke

Az alábbi kép rákattintással tovább nagyítható:

Kapitális lapátos Kisszékelyről - 2015. októbere

Megjelenés dátuma: 2015. október 20.

A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait díjazta pénteken az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselőiből álló zsűri, ahol a Galya-kilátó "Épület" kategóriában az abszolút győztes lett. A kilátó a MÉD közönségdíját is elhozta szintén "Épület" kategóriában.

Az alábbi cikk jelent meg az eseményről a turistamagazin.hu oldalon (klikk a képre!):

A Turista Magazin linkje

Megjelenés dátuma: 2015. október 16.

2015. november 5-én, csütörtökön 11 órai kezdettel tartja a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a 2015-ös dám trófeaszemléjét az Óbiródi Vadászházak tövében. Ahogy tavaly is, idén is nyitott rendezvényként várunk szeretettl minden kedves a vadászat, a vadászati kultúra, illetve a gyulaji és kisszékelyi dámbikák kiemelkedő trófeája iránt érdeklődő látogatót!

A Dámtrófea Szemle plakátjának megtekintéséhez kérjük kattintson az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2015. október 13.

2015. október 9-én, pénteken 11 órai kezdettel tartotta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Lengyel- Annafürdőn legújabb, Sasfészek- kilátó és Lombkorona Tanösvény, valamint erdei játszóterének ünnepélyes átadását. Az ünnepélyen a rossz idő ellenére sok látogató jelent meg, számos iskolai és óvodás- csoporttal együtt. Az új, nagyszerű erdei objektumok és kreatív, tanulást is segítő eszközök valódi szabadtéri, erdei élményt biztosítanak leendő látogatóiknak. 

 
A Sasfészek- kilátó, lombkorona tanösvény és erdei játszótér átadásáról az alábbiak szerint számolt be a média:
 
 
 
A Fatáj Online szakmai magazin cikke

 

 

 
A Hazai Vadász TV-s magazin backstage anyaga (Gőbölös Péter vezérigazgató beszéde):

 

 

A Hazai Vadász TV-s magazin backstage anyaga (Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnökének beszéde):

A Hazai Vadász TV-s magazin backstage anyaga (Dr. Mészáros István titeli prépost beszéde):

 

 

A Hazai Vadász TV-s magazin backstage anyaga (Dr. Mózes Csaba, az FM főosztályvezető helyettesének beszéde):

 

 

Megjelenés dátuma: 2015. október 7.

2011. október 17. - Tolnai Népújság (W.G.) - TAMÁSI | Emléktáblát helyeztek el a
selmecbányai Bányászati Múzeumban. Az emléktábla Gőbölös Péter kezdeményezésére
került a helyére. A szlovák-magyar megbékélésért Tamásiból is lehet
tenni. Pontosabban: a Tamásiban élő Gőbölös Péter – akinek a kezdeményezésére
Selmecbányán egy emléktáblát helyeztek el. Az emléktábla nem mai keletű. A történet felvázolásához egészen Mária Teréziáig
vissza kell menni, aki 1763-ban megalapította Selmecbányán a bányászati
akadémiát, ahol erdészeti fakultás is működött.... Folytatásért kérjük kattinston ide!

Az alábbi kép kattintásra tovább nagyítható!

Megjelenés dátuma: 2015. október 5.

Minden tekintetben jó és sikeres programnak bizonyult a Gyulaj Zrt. 2015-ös gímtrófea szemléje és szarvasbőgő- élménytúrája. A szép őszi, szeptember 24-i délutánon, a tamási Miklósvári Parkerdőhöz kilátogató iskolás és óvodás csoportok, családok, vadászok és nem vadászok egyaránt érdekes, a vadászati kultúrát bemutató programon vehettek részt, ahol ugyanúgy megfért a gyerekzsivaly és kacaj, mint a történelmi, elöltöltős puskák hangos döreje és a fekete lőpor jellegzetes füstje, valamint a fel-felszólaló vadászkürtök fanfárjai.

 
A média az alábbi kép- és videóösszeállításokkal mutatta be az eseményt:
 
 
Tamási Táj 2015. októberi száma
Megjelenés dátuma: 2015. október 1.

2015. október 6-án kedden 17:00 órai kezdettel tartja újabb Erdészklub rendezvényét az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportja. A mostani alklaom a Tamási Járás 32 településének múltbeli és jelenkori kapcsolatait tárja fel a gyulaji erdőnek. Az előadó Örményi János, a TourInform Tamási vezetője lesz. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

A meghívó megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 30.

A Magyar Természetjáró Szövetség  az idei évben is megszervezi a TeSzedd a Kéken!
elnevezésű szemétszedési akcióját. Az eseményre 2015. október
9-10-én kerül sor az Országos Kékkör vonalán (Országos Kéktúra + Rockenbauer
Pál Dél-dunántúli Kéktúra + Alföldi Kéktúra)
. A több mint 2500 km hosszú
túraútvonalát szeretnék megtisztítani a szeméttől, hogy minden túrázót tiszta
környezet várjon. A rendezvény célja természeti értékeink közös védelme, a környezettudatosság
növelése, a szemléletformálás, hogy minél több ember figyeljen oda
környezetére, és minél kevesebbet szemeteljen.

A részletes programot, jelentkezési
lehetőséget az alábbi bannerre kattintva ismerhetik meg:

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 29.

Legalább annyira izgalmasnak ígérkezik a teljes egészében megújult, mondhatni új "Sasfészek-kilátó" és a hozzá csatlakozó "Lombkorona- ösvény" átadása, mint maguk a létesítmények fantázianevei. 2015. október 9-én, pénteken 11:00-tól szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Lengyel- Annafürdőn, ahol a két előzőleg említett létesítmény mellett még egy erdei játszótér átadása is megtörténik.

A nyitott átadó ünnepség meghívó plakátja és program ismertetője az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 29.

2015. szeptember 24-én, csütörtökön tartotta a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az idei gímtrófea szemléjét. A kiállított, illetve a szezonban elejtett gím- (és dám) trófeák mérhető jellemzői magukért beszéltek: "Hőgyészen harminc bikával elértük a 8,03 kilogramm átlagsúlyt. Ezek közül
három bika agancsa nagyobb volt, mint tíz kiló.  Az érmes arány 97
százalékos (arany 4; ezüst 12; bronz 13). A Bikács-Kistápéi
vadászterületünk 8,46 kilogrammos átlaggal teljesített. Itt esett az
idény eddigi legnagyobb „céges” bikája is, amelynek agancstömege 11,31
kilogramm. Ezen a területen 90 százalékos az érmes arány (arany 2; ezüst
5; bronz 2). Kisszékelyi revír gím állománya jelenleg korosbítás alatt
áll. Gyulaji vadászterületünk dám populációja is kiváló eredményt
produkált; a barcogás előtti kezdéskor az agancstömeg átlagosan 3,58
kilogramm! A terítékre hozott bikák közül hét egyed trófeasúlya nagyobb,
mint négy kilogramm (ebből egy 5,06 kilogramm). Esett már egy 204,03
nemzetközi pontszámú bikánk is (4,28 kilogramm)."

A trófeaszemléről a Vadászlap online változata közölt egy képes összeállítást, melyet az alábbi logóra kattintva tekinthetnek meg:
Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 23.

Amelyik területen magas szintű és nagy számokkal kifejezhető vadásztatás folyik, ott elkerülhetetlen a véletlenszerű, nem szándékos, szituáció adta sebzés. Ilyenkor mutatkozik meg igazán a jó véreb és vezetőjének valódi értéke. Az mellett, hogy a vadat a lehető leghamarabb megváltják szenvedésétől, szó szerint értékmentő munkát hajtanak végre, hiszen az egyébként talán soha elő nem kerülő trófeát is megmentik.

Az alábbi képre kattintva igen érdekes, a napokban történt hőgyészi utánkeresés történetét olvashatják!

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 16.

Ismét itt a szeptember, vele együtt pedig eljött a vadászok ünnepnapjait jelentő szarvasbőgés ideje is. A vadászat egyik talán legszebb pillanatait magában rejtő bőgést vadászok ezrei várják, ahogy az áhított trófeák birtokbavételét is. A magyar erdők koronás királyának is nevezett gímbikák elegáns, Gyulaj Zrt. vadászterületein elejtett trófeáit idén is ünnepi körülmények között kívánjuk bemutatni, nem csak vadászoknak. A Miklósvári Parkerdő horgásztavánál felvonultatott trófeák szemlézése mellett vadiúj tanösvény, különböző gyerekprogramok, puskabemutató, kürt együttes szólamai, agárbemutató, és az elmaradhatatlan szarvasbőgő élménytúra várja a Tamásiba látogatókat!

A plakát, illetve a részletes programtervezet megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 15.

Ahogy beköszöntött az ősz, úgy jelennek meg a szezonális izgalmak a magyar erdőkben és vadászmezőkön. Kezdődik a bőgés, majd a barcogás, a tél beálltával pedig a hajtóvadászatok szezonja. Ilyenkor kicsit mindenki sóvárogva tekint vissza az elmúló nyár eseményeire. A Gyulaj Zrt. sem kivétel ez alól. Az emlékezésben képek, vagy akár videók is segíthetik az embert. Az eltelt nyár egyik kiemelkedő eseményét tekinthetjük meg a Hazai vadász egy különleges összefoglalójában, mely egészen júniusig, a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál napjáig repít minket vissza az időben. Életképek, nyilatkozatok, látogatok és élménybeszámoló egy filmben.

 
Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 12.

2015. nyár elején, a DALERD Zrt. szervezésében, Derekegyházán tartottak szakmai konferenciát a magyarországi dámállományokról. A konferencián többek között előadást tartott Palánki Gábor is, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének erdészetvezetője. Előadását most az alábbi videón is megtekinthetjük!

 
Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 11.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar
Értékek és Hungarikumok Szövetsége 2015. szeptember 12-én, szombaton megrendezi
a "II. Magyar Értékek Napja" című országos rendezvényt. A szabadtéri programra Budapesten, a
Szent István Bazilika előtti téren kerül sor, az ott felállított pavilonokban
bemutatkoznak a megyei és külhoni nemzetrész értéktárai, sor kerül a magyar
értékek kiállítására, színpadi produkciókra, kézműves bemutatókra, a Magyar
Értékek és Hungarikumok játszóházára, ökumenikus terményáldásra.

A gyulaji dám - mely nagy örömünkre
felkerült a Kiemelkedő Nemzeti Értékek Listájára - jól reprezentálja megyénk
természeti értékeit, így a Tolna megyei szervezők kedves megkeresésük során
jelezték, hogy meg kívánják jeleníteni a Tolna megyei pavilonban.

Erre az alkalomra készítettük a
mellékelt A3 méretű félbehajtott (4 oldalas) kiadványt célirányos marketing
elvek és tartalmi eszközök alkalmazásával.

A kiadvány PDF-en történő megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képekre:

  

Egyéb online megjelenések:

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 11.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-t az a megtiszteltetés érte, hogy első anyaországi kiállítóként képviselhette a magyarországi állami erdő- és vadgazdálkodást a hetedik alkalommal a szlovákiai Bacsfán, 2015. június 26-27-ikén megrendezett Csallóközi Vadásznapokon. A Gyulaj Zrt. küldöttsége a június 26. pénteki szakmai fórumra érkezett a szigetközi Bacsfára, ahol egy patinás golfklub kastélyának külön helységében került sor a szakmai konferenciára. Itt három előadással mutatkozott be a Gyulaj Zrt. Gálos Csaba vadászati ágazatvezető az állami erdő- és vadgazdálkodásról és a Zrt. történelmi vonatkozásairól tartott előadást, majd bemutatta a cég vadászterületeit a szakemberekből, helyi vadgazdákból álló közönségnek. Ezt követte Palánki Gábor, a Tamási Erdészet vezetőjének előadása, melyben a gyulaji dámrezervátumban folyó szakmai munkák tapasztalatairól, az elmúlt évek élőhely-fejlesztésének eredményeiről számolt be.

Részletes beszámoló és képek a kiállításról:


Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 10.

Az Ökotárs Alapítvány  szervezésében zajlik az online szavazás az Év Fájára. A döntőbe sok matuzsálemkorú, igen értékes faegyed mellett a hédervári Árpád-tölgy is bekerült, mely kisalföldi  társerdőgazdaságunk, a KAEG Zrt. gazdálkodási területén található. Kérjük támogassa szavazatával a minden bizonnyal Magyarorszg legidősebb, 800-900 éves fájának számító hédervári Árpád-tölgyet! Fontos, hogy a szavazásnál az e-mailcímet is meg kell adni, amin keresztül szavazási megerősítást kérnek!

Szavazni, illetve a döntőbe bekerült faegyedek történetét elolvasni az alábbi linken lehet:

Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 7.

A Vadászlap 2015. augusztusi számában jelent meg "Mesélő vadászházak" címmel cikk, mely több híres magyar vadászház mellett a Gyulaj Zrt. Óbiródi Vadászházát körülölelő történelmet, legendákat és híres vendégeket mutatja be. Mellette, ugyanebben a számban a Gyulaj Zrt. vendéglátási ágazatvezetője is nyilatkozik.

A cikk olvasásához, kérjük klikkeljen az alábbi képekre!
Megjelenés dátuma: 2015. szeptember 7.

A Tolna Megyei Értékek Napját Kölesden, Kismegyeházán tartották 2015. augusztus 28-án. Ezen a napon egész nap játékos vetélkedőkkel, főzőversennyel, kulturális műsorokkal, borkóstolóval, különböző gyermekprogramokkal várták a megye 38 településéről a látogatókat. A sok programon kívül az érdeklődők meghallgathatták a Sisha café koncertjét, megismerkedhettek az elmúlt korok jellemző viseletével. A Gyulaj Zrt. képviselői a Tamási Vadasparkról, a Lengyel-Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központról, ezek nyújtotta számtalan lehetőségekről adtak információt az érdeklődőknek. A cikk további folytatásáért klikkeljen ide!

A hírrel kapcsolatos online média megjelenések:

Megjelenés dátuma: 2015. augusztus 28.

2015. augusztus 15-én, gyönyörű időben zajlott a Gyulaj Zrt. szokásos, évi nyugdíjas találkozója. A hosszú éveket, évtizedeket a Társaságnál eltöltött évek után ilyenkor megannyi vicces, érdekes emlék felidézése követ, melyhez kitűnő és értékes alkalom az ilyen találkozók szervezése.

Az alkalomról készített fotókat Képgalériánkban tekinthetik meg.
 
A Gyulaj Zrt. egy kedves, költői ajándékkal megáldott nyugdíjasa írta az alábbi verset:

A természet

A
zöld lombos erdő közepében

A
vadak is pihennek csendességben

A
hársfa mögül ha rájuk nézek

Óh!
Hegy s völgy helyettem beszéljetek........

Folytatáshoz kattinston IDE!

Megjelenés dátuma: 2015. augusztus 24.

Dr.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Államalapító Szent István ünnepe,
augusztus 20-a alkalmából miniszteri elismerő oklevelet adományozott
Kiss Éva gazdasági vezérigazgató helyettes részére.

A hírrel kapcsolatos további média megjelenések:

Az alábbi fotó tovább nagyítható:

Megjelenés dátuma: 2015. július 29.

Kedves Túrázók, Kirándulók, Pihenni
vágyók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2015. május
6-án történt sajnálatos viharkár felszámolása a Felsőtengelici Parkerdőben
(Tengelic 12 A, B, C és VI részletekben) megtörtént. A 2009. évi XXXVII. tv.
94. § (1) a) alapján az erdőlátogatási tilalmat 2015-07-29. -én feloldjuk.

Érezzék jól magukat a Tengelici
Parkerdőben!

Gőbölös Péter

vezérigazgató

(fotó:Villányi Csaba, Múzeumcafé)

Megjelenés dátuma: 2015. július 28.

Az új Szakbizottság július 21-én
tartotta alakuló ülését az OMVV és az OMVK Medve utcai központjában. A legújabb
szakbizottság, amely a vadászíjászokat, a solymászokat, az elöltöltő-fegyveres
vadászokat és az agarászokat hivatott képviselni, erre az évre szóló
munkatervében két feladatot határozott meg. A tagok a Vadászati törvény
tervezett módosításának normaszövegét véleményezik majd annak megjelenése után,
illetőleg aktívan dolgoznak azon, hogy az idei gödöllői vadásznapon, szeptember
20-án a lehető legnagyobb közönség előtt mutatkozhassanak be a hagyományos
vadászati módok.

A cikk folytatásához, kérjk klikkeljen IDE vagy válassza a "Tovább olvasom" opciót!


Megjelenés dátuma: 2015. július 23.

Az
Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara ezúton
kéri az autósokat: a következő hetekben fokozott figyelemmel vezessenek, hiszen
az őzek a párzási időszak alatt kevésbé óvatosak, és gyakrabban tévedhetnek az
országútra – nappal és éjszaka egyaránt.

A közlemény továbbolvasásához kérjük klikkeljen ide, az alábbi képre vagy a "Tovább olvasom" opcióra!

Megjelenés dátuma:2015. július 20.

Tűzgyújtási tilalom idején TILOS TÜZET GYÚJTANI az
erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres
körzetében lévő külterületi ingatlanokon.
Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakó
helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést
is.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és
annak visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és
holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. A
tűzgyújtási tilalomról tájékoztatást ad az országos közszolgálati média,
valamint az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon közzéteszik a
tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet.

A közlemény tovább olvasásához kérjük klikkeljen ide!

Egyéb közlemények a tűzgyújtás kapcsán:

Megjelenés dátuma: 2015. július 8.

A 2015. június 6-án, szombaton tartott IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál idén rekordot döntött. Több mint 50 főzőcsapat indult, hogy saját baráti társaságát és természetes a zsűri tagjait elkápráztassa a jobbnál-jobb vadételekkel. A főzés mellett egész napos programok, vásár és koncertek biztosították a fesztiváli hangulatot. A vadász és nem vadász emberek egy lépéssel ismét közeledtek egymással a fesztiválnak köszönhetően.

A fesztivál szóló sajtóbeszámolókat az alábbi képekre kattintva olvashatják:


Megjelenés dátuma: 2015. július 1.

Az Országos Magyar vadászkamara (OMVK) Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága ülésezett a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Vadasparkjában 2015. június 26-án. Az ülés részeként bemutatták az OMVK által újraértelmezett vadasparki ismeretterjseztő plakátok szöveg és képvilágát a különböző vadászati témák kapcsán. A megbeszélés tárgya volt az Etikai Kódex kiegészítésére szánt új, 80 oldalas kiadvány kérdése. Szintén fontos elemként tárgyaltak a Dél- dunántúli gím világörökséggé nyilvánításának lehetőségeiről.

Az ülésről szóló részletes beszámolót az alábbi képre kattintva olvashatják el:

Az alábbi kép tovább nagyítható:


Megjelenés dátuma: 2015. június 29.

Az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) és a SEFAG Zrt. közös szervezésében Kaposvár környékén, a zselici rengetegben tartották az idei Év Erdésze Versenyének országos döntőjét. A versenyen induló erdészek összesen 14 versenyszámban mérték össze szakmai tudásukat a megmérettetés során. A 2002 óta megrendezésre kerülő verseny után egyre nagyobb a szakmai érdeklődés, és ezzel együtt a díjazottak reputációja is. Büszkén számolunk be róla, hogy 2015-ös verseny első helyezettje, azaz az "Év Erdésze" Tóth Péter a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Hőgyészi Erdészetének kerületvezető erdész-vadásza nyerte!

Helyezettek:

I. helyezett: Tóth Péter - Gyulaj Zrt.

II. helyezett: Péter Krisztián - SEFAG Zrt.

III. helyezett: Varga László - Északerdő Zrt.

További média megjelenések a hír kapcsán:


Az alábbi kép tovább nagyítható:

A Nimród vadászújság 2015. augusztusi számának cikke:


Megjelenés dátuma: 2015. június 24.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Tamásiban
megrendezésre kerülő IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál kapcsán hirdette meg
idén elsőként az innovatív „StreetArt” pályázatát a „DeerParade”-ot.
A világ nagyvárosaiban népszerű „CowParade” kezdeményezés alapján, nyílt
pályázat útján jelentkezhetett bármilyen, önmagát elég kreatívnak és bátornak
érző, a festészet és a természet iránt rajongó művész,
vagy művészcsoport. A megfestendő közel életnagyságú szobrok barcogó dámszarvas
bikát formáltak, valódi, gyulaji hullajtott agancsokkal. A végeredmény öt
bámulatosan megtervezett és kivitelezett kreatív mű lett! A felhívásunknak
megfelelően elmondható,  hogy a csoportok valóban nem féltek újragondolni
a természet színeit, árnyalatait és formáit. A fesztivál napjára meghirdetett
verseny a látogatók szeme előtt zajlott, az ő bevonásukkal, szavazataik alapján
történt az eredményhirdetés is. Az eredetileg hófehér szarvasbikák óráról órára
lettek egyre színesebbek és szebbek a fesztivál folyamán. A részben helybeli, részben
bajai, cserkúti és szekszárdi művészek és csapatok maradandót alkottak. Az elkészült alkotások licitre bocsátásával, támogatva a fiatal, kreatívitással megáldott művészjelölteket a jubiláló X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon folytatódik majd a DeerParade! A
pályaművek megtekintése itt!

A HÍR FOLYTATÁSÁÉRT KÉRJÜK KLIKKELJEN IDE!
Licit lezárva: 2015.07.10 12h00
Megjelenés dátuma: 2015. június 23.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet Országos
Választmánya június 19-i, lovasberényi ülésén újraválasztotta a szervezetet
2010 óta irányító tisztségviselőket és a felügyelőbizottság tagjait. Csak ez
utóbbi összetételében történt változás, és ellenjelöltek egyik posztért sem
indultak. Az OMVV elnöke a következő öt évben is a küldöttek teljes bizalmát
élvező dr. Semjén Zsolt lesz.

Az OMVV hivatalos, bővebb közleményéért kérjük kattintson ide!

Az alábbi kép tovább nagyítható!

Megjelenés dátuma: 2015. június 23.

2015. július 25-én, 16:30-tól látogatható a "Művészek a Vadászatban" című kiállítás a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában. A tárlat Prihoda Judit festő- és grafikusművésznő művei mellett helyet ad Dömös Helga ötvös és Harmat Attila vésnök művészi munkáinak is. A kiállítás augusztus 23-ig tekinthető meg a helyszínen!

A kiállítás meghívója az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

Megjelenés dátuma: 2015. június 22.

2015. június 19. és 21-e között, a XIX. Nemzetközi Erdészeti és Faipari Sportnapok keretén belül került sor a 2015-ös erdőgazdasági lőkupa legutóbbi fordulójára a Fejér megyei Soponyán. A VADEX Mezőföldi Zrt. rendezésében lebonyolított fordulón a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapata kettős győzelmet könyvelhetett el magának. Egyéni versenyben Bölcskei Gábor, a Zrt. Pincehelyi Erdészetének kerületvezető vadásza állhatott a dobogó legfelős fokára, míg az előkellő harmadik helyezést szintén a tamási erdőgazdaság kollégája, Csapó Károly érte el. Csapatversenyt tekintve szintén hasonló eredmény született. A Gyulaj Zrt. csapata meggyőző előnnyel nyerte a fordulót.

A forduló egyéni és csapat eredményei tehát,

Egyéni verseny:

I. helyezett - Bölcskei Gábor, Gyulaj Zrt.

II. helyezett - Hajzer Szabolcs, Északerdő Zrt.

III. helyezett - Csapó Károly, Gyulaj Zrt.

Csapat verseny:

I. helyezett - Gyulaj Zrt.

II. helyezett - Északerdő Zrt. 1-es számú csapat

III. helyezett - Zalaerdő Zrt.
Megjelenés dátuma: 2015. június 21.

Magyarország legjelentősebb állami kezelésű és magántulajdonú dámos területeinek szakemberei gyűltek össze az alföldi Derekegyházán 2015. június 11-én, hogy az aktuális eredményeket, kihívásokat és tapasztalatokat megosszák egymással. A rendező DALERD Zrt. és az OMVK (Országos Magyar Vadászkamara) kiemelten fontosnak tartották, hogy a gyakorlati szakemberek oszthassák meg tudásukat, tapasztalataikat egymással, elősegítve ezzel a dám és a vele való gazdálkodás sikeres jövőjét. A Gyulaj Zrt. részéről az előadást Palánki Gábor, a Tamási Erdészet erdészetvezetője tartotta beavatva a megjelenteket a gyulaji dámgazdálkodás kulisszáiba. Előadását a Nyírerdő Zrt., a SEFAG Zrt., a NEFAG Zrt., a KEFAG Zrt. és DALERD Zrt. valamint az OMVK szakembereinek előadása, illetve beszéde követte.

A konferenciáról részletes szöveges, illetve képes összeállítást az alábbbi képre kattintva érhetik el:

Megjelenés dátuma: 2015. június 19.

Kedves Édesapák!

Június harmadik vasárnapján köszöntjük az Édesapákat. A Gyulaj Erdészeti
és Vadászati Zrt. Munkatársai nevében ez alkalomból minden Édesapának boldog
Apák Napját, jó egészséget és a gyermekekben, unokákban sok-sok boldogságot,
velük közös örömöt és hosszú életet kívánok! Kívánom,
hogy családapaként a Teréz anya versében szereplőket a gyermekeiknek,
unokáiknak át tudják adni!

Az élet himnusza

Az élet egyetlen - ezért vedd
komolyan! 
Az élet szép - csodáld meg! 
Az élet boldogság - ízleld! 
Az élet álom - tedd valósággá! 
Az élet kihívás - fogadd el! 
Az élet kötelesség - teljesítsd! 
Az élet játék - játszd! 
Az élet vagyon - használd fel! 
Az élet szeretet - add át magad! 
Az élet titok - fejtsd meg! 
Az élet ígéret - teljesítsd! 
Az élet szomorúság - győzd le! 
Az élet dal - énekeld! 
Az élet küzdelem - harcold meg! 
Az élet kaland - vállald! 
Az élet jutalom - érdemeld ki! 
Az élet élet - éljed!

Tisztelettel:

Gőbölös Péter 

vezérigazgató

Megjelenés dátuma: 2015. június 18.

Lengyel- Annafürdő mindig is igyekezett élen járni az általa nyújtott erdei iskolai, ökoturisztikai és erdei szálláshelyi szolgáltatások biztosításában. A cél nem más, mint a kirándulók, családosok és elsősorban a gyerekek számára fontos és hasznos élmények biztosítása az erdei környezetben történő környezeti nevelés keretein belül.  A
Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter minősítése alapján a legjobb minősítést
(3 hunyort) kapta Lengyel-Annafürdő szállás és szolgáltatás kategóriában is!

Az alábbi képek rákattintással tovább nagyíthatóak:
 
Megjelenés dátuma:2015. június 15.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a FITASC Magyarországi Korongvadász Szövetség közös szervezésében zajlott lövészeti Európa- bajnokság 2015. június 4-e és 7-e között. Az EB keretein belül került megrendezésre az Állami Erdőgazdasági Lőkupa ötödik fordulója is. A galgamácsai versenyen 735 versenyző mérte össze lőtudását a világszínvonalú magyar pályán, így a versenyen való megmérettetés kifejezett megtiszteltetés volt a Gyulaj Zrt. lőcsapatának. A nagyszabású kontinensviadalon zajló erdőgazdasági forduló dobogójának I. helyére végül a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapata állhatott fel. Egyéni versenyben a második Csapó Károly, a Gyulaj Zrt. kerületvezető vadásza lett. A négynapos Európa-bajnokság "igazi" győztese
Szerdahelyi András honfitársunk, aki 194 találattal utasította magamögé a világ
nagy koronglövőit.

Csapatverseny eredmények Galgamácsán:

I. Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. (655)

II. NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (621)

III. Pilisi Parkerdő Zrt. (593)

 

Egyéni versenyeredmények Galgamácsán:

I. Dobos József, NEFAG Zrt. (179)

II. Csapó Károly, Gyulaj Zrt. (174)

III. Györök Lajos, Mecsekerdő Zrt. (169 találat)

 

További online megjelenések a hír kapcsán (klikk a képre!):


Megjelenés dátuma: 2015. június 15.

Megjelent a Tamási Táj, Tamási városának önkomrányzati lapjának legújabb száma. Mutatva a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és az Önkormányzat szoros együttműködését, valamint az erdőgazdaság társadalmi szerepvállalásának magas színvonalát, számos hír kapcsán említi  a Gyulaj Zrt.-t. Többek között gazdagon számol be a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválról, valamint a Zrt. favágó csapatának legutóbbi sikereiről.

A Tamási Táj '015. júniusi száma az alábbi képre kattintva olvasható:

Megjelenés dátuma: 2015. június 10.

A Gyulajon engedélyezett elöltöltős, fekete lőporos vadászfegyverekkel történő vadászat egyedi, máshoz nehezen hasonlítható hangulatát igyekszik bemutatni Németh Balázsék legújabb vadászati kisfilmje. A kis távolságra történő becserkelés hangulata és izgalmai, a fekete lőpor jellegzetes füstfelhőjének feloszlása közben jelentkező találati izgalom mind-mind egyedivé és utánozhatatlanná teszik a vadászatot. A télen forgatott kisfilm nagyon jól adja át a vadászat hangulatát és a gyulaji táj szépségét.

Megjelenés dátuma: 2015. június 9.

2015. június 5-én 16:30-kor Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és vadászati Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg Prihoda Judit vadfestő- és grafikusművész időszaki tárlatát a Tamási Galériában. A tolnai, gyulaji tájhoz számos ponton és emlékkel kötődő művésznő egyedi grafikáit és vadfestményeit június 19-ig tekinthetik meg a látogatók Tamásiban, a Szabadság u. 29/2. szám alatt!

A megnyitó beszéd és Prihoda művésznő bemutatása az alábbi képre kattintva olvasható:

Megjelenés dátuma: 2015. június 8.

VIGYÁZAT!
Vad az utakon! Két
áldozata volt annak a balesetnek, amelyet egy vaddisznó okozott a Bács-Kiskun
megyei Jánoshalma mellett június 1-jén éjjel. A tragikus szerencsétlenség is
rámutatott: a vad az utakon komoly veszélyt jelenthet. Az országos és megyei
vadászszervezetek – mint már sok esetben tették – ezúton is felhívják a
figyelmet arra, hogy Magyarország közútjainak jelentős részén az autósok
számíthatnak nagyvadfajok megjelenésére, így – különösen az esti óráktól
hajnalig – fokozott figyelemmel kell vezetni!

A teljes közlemény a lenti képre kattintva olvasható:

Megjelenés dátuma: 2015. június 8.

Az Országos Magyar Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága szakmai tanácskozást szervez június 11-én „A hazai dámállomány helyzete és távlati lehetőségei” címmel. A konferencia helyszíne a DALERD Zrt. Derekegyházi Vadászháza. A tanácskozás keretében a jelentős dámállományokat kezelő állami erdőgazdaságok mutatják be gazdálkodásukat és lehetőségeiket.

Média megjelenések a hír kapcsán:

Megjelenés dátuma: 2015. június 3.

Reméljük minden kedves érdeklődő naptára már jó előre lefoglalt június 6-i szombatra, ugyanis itt a várva várt IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál. Ahogy eddig is, idén is a szervezők kitettek magukért az előkészületek során, így már csak a látogatók és főzőcsapatok által biztosított jó hangulatra lesz szükség! Előzetes információk szerint ebből nem lesz hiány, hiszen idén rekordszámú, több, mint 50 főzőcsapat regisztrálta magát az eseményre! Elő a fakanalakat, bográcsokat, grilleket, győzzön a jobbik! Jó fesztiválozást kívánunk minednkinek!

Az Élmény magazin legutóbbi számának Trófea fesztiválos beharangozója (klikk a képre!):

A Nimród vadászújság 2015. augusztusi számában jelent meg cikk a TRÓFEA Fesztivál történéseiről (klikk a képre!):


Megjelenés dátuma: 2015. június 3.

Az Élmény magazin legutóbbi száma közölte a Gyulaj Zrt. éves programsorozatának legfőbb eseményeit.

A nagításhoz kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2015. június 3.

Mint kiváló erdei oázisként bemutatkozó kikapcsolódási és tanulási helyszínt mutatja be Lengyel- Annafürdőt a Vadászlap 2015. májusi száma. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kezelésében lévő ökoturisztikai központ, erdei iskola számos tanösvénnyel, vadasparkkal, bámulatos erdei környezettel és kiránduló tóval várja az egyéni, családos vagy csoportos kis- és nagyiskolás kirándulókat, kikapcsolódni vágyókat.

A Vadászlap 2015. májusi számának Lenygel-Annafürdőről szóló cikkét az alábbi képre klikkelve olvashatják:Megjelenés dátuma: 2015. június 3.

Balsay Miklós leköszönő elnök lemondása, valamint a 2014-es év értékelése miatt 2015. május 20-án Székesfehérvárott tartott elnökségi ülést az MVE (Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete). Az MVE jelölő Bizottságának előkészítő munkája és jelölései alapján a tisztújítás is megtörtént. Az új elnökség: Majoros Gábor, elnök (VADEX Zrt., vezérigazgató); Gőbölös Péter, alelnök (Gyulaj Zrt., vezérigazgató). Elnökségi tagok továbbá: Barkóczi István (SEFAG Zrt., vezérigazgató); Kocsis Mihály (Vértes Erdő Zrt., vezérigazgató), Zay Adorján (Északerdő Zrt., vezérigazgató), Varga lászló (Bakonyerdő Zrt., vezérigazgató).

További média megjelenések a hír kapcsán:

Megjelenés dátuma: 2015. június 2.

A Vadászlap 2015. májusi számában jelent meg rövidinterjú Poszpis Péterrel, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének kerületvezető vadászával. A magazin a fiatal, feltörekvő  szakember generáció egy- egy tagjának eddigi szakmai életútja és pályafutása kapcsán tette fel kérdéseit.

A Vadászlap 2015. májusi számának cikkének olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:


Megjelenés dátuma: 2015. május 26.

2015. május 23-án, szombaton zajlott az éves erdőgazdasági lőkupa Szombathelyi Erdészeti Zrt. által szervezett fordulója. A Káld- hidegkúti Vadászház gyönyörű környezetében megrendezett kupa során az erdőgazdaságok csapatai futóvad, állócél, toronykakas, korongvadász és trap versenyszámban mérték össze lőtudásukat. Csapatban a Gemenc Zrt. csapata mögött végezve a II. helyet a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapata szerezte meg. Az eredményekhez gratulálunk! A bajnokságból még öt forduló hátra van, így előre láthatólag nagy izgalmak között fog eldőlni, hogy idén a négy legesélyesebb csapat (Gemenc Zrt., Mecsekerdő Zrt., Zalaerdő Zrt. és Gyulaj Zrt.) közül ki viszi haza a serleget!

A Káld- hidegkúti forduló csapateredményei:

I. Gemenc Zrt.

II. Gyulaj Zrt.

III. Zalaerdő Zrt.

Megjelenés dátuma: 2015. május 22.

Május 26-án kedden, 17 órai kezdettel ismét megrendezésre kerül az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportjának Erdész Klub rendezvénye. Az előadó most Kaszás Dezső, nyugalmazott tanár lesz, aki kis helytörténeti témával készül, melynek címe: "A tamási Vas Gereben fájának 500 éves története (Évezredes tölgyek Tolnában)". Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A rendezvény plakátja, illetve információk az alábbi képre kattintva tekinthető meg:


Megjelenés dátuma: 2015. május 19.

A klímaváltozás megállítása érdekében a haladéktalan és hathatós
cselekvés szükségességére hívta fel a figyelmet dr. Áder János köztársasági
elnök. A nagyszerű és időszerű  nemzetközi kezdeményezésben a magyar emberek is részt vehetnek. A klímaváltozás elleni küzdelem egyik lépéseként regisztrálhatunk az elobolygonk.hu magyar nyelvű honlapon, hogy a 2015. decemberében megtartandó párizsi, 200 ország vezetőinek részvételével zajló csúcskonferencián minél jobban hallathassuk a hangunkat a tervezett új - a régi kyotoi egyezményt leváltandó- szabályrendszer  elfogadása érdekében, ami a föld minden országára érvényes lesz 2021-től!

A globális kezdeményezéshez magyar nyelven az alábbi linken lehet regisztrálni:

Megjelenés dátuma: 2015. május 18.

2015. május 16-án szombaton került megrendezésre a Regionális STIHL Fakitermelő Verseny a Zala megyei Nagykanizsán. A látványos STIHL Timbersports elemekkel és családi nappal összekötött rendezvényen 16 fakitermelő csapat mérte össze tudását. Csapatversenyben a II. helyezett a Gyulaj Zrt. csapata lett, míg egyéni, szerelési versenyszámban a Gyulaj Zrt. csapatából Kovács Tibor nyerte meg a versenyt. Mind a csapat, mind az egyéni sikerekhez gratulálunk a résztvevőknek! A teljesítménnyel a csapat az országos versenyen is képviselheti majd Tolna megyét.

Csapathelyezések I-III. helyezett:

I. SEFAG Zrt. - KNT Kft.

II. Gyulaj Zrt.

III: DVK- Dráva Völgye Középiskola

Képek a versenyről (ráklikkeléssel tovább nagyíthatóak a képek!):

Online megjelenések a versenyről:


Megjelenés dátuma: 2015. május 14.

Kedves Gyerekek, Szülők és Nagyszülők! A megszokott módon idén is meghirdetjük az eddig is nagy sikerű gyerek horgászversenyt az immáron IX. alkalommal megrendezésre kerülő TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon 14:00-14:45-ig a miklósvári tavon! Jelentkezni minden 14 évnél nem idősebb gyereknek lehet, a fesztivál napján 13:00-ig!

A versenykiírás a alábbi képre klikkelve tekinthető meg!

 

Megjelenés dátuma: 2014. május 13.

Szeretettel hívjuk meg Prihoda Judit festő- és grafikusművész Tamásiban megrendezésre kerülő időszakos kiállításának megnyitójára. Az esemény a Tamási Galériában (Tamási, Szabadság utca 29/2.) kerül megrendezésre 2015. június 5-én, 16:30 órai kezdettel. A kiállítást Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója nyitja meg.

A meghívó ráklikkeléssel tovább nagyítható:


Megjelenés dátuma: 2015. május 12.

A
vadgazdálkodást és a mezőgazdaságot egyaránt negatívan érintő kérdéskör a
legaktuálisabb az Országos Magyar Vadászkamara szakbizottsága számára –
hangzott el a testület április 24-én tartott, a tavalyi tisztújító közgyűlés
utáni első, alakuló ülésen. Az ülés tartalmi munkája
során az utóbbi hónapok egyik legégetőbb problémájával, a mező-, vad- és
erdőgazdálkodóknak tavaly óta fejfájást okozó mezei pocok gradációval
foglalkozott. Ezzel kapcsolatban szó esett a ragadozók kíméletéről az érintett
régiókban, valamint az őz- és a mezei nyúl állományt is veszélyeztető Redentin
75 RB alkalmazásáról is. A beszámoló cikk folytatása itt olvasható!

Az alábbi kép tovább nagyítható:

Baloldalt: dr. Heltai Miklós, Polonkai László, Reischl Gábor,
Palánki Gábor; jobboldalt, fentről: Szilágyi István, Zuberecz Tibor, Kiss
Péter, Kovács Gábor

(fotó: OMVK | Földvári Attila)

Megjelenés dátuma: 2015. május 11.

A IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál idén is sokat ígérő programokkal kecsegteti a június 6-án, szombaton Tamásiba látogató családokat, baráti társaságokat és fesztiválozókat! A színpadi  programok mellett az állandó, gyerek és családbarát programok a már megszokott magas színvonalat képviselik, így a fesztivál idén is jónak ígérkezik!

A plakát ráklikkeléssel tovább nagyítható!

Megjelenés dátuma: 2015. május 7.

A május 6-án, szerda kora este területeinket nagy erejű széllel elérő vihar a Tengelici Parkerdő területén komoly, helyenként fakidőlésekkel és nagyobb ágak leszakadásával, azok fennakadásával járó károkat okozott. A területen a kárfelmérés már zajlik, azonban tekintettel a kialakult helyzet BALESET- és ÉLETVESZÉLYES voltára, a károk  teljes elhárításáig a Tengelici Parkerdő látogatása TILOS!

Ezúton is köszönjük látogatóink megértését!

Megjelenés dátuma: 2015. május 07.

2014. februárjában örömmel számoltunk be róla, hogy a Tolna Megyei Értéktár Bizottság felvette a gyulaji dámszarvast a Megyei Értéktár értékei közé. Azóta eltelt egy év sem telt el eredmények nélkül. Büszkén számolunk be róla, hogy a Magyar Értéktár azóta a gyulaji dámot "feljebb léptette", hiszen az felkerült a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listájára! Vadász szemmel nézve külön büszkeség, hogy az agrár- és élelmiszergazdasági listán egyedüliként képvisel vadászati értéket a gyulaji dám!

A Kiemelkedő Nemzeti Értékek Listája és egyéb média megjelenések:


Megjelenés dátuma: 2015. május 3.

Kedves Édesanyák!

Május első vasárnapján köszöntjük az
Édesanyákat. Ez alkalomból minden Édesanyának Boldog Anyák Napját, jó
egészséget és a gyermekekben, unokákban sok-sok boldogságot, velük közös örömöt és
hosszú életet
 kívánunk!

A Gyulaj Erdészeti
és Vadászati Zrt. nevében tisztelettel:

Gőbölös Péter, vezérigazgató

Megjelenés détuma: 2015. április 29.

Töltsön el egy élménydús napot a Vas Gereben XIX. századi hírlapíró által is megörökített, az Esterházy hercegi uradalom részeként világhírűvé vált tamási erdő kapujában, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Tamási Művelődési Központ vendégeként! Kóstoljon bele a gyulaji parkerdő nyújtotta gasztronómiai és természeti élményekbe! Ismerje meg a tamási emberek vendégszeretetét! Töltsön el egy napot június 6-án szombaton a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon a Tamási Parkerdőben!

A beharangozó plakát az alábbi képre kattintva tekinthető meg!

Megjelenés dátuma: 2015. április 27.

Érzel magadban elég kreatívitást? Szereted a kihívásokat? Rajongsz a természetért, és elég bátor vagy újragondolni az eredeti színeket és mintázatokat? Akkor ez a Te pályád! A nagysikerű "Cow Parade" után szabadon: "DeerParade" a gyulaji rezervátum ikonikus vadjának, a dámszarvas főszereplésével a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon! Nevezz és gondold újra az ősi mintákat!

PÁLYÁZATI DÍJAZÁS:

I. díj - Hétvégi kikapcsolódás két fő részére, teljes ellátással egy éjszaka szállással a Gyulaj Zrt. Óbiródi Vadászházában

II. díj: Hétvégi kikapcsolódás két fő részére, egy éjszaka szállással a Gyulaj Zrt. Lengyel- annafürdői vendégházában (ellátás nélkül)

III. díj: Családi belépőjegy a Tamási, Miklósvári Vadasparkba

Pályázati felhívás és útmutató:

 

Megjelenés dátuma: 2015. április 22.

A
2015. évi
Dél-Dunántúli Régió Erdészeti Erdei Iskoláinak Nyílt Napja
rendezvényen mutatta be a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a
lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ Erdészeti Erdei
Iskoláját, 2015. április 17-én, pénteken a pörbölyi Gemenc Erdészeti Erdei
Iskola szervezésében. 
A
rendezvényre közel 50 pedagógus érkezett a régióból, akik érdeklődtek az erdei
iskolák nyújtotta lehetőségekről, ezzel tudatva azt, hogy újra kedveltek,
keresettek lettek a természetközeli helyek, ahol a gyerekek megismerik az
erdőt, annak lakóit és növényeit, továbbá az erdészek-vadászok munkáit. A beszámoló folytatása itt.

Képek az eseményről:

 

 

Megjelenés dátuma: 2015. április 21.

A NAV közúti ellenőrzés során Szlovákiába tartó autóból 1,6t hullajtott agancsot és bírálat nélküli trófeákat  foglalt le, közel 2,5 millió forint értékben. A szállítmányhoz semmiféle bírálati okmányt, számlát vagy gyűjtési engedélyt nem tudott felmutatni a sofőr. Az illegális trófea és hullajtott agancs kereskedelem sajnos egyre inkább elharapódzik országunkban. A sikeres NAV akció bár örvendetes sajnos csak a jghegy csúcsa.

A NAV hivatalos közlése:
Megjelenés dátuma: 2015. április 15.

Miről szól a Pünkösd?! Szeretne többet tudni erről? Szeretettel várunk minden kirándulni vágyó testvért, szülőt és unokát!

Pünkösd hétfőn, május 25-én 10.00-16.00 óra között egy egész napos, díjmentes programmal szeretnénk kedveskedni a Lengyel-Annafürdőre látogatóknak.  Programok és további részletek itt olvashatóak!
További részletekért kérjük klikkeljen a "Tovább olvasom" opcióra!
Megjelenés dátuma: 2015. április 13.

Húsvét szombaton húsvéti kézműves foglalkozást tartottak a Gyulaj Vadászati és Erdészeti Zrt. munkatársai Tamásiban, a Miklósvári Parkerdőben a tónál. A kedvező időjárásnak köszönhetően sokan vettek részt a programon, így készültek a szebbnél szebb művek, amelyek megtekinthetők a Tamási Vadaspark Facebook oldalán is két héten keresztül, egy virtuális - kiállítás keretében. A cikk folytatása itt...

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak!

   

Megjelenés dátuma: 2015. április 13.

Töltsön el egy élménydús napot 2015. június 6-án a Vas Gereben XIX. századi hírlapíró által is megörökített, az Esterházy hercegi uradalom részeként világhírűvé vált tamási erdő kapujában, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Tamási Művelődési Központ vendégeként! Kóstoljon bele a gyulaji parkerdő nyújtotta gasztronómiai és természeti élményekbe! Ismerje meg a tamási emberek vendégszeretetét! Töltsön el egy napot június 6-án szombaton a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon a Tamási Parkerdőben!

Részletesebb ismertetőért kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Megjelenés dátuma: 2015. április 10.

A
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. hosszútávú vadászati kereskedelmi stratégiájának
megfelelően, két fővel képviselte a méltán világhíres ’különleges rendeltetésű’ vadászterületeit
a 2014. szeptemberében megrendezett ADIHEX 2014 abu dzabi nemzetközi
vadászati kiállításon
. Az arab világ legjelentősebb négy napos
szakkiállításán több, mint 110.000 látogató vett részt, jelentős részük
hatalmas vásárlóerővel. A magyar stand számos potenciális vadászvendéget,
vadászati kereskedelmi tárgyalópartnert vonzott, remélhetőleg még jobban növelve
az egyébként is egyre jelentősebb – az arab országokból érkező - vadászvendégek
számát, erősítve hazánk és Tolna megye vadászturizmusát. A kulturális és nyelvi közelség miatt nemcsak az Egyesült Arab Emírátusokból (EAE) érkeztek látogatók, hanem számos környező országból - így Szaúd-Arábiából, Ománból, Katarból, Bahreinből, Kuwaitból is- érkeztek a vadászat, a vadászfegyverek, a solymászat és a lovassportok iránt érdeklődők.

A 2014. évi
ADIHEX 2014 Nemzetközi Vadászati Kiállításon hat állami erdőgazdaság képviselte
a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó 22 állami erdőgazdaságot, melyek
önálló gazdasági társaságként működnek, és működésükhöz közpénzt nem vesznek
igénybe, árbevételükből gazdálkodnak.

A kiállításra
arab nyelven a 22 erdőgazdaságot bemutató prospektus is elkészült. A csatolt
fényképeken látható, a stand, melyet a kiállítás szervezői térítésmentesen biztosítottak,
ahol a vadászati lehetőségekről tájékoztatni tudták az erdőgazdaságok az
érdeklődőket. A küldöttségben résztvevő valamennyi állami erdőgazdaság
dolgozója ugyanazon repülőgéppel, ugyanazon osztályon utazott, ebből adódóan
nem lehet eltérés a repülőjegy árak között. Az utazással kapcsolatos egyéb
költségek sem térhettek el egymástól, hiszen a szállás és más egyéb költségek
is közös szervezésben valósultak meg.

Megjelenés dátuma: 2015. április. 9.

Két rendőrkapitányság (Tamási és Dombóvár) rendőrei és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szekszemélyzete közösen járőrözve ellenőrzik az erdőgazdaság Tolna megyei erdőjáróit. Cél, hogy a legálisan, engedéllyel rendelkező agancsgyűjtök számára biztosíthassák a dámlapátok gyűjtését, és egyben visszaszorítsák az illegálisan gyűjtők jelenlétét az erdőkben, valamint megelőzzék az egyéb jogsértéseket az állami erdőkben.

Az alábbi képekre kattintva bővebb információk érhetőek el:
   
  
  
A Vadászlap 2015. májusi számának cikke:
Megjelenés dátuma: 2015.  április 3.

Az ünnepi várva várt tavaszi zsongás és forgatag, a megsokasodó programok sokszor alig hagynak időt Húsvét igazi üzenetének megértésére. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. áldott húsvéti Ünnepet Kíván minden dolgozójának, partnerének és ügyfelének!

Gőbölös Péter, vezérigazgató


Megjelenés dátuma: 2015. április 1.

Az Erdők Nemzetközi Napján, 2015 március 21-én pedagógusok ismerkedtek
az erdészeti erdei iskolákkal, köztük a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
lengyel-annafürdői erdei iskolájával is, a
Turisztikai és Természetismereti
Központ
tal. A rendezvény célja, hogy a pedagógusok megtapasztalják, hogy az
állami és magán erdőgazdálkodók erdőpedagógiai módszerekkel jelentős mértékben
részt vesznek az iskolások környezeti nevelésében. Ennek alátámasztásául az
erdészeti erdei iskolák szakmai minősítését az Országos Erdészeti Egyesület
Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya 2014. évben elvégezte. A minősítő
okleveleket ünnepélyes keretek közt adták át március 21-én,
Ugron Ákos Gábor
állami földekért felelős helyettes államtitkár és
Zambó Péter, az
Országos Erdészeti Egyesület elnöke köszöntő beszéde után. A cikk folytatása itt!

A képekre klikkelve azok tovább nagyíthatóak!

      

Megjelenés dátuma: 2015. március 30.

Ferenc pápa ezen a héten
kevesebb találkozót, fogadást vállal, mint általában. Szeretne ugyanis
intenzívebben foglalkozni pápasága második enciklikájával, melynek témája az
ökológia, a teremtésvédelem. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének
beszámolója. Első ízben történik meg, hogy egyházfő enciklikát szentel ennek a kérdésnek. A
Vatikáni Rádió Peter Turkson bíborost, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának
elnökét kérdezte a körlevél tartalmáról, a ghánai főpásztor azonban
lecsillapította a média érdeklődését: „Egyelőre nem beszélünk tartalmi
kérdésekről. A dikasztérium készített egy vázlatot, amelyet az elmúlt év
júliusában átadtunk a Szentatyának. Ferenc pápa dolgozik ebből az anyagból, ő
dönt a felhasználásáról. Arról sem szeretnék beszélni, hogy mi áll az általunk
összeállított anyagban, mert azzal lehetőséget teremtenénk arra, hogy később
összehasonlítgatások szülessenek. Ezt már megéltük, amikor XVI. Benedek pápa
a Caritas in veritate enciklikát írta. Nem szeretnénk a
Szentatyát kitenni ennek” – mondta a bíboros.

Megjelenés dátuma: 2015. március 23.

Történelme folyamán már több kiváló kutya és nagyhírű vérebvezető dolgozott a Gyulaj Zrt. állományában. Örömmel és büszkeséggel számolunk be róla, hogy ez a történet napjainkban is folytatódik a tamási székhelyű erdőgazdaságnál. Király Attila, a Zrt. Tamási Erdészetének kerületvezető vadásza és Ari nevű fiatal hannoveri vérebe I. díjat nyert a Soponyán megrendezett Junior Nehezített Vércsapa Versenyen. A hétvégi eredményhez szívből gratulálunk!

A kép tovább nagyítható (klikk a képre!):
Megjelenés dátuma: 2015. március 19.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és általános iskolásoknak " TÚRA AZ ERDŐBEN" címmel és témával. Pályázatunkra olyan beérkező rajzokat várunk, melyek egy családi, vagy iskolai erdei túrát mutatnak be. A művek lehetnek fantázia, illetve megtörtént kirándulások is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2015. június 6-án a IX. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon, Tamásiban kerül sor.

 A részletekért és a plakátért kérjük klikkeljen az alábbi képre:
Megjelenés dátuma: 2015. március 19.

A
pécsi szombat a tavaszvárás jegyében zajlott, ugyanis több ilyen témájú
rendezvényt is tartottak gyerekes családoknak, ahol két helyszínen a Gyulaj
Erdészeti és Vadászati Zrt. is képviseltette magát.

A Pécsi Kulturális Központban és a LISZI-Mosolymanó
Játszóház által szervezett Nevelési Központban, Családi Zöld Nap
rendezvény keretén belül a különböző zöld szervezetek mutatkozhattak be
kézműves foglalkozásokkal, vagy  öko-termékekkel, így a Gyulaj Zrt.
Lengyel-Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ Erdészeti Erdei
Iskolája is. A cikk folytatása itt!

A képek tovább nagyíthatóak!

  


Megjelenés dátuma:  2015. március 18.

Március 23-án hétfőn, 17 órai kezdettel idén először kerül megrendezésre az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportjának Erdész Klub rendezvénye. Az előadó nem más lesz, mint Gálos Csaba a Gyulaj Zrt. vadászati ágazatvezetője. A téma érdekesnek ígérkezik: "Világjárás két keréken".

A rendezvény plakátja, illetve információk az alábbi képre kattintva tekinthető meg:
Megjelenés dátuma: 2015. március 16.

A Hazai Vadász stábja legutóbb egy sajnálatos esemény apropójából tért vissza a tolnai erdőkbe. A Gyulaj Zrt. erdőművelési tevékenységét idén a mezei pocok (Microtus arvalis) túlzott elszaporodása, gradációja nehezíti. Részben az enyhe tél miatt elszaporott rágcsálók az erdősítésekben a csemeték gyökfőjét elrágva okoznak kárt.

A Hazai Vadász epizódja a lenti képre kattintva nézhető meg:

Megjelenés dátuma: 2015. március 16.

A Zöldút (Greenway) olyan fogalom, amit a világ minden pontjában intenzíven keresnek az öko- és a szelíd turizmusban érdekelt kirándulók. A zöldút környékén élő emberek a helyi értékeket bemutatják, ezáltal látogatókat vonzanak, és elősegítik a helyi termékek kereskedelmét is. Ebben a folyamatban lehet partner a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is a Tolnai-hegyháton. A környező települések vezetőivel, aktív polgáraival szerveződött társaság még 2014. decemberében tartott egy egyeztetést a Lengyel-Annafürdői Erdei Iskolában a mozgalom elindításáról, mely iránt Hőgyész, Kalaznó, Mucsi, Závod, Dúzs, Kurd és Lengyel településeken van érdeklődés.....A cikk folytatása itt olvasható!

A képek tovább nagyíthatóak!

Megjelenés dátuma: 2015. március 11.

Tájékoztatjuk a horgászat szerelmeseit és a pihenővendégeinket, hogy megújulnak horgászvizeink Óbiródon. A horgásztavak állapota a több évtized alatt felhalmozódó iszap és hordalék tömeg miatt folyamatosan romlik, ezért a Gyulaj Zrt. 2015-ben átfogó programban megújítja két legjelentősebb, egymásra épülő horgásztavát Óbiródon. 2015. nyarán a II. számú tó leengedésre kerül, melyet hagyományos módon kotorjuk, a hordalékos iszapot rekultiváljuk, a déli oldalon partvédelemmel látjuk el és a stégjeink is megújulnak. Ezért ezen a tavon idén nem működik a horgászat, amiért szíves elnézésüket kérjük az idelátogatóktól. Az I. számú tó e közben folyamatosan rendelkezésre áll a horgászoknak, ennek felújítása csak 2015. év őszén, a II. számú tó felújításának végén kezdődik. Ennek a tónak a felújítása úszókotróval történik, így itt a vizet sem kell leengedni.

Megértésüket, türelmüket köszönjük, és továbbra is várjuk a horgászházainkba érkező kedves vendégeinket!
Gőbölös Péter
vezérigazgató
Gyulaj Zrt.
Megjelenés dátuma: 2015. március 9.

Mindig öröm számunkra, ha vadászterületeink kapcsán nemzetközileg jelennek meg cikkek, beszámolók. Azonban külön öröm számunkra, ha kiemelt és hozzánk közel álló projektjeink kapcsán jelennek meg cikkek külföldi újságokban, kifejezetten, ha nem vadászati szaksajtóban látjuk visont a Gyulaj Zrt. nevét. Legutóbb egy német, bajorországi napilap online változatában jelent meg cikk egy októberi, gyulaji dámbarcogásban megszervezett kerekesszékes, ability vadászat kapcsán.

A Münchner Merkur online kiadásának, a Merkur-Online.de-nek cikke:
A Münchner Merkur bajorországi napilap nyomtatott verziója (olvasáshoz klikk a képre!)
Megjelenés dátuma: 2015. március 9.

Itt a kikelet, közeleg a Húsvét! A tavasz, az újra visszatérő jó idő, a már-már fakadó rügyek sok gyermekben "itt a Húsvét!" érzését támasztják. 2015. április 4-én, szombaton egy szabadtéri családi, húsvéti programra invitáljuk Önöket Tamásiba, a Miklóvári tó partjára. A Lengyel- annafürdői csapat a Húsvétot újraértelmezve idén az újrahasznostíás jegyében szervezték programjaikat.

A plakát megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2015. március 04.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) által kiadott folyóirat, az Erdészeti Lapok 2015. februári számában jelent meg cikk a Gyulaj Zrt. közjóléti, értékmentő tevékenységéről. A tavaly tavasszal részben átadott Tengelici Parkerdő és annak mélyén fekvő gyönyörű Benyovszky- kápolna történetét foglalja össze a cikk írója.

Az Erdészeti lapok 2015. februári számának cikke:


Megjelenés dátuma: 2015. március 04.

Ezúttal a gyulaji vadászterület kisdádi kerületében próbáltak szerencsét egy elöltöltős vadász. A próbálkozást siker koronázta; egy dámborjút és egy vaddisznót sikerült terítéken hoznia Poszpis Péter kíséretében.

A Nimród 2015. februári számának cikke az elöltöltős vadászatról:
Megjelenés dátuma: 2015. március 04.

Egy vadászterület számára az egyik legjobb indikátor az, ha az adott vendégek visszatérnek a vadászat helyszínére több alkalommal is. A Gyulaj Zrt. azon szerencsések közé tartozik, akiknek vendégei előszeretettel és nagy kedvvel jönnek vissza kedvelt Gyulaj Zrt.-s vadászterületekre. Úgy tűnik már Franciahonból is egyre többen választják a tolnai vadászatokat.

A cikk olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Megjelenés dátuma: 2015. február 24.

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a Gyulaj Zrt. Lengyel- Annafürdőn található 2010-ben felújított vendégháza az online közönségszavazatok alapján bekerült a Travel Channel 15 legjobb szálláshelye közé! Reméljük minél többen tudják majd felfedezni a festői szépségű Annafürdőt és környékét!


Megjelenés dátuma: 2015. február 23.

A Mi Erdőnk magazin egyik hirdetése Tolna megye rejtett kincseiről, mely minden kedves megszálló vendégünk és látogatónk számára felejthetetlen emlékeket ígér.

Megjelenés dátuma: 2015. február 18.

Ötvenezer hektárnyi erdőben tett kárt a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés, a károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napja március 1-jén. Folytatás itt.... 

 (Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Megjelenés dátuma: 2015. február 04.

A megkezdett projekt részeként újabb nagyszerű amatőr videó készült egy január eleji, gyulaji elöltöltős vadászatot megörökítvén. A film készítője ismét Németh Balázs volt, aki egy előző, szintén gyulaji filméjével már díjat nyert egy amőtör filmeseket díjazó versenyen.

A legújabb Gyulajon forgatott elöltöltős vadászatról készült filmet az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

Megjelenés dátuma: 2015. február 03.

Sokszor hivatkozunk és vagyunk rá büszkék, hogy a magyar és azon belül is a Gyulaj Zrt. által kezelt vadászterületek méltán híresek nemzetközi szinten is. Tavaly októberében, a dámbarcogás legjavában egymást váltva érkeztek vadászok a tengerentúlról is, hogy megtapasztalják a gyulaji dámbika vadászat sokat ígérő élményét. Az októberben leforgatott részt a Hazai Vadász legutóbbi epizódjának részeként mutatták a TV-ben.

A Gyulaj Zrt. gyulaji vadászterületén forgatott rész az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

Megjelenés dátuma: 2014. február 2. 

Ein außergewöhnlicher Tag dämmerte über dem
Jagdhaus Óbíród, welches sich in einer ruhevollen und herrlichen Umgebung
inmitten des weltberühmten Damreservats Gyulaj befindet. Der 08. Oktober 2014
war der Tag, an welchem ein Jäger eingeladen wurde, der für die Jagd schwärmt.
Dieser Jäger heißt Hans Wagner, der diese Leidenschaft in seiner Familie von
Generation zu Generation weitergegeben erhielt und er verlor die Lust für die
Jagd auch nicht, obwohl er im Rollstuhl sitzt. Aufgrund dessen verfügte er
leider nicht über so viele Möglichkeiten, dieser Passion zu huldigen, weil es
nur wenige Orte in Europa gibt, in denen Menschen mit Behinderung jagen können.
Deshalb ist es für Hans eine große Ehre, das einzige behindertengerechte
Jagdhaus in Ungarn als erster Mensch mit Behinderung in Anspruch nehmen zu
können.

Megjelenés dátuma: 2015. január 27.

Évek óta visszajáró amerikai vendégeink adtak interjút eddigi gyulaji tapasztalataikról, élményeikről, benyomásaikról. A tavalyi októberi, barcogásbeli vadászatukat pedig meg is örökítette a Hazai Vadász stábja. Az izgalmas felvételek és hazánk egyik kiváló vadászterületéről alkotott tengerentúli véleményről előzetes adott közre a stáb.

A Hazai Vadász előzetese az amerikai vadászok gyulaji élményeiről:

Megjelenés dátuma: 2015. január 19.

A mezei pocok fátlan, nyílt területek, szántók,
rétek lakója, azonban a nevével ellentétben nem csak a mezőgazdasági
területeken telepszik meg, hanem a fiatal erdősítésekben is, ahol a természetes
úton megjelent csemete, vagy a makkvetésekből felcseperedő újulat még nem
erősödött meg. Sajnos a Gyulaji erdőben ezen a télen hihetetlen mértékű kár
keletkezett mezei pocok miatt, melyet laikus szemlélő talán észre sem venne. Kedvező
időjárási körülmények között, ha enyhe a tél, kevés a csapadék és sok a
táplálék, a mezei pockok nagymértékben elszaporodhatnak, gradáció alakul ki. A
gradáció később magától összeomlik és tömegesen pusztulnak el a pockok. Azonban
addig is rengeteg táplálékot fogyasztanak a rágcsálók, így a fiatal csemeték
gyökerét is megrágják, ezzel rengeteg kárt okoznak az erdészek munkájában.
Tavasszal tömegesen lehet kihúzni a gyökfőnél elrágott, elpusztult csemetét,
melyet csak mesterségesen, sok költséget felemésztő módon lehet visszapótolni.
A gyulaji erdészek megtesznek mindent, hogy mérsékeljék és felszámolják a kárt,
azonban a gradáció több évre visszaveti az erdősítések fejlődését, mely további
gazdasági nehézségeket okoz majd az erdőgazdaságnak.

A képek klikkelésre tovább nagyíthatóak:
    
A hírrel kapcsolatban megjelent sajtóanyagok:

Megjelenés dátuma: 2015. január 19.

Még az őszi, októberi barcogásban látogatott el a Gyulaj Zrt. gyulaji vadászterületére egy németk kerekeszszékes vadász, valamint Dirk Waltmann újságíró. Tapasztalataikról röviden: "Ez a két nap , amit Gyulajban tölhettem nagyszerű élményt adott....minden adott ahhoz, hogy itt Gyulajban az ember felejthetetlen napokat tölthessen el!"

A teljes cikk elolvasásához kérjük kattintson az alábbi logóra!

A Hazai Vadász -a gyulaji kerekesszékes vadászatáról szóló része- itt tekinthető meg:

Megjelenés dátuma: 2015. január 05.

Folytatva megkezdett sorozatunkat, újabb sikeres elöltöltős, tradicionális vadászfegyveres vadászatról számolunk be. Az elejtő írása szépen mutatja be, mind a hagyományos, feketelőporos vadászfegyverrel való vadászat, mind a gyulaji táj és vadászat szépségét és kihívásait. 

A beszámoló olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre, vagy válassza a "Tovább olvasom" opciót!

Megjelenés dátuma: 2015. január 04.

A Gyulaj Zrt. november elején megrendezett dámtrófea szemléje nem csak a vadászatot és a trófeák egyedi szépségét kedvelők számára volt kivételes nap. A szemlén a művészeteket, azon belül is a barokk stílusú komolyzenét kedvelők és pártolók számára is eseménydús és örömteli volt.

 A Hazai Vadász című televíziós vadászmagazin epizódja (I. rész):

 A Hazai Vadász című televíziós vadászmagazin epizódja (II.rész):

Megjelenés dátuma: 2015. január 03.

Manapság -újra- egyre többet hallani a gyulaji dám és a gyulaji vadászterület érdemeiről, eredményeiről, az itt folyó szakmai munkáról. Azonban nem szabad megfeledkezni a Gyulaj Zrt. - dám vonatkozásában- másik ékkövéről a kisszékelyi állományról sem. A terület történelmét, kialakulását és jelenlegi helyzetét a 2014. decemberi Nimród egy cikke mutatja be.

A 2014. decemberi számának cikke (nagyításhoz kérjük klikkeljen a képre!):