Hírek a 2016. évben

Megjelenés dátuma: 2016. december 28.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. hagyományosan, már a 4. éve az adventi időszakban rendez Erdészeti Véradó Napot, a Zrt. székházának a nagytárgyalójában. A cégünk Kollektívája, kiemelten az erdészeti-vadászati szakszemélyzete aktívan és szeretettel vesz részt a véradáson. Mára már tradicionális véradásunkat örömmel kötöttük össze a 22 állami erdőgazdaság országosan végrehajtott véradói napjaival, támogatva és erősítve az „Erdész Véradó Nap”-ot. Az idei évben néhány nappal Karácsony előtt került sor a véradásra, amit a Magyar Vöröskereszt Tamási városi-területi Szervezetével közösen szerveztünk. Ebben az évben 25 munkatársunk jelentkezett erre a nemes feladatra. A Gyulaj Zrt. ezzel a felajánlásával a társadalmi feladatvállalás talán legnemesebb formáját választotta, hiszen a VÉR=ÉLET. Egy donor egy véradásával három ember életét menti meg!

További megjelenések a hír kapcsán:

Véradás a Gyulaj Zrt.nél

Véradás a Gyulaj Zrt.-nél

Véradás a Gyulaj Zrt.-nél

Véradás a Gyulaj Zrt.-nél

Adventi véradás a Gyulaj Zrt.-nél

Gutheil Magdolna

Megjelenés dátuma: 2016. december 20.

Tisztelt Honlap Látogató!

Áldott, szent, lelki békét adó Karácsonyi ünnepet, az Új Évre boldogságot és jó egészséget kívánok a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapata nevében és képviseletében!

Üdvözlettel:

Gőbölös Péter, vezérigazgató

Áldott Karácsonyt kíván a Gyulaj Zrt.!

Megjelenés dátuma: 2016. december 12.

Napra pontosan 150 évvel ezelőtt, december 9-én alapították az azóta is töretlenül működő Országos Erdészeti Egyesületet (OEE-t), 1866-ban. A Parlamentben megtartott ünnepség méltó megemlékezés volt, egyben pedig lezáró akkordja az idei 150 éves emlékévnek. A rendezvény keretein belül többek között beszédet mondott Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök- helyettese, Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtikára, Zambó Péter, az OEE elnöke, valamint Lomniczi Gergely, a szervezet főtitkára. Az ünnepi rendezvény végén díjakat adtak át, valamint a méltán híres, Kossuth Díjas Sebestyén Márta népdalénekesnő előadását hallgatták meg az összegyűltek.

A december 9-i parlamenti megemlékezésről szóló cikkeket, illetve fotóanyagot az alábbi képre kattintva jelennek meg:

150 éves az OEE - emlékév 2016-ban

A Hazai Vadász OEE megemlékező ünnepségéről készített összeállítása

Megjelenés dátuma: 2016. december 3.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK), mint főszervező szeretettel várja a Kedves Vendégeket a Budavári Nagyboldogasszony Templomban (Mátyás Templom) megtartandó Karácsonyváró Vadász Szentmisére, majd az ezt követő orgona- és vadászkürt koncertre 2016. december 13-án, 18:00-tól. A misét követő koncerten elhangoznak majd olyan klasszikusok is, mint Bach: "Jöjj, Népek Megváltója" c. mű, illetve egyéb művek Strausstól, Haydentől valamint más zeneszerzők művei is Bán István orgonaművész, illetve a Vadászkamara Kürtegyüttes előadásában. 

Az esemény plakátja, illetve meghívója az alábbi képre kattintva olvasható:

Meghívó a Mátyás templomi Karácsonyváró Vadász Szentmisére és Koncertre

Dr. Mészáros István titeli prépost prédikációja a Mátyás-templomban a Karácsonyváró Vadász Szentmisén (klikk a képre!):

Dr. Mészáros István titeli prépost prédikációja a Mátyás- templomban

Megjelenés dátuma: 2016. november 21.

Szeretettel hívunk meg minden kedves érdeklődőt az OEE (Országos Erdészeti Egyesület) Tamási Helyi Csoportja által szervezett "Erdész Klub" rendezvényre. A 2016. november 28-án hétfőn tartandó rendezvény fő témája kollégánk, Gál László Dél- tiroli útjáról szóló élménybeszámoló lesz. A vetítéssel egybekötött előadás helyszíne a Gyulaj Zrt. tamási, központi irodaházának tárgyaló terme.

Nagyításért klikk a képre!

Meghívó az OEE Erdészklub rendezvényére Tamásiba

Megjelenés dátuma: 2016. november 17.

1981-ben érettségizett, 1983-ban megszületett első leánya Georgina. Születése után egy évvel elhelyezkedett Tamásiban a Tolna Megyei Víz-, és Csatornamű Vállalatnál, ahol rövid ideig dolgozott akkori munkakörében, mert második gyermeke Renáta 1985-ben megszületett. Férjével örömben és a nehézségekben is kitartottak egymás mellett és szeretetben nevelték gyermekeiket. 1987. áprilisától az OTP Bank Tamási Fiók dolgozói csapatának oszlopos tagja volt, ahol 19 évet dolgozott, majd 2006-tól a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapatában végezte magas színvonalon a hivatását egészen a súlyos betegségéig, a részvénytársaságunk számlázójaként és pénztárosaként.

A Gyulaj Zrt. dolgozói kollektívájának meghatározó személyiségeként a feladatait pontosan, precízen és lelkiismerettel végezte, a kollégái iránt rendkívüli türelmet, empátiát, megértést és tiszteletet tanúsított, végtelen nyugalmából sokan gyakran merítettek erőt.

2016. november 4-én türelemmel viselt hosszú betegsége után, életének 53. életévében elhunyt, halálával a részvénytársaságunk minden munkatársát megrendítve. Szeretettel és kegyelettel őrizzük emlékét!

Gárdonyiné Jucus emlékére

Megjelenés dátuma: 2016. november 2.

A maga nemében páratlan eseményre került sor a Tolna megyei Tamási város központjában 2016. október 26-án. A nemrégiben megújult a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. székháza előtti park, ha csak pár óra erejéig is, de megtelt a messze híres gyulaji és kisszékelyi dámtrófeák szemet gyönyörködtető látványával. Maga a helyszínválasztás elsőre furcsának tűnhet, pedig maga a dám ezer szállal kötődik a városhoz és környékéhez. Magának Tamási város címerének központi része is egy dámbika feje, impozáns lapátokkal. De található itt a híres vadról elnevezett szolgáltatóház, gyógyszertár, tejipari cég, sőt különböző helyi vállalkozások is előszeretettel választják névnek vagy címerállatnak a dámot, nem beszélve a Gyulaj Zrt. logójáról. A helyi kötődés ráadásul most még egy szimbólummal erősödött. A trófeakiállítás mellett az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) és Tamási Város Önkormányzatának jóvoltából egy impozáns, közel életnagyságú dámbika bronzszobor ünnepélyes felavatására is sor került.A gyönyörű süttői mészkő talapzaton, méltóságteljesen álló bronz dám a város egyik ütőerének számító 65-ös főút mellett hirdeti az elhaladó autósok és gyalogosok számára, hogy a hely és a környék vadászattörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű és elválaszthatatlan Tamásitól és a környező falvaktól. Porga Ferenc polgármester megnyitó beszédében is kiemelte, hogy a dám olyan helyi értéket képvisel, mely összeköt településeket, szakmákat, múltat, jelent és jövőt. Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, a parkban kiállított 40 db dámtrófea kapcsán kiemelte az idei trófeastatisztikák látványos javulását. A zrt. két dámos területén addig elejtett közel 80 dámbika adatait összesítve az átlag trófeatömeg 3,76 kg volt, az érmes arány pedig 71 százalék. Az arany érmes arány cég összesen 26 százalék, ezüst érmes arány 17 százalék, míg 22 százaléka a trófeáknak bronz érmet szerzett a bírálaton. Az idei legkiválóbb bika a Tamási Erdészet gyulaji vadászterületén esett, pontszáma 210,48 IP volt, míg trófeatömege 5,18kg-ot mutatott a mérlegen. Ugyanezen a területen másik két bika is esett még 200 IP feletti pontszámmal. A Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészetének kisszékelyi vadászterületén a legnagyobb bika idén 4,97 kg-ot nyomott, az érmes arány 26 addig elejtett bika alapján 73 százalék volt. Az aranyérmes arány itt meghaladta a 30 százalékot. Szinten minden mérvadó adat alapján tetten érhető a minőségi javulás a dámállományban. Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárának köszöntő, egyben elismerő levelét Király Attila az FM titkárságvezetője olvasta fel. A beszédek után a helyi általános iskola diákjai adtak ízelítőt a tolnai népdalokból citera kíséretében, valamint elhangzott Illyés Gyula: Tolnai erdő című verse is. A trófeaszemle kezdetét pedig az Országos Magyar Vadászkamara Kürtegyüttesének fülbemászó dallamai nyitották meg, lehetőséget adva a szép számban megjelent vadász és nem vadász közönségnek a valódi mustrához.

Online média megjelenések a hír kapcsán:

TEOL Tolnai Népújság cikke

InfoTamasi.hu helyi hírportál cikke

Hazai Vadász c. TV-s műsor cikke

Az OEE hivatalos honlapja

Forespress online szakmai portál cikke

Erdő-Mező Online szakmai hírportál cikke

Erdeiprogramok.hu cikke

Vadászmester online magazin cikke

Tolnai Népújságnyomtatott cikke a dámtrófeaszemléről

A Nimród vadászmagazin cikke a trófeaszemle kapcsán:

A Nimród vadászmagazin cikke a trófeaszemle kapcsán:

Megjelenés dátuma: 2016. október 26.

Id. Csirke Ferenc a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. kerületvezető erdésze Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Dr. Fazekas Sándortól, földművelésügyi minisztertől. Id. Csirke Ferenc a kitüntetést az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja, október 23-a alkalmából, az erdő és vadgazdálkodásban elért kiemelkedő tevékenységének elismeréseként kapta. Az átadásra Budapesten, a Földművelésügyi Minisztérium épületében került sor, október 24-én. Összesen 56 személy részesült oklevélben. Gratulálunk az elismeréshez!

Az alábbi kép tovább nagyítható (klikk a képre!):

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott id.Csirke Ferenc

További online média megjelenés, illetve bővebben a hírről:

Az Országos Erdészeti Egyesület beszámolója 

Megjelenés dátuma: 2016. november 1.

Az októberi barcogási, azaz dámbika vadászati főszezon apropóján a Vadászlap a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének szakembereit kérdezte a vendégvadásztatás rejtelmeiről, szokásairól. Az interjúban megszolaltatják Palánki Gábor, erdészetvezetőt, Király Attila, valamint Poszpis Péter kerületvezető vadászt.

A Vadászlap 3 oldalas cikkét az alábbi képre kattintva olvashatják:

A Vadászlap 2016. októberi számának cikke

Megjelenés dátuma: 2016. november 1.

Érdekes tanulmány eredményeiről számoltak be a gödöllői SZIE (Szent István Egyetem) Vadvilág Megőrzési Intézetének tudományos munkatársai. A felmérést a NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) felkérésére készítették, melynek keretén belül szerettek volna választ kapni a mezőgazdasági vadkár megítélésére a vadászathoz kötődő, illetve attól teljesen független gazdálkodók körében. A kutatásnak igen érdekes eredményei lettek. Az erdei vadkárral kapcsolatban a lapnak Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:

  Vadkár kérdésköre a Nimród magazin hasábjain

Megjelenés dátuma: 2016. október 18.

A hagyományoknak megfelelően 2016. szeptember 29-én tartotta meg a Gyulaj Zrt. hagyományos gímszarvas trófeaszemléjét Tamásiban, a Miklósvári Parkerdőben. “Az érmes arány vonatkozásában ugyanazt a szép átlagot tudjuk hozni, mint amit az eddigiekben megszokott tőlünk a szakmai közönség” – Interjú Gőbölös Péterrel, a Gyulaj Gímtrófeaszemlén. Az elért gímszarvas trófeaeredményekről Gőbölös Péter vezérigazgató nyilatkozott stábunknak. A programot szarvasbőgő élménytúra és a Miklósvári Erdei Kirándulóhely és Tanösvény ünnepélyes átadása színesítette. Az egész nap a trófeák, a természet és a szarvasbőgés jegyében telt, pár bemutatóval (agarászat, feketelőporos fegyverek, stb.) fűszerezve.

Képek és a backstage videó az alábbi képekre kattintva tekinthetőek meg:

Hazai Vadász filmje

Megjelenés dátuma: 2016. október 13.

Újabb nagyszerű eseménynek lehetünk tanúi. 2016. október 26-án, szerdán 11:00-tól 15:00-ig tartja a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az idei dámtrófea szemléjét. Rendhagyó módon, idén nem vadászházaink egyikénél lesz a kiállítás, hanem Tamási belvárosában, közvetlenül a Gyulaj Zrt. székházánál megújított parkban. Az esemény külön érdekessége lesz, hogy a szemlével egybekötve szoboravató ünnepsége is lesz. A parkban a régi dámszobor egy új helyi alkotással egészül ki. Az esemény nyílt, szabadon látogatható, melyre szeretettel várunk minden kedves Látogatót!

A plakát megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Dámtrófea szemle Tamásiban  

Megjelenés dátuma: 2016. október 13.

Ha csak egy délutánra is, de a magyar vadászati kultúra egy darabja, vele együtt a vadászati élmények tárgyiasult emlékei, a trófeák is beköltöztek a Tamási közelében lévő Miklósvári Parkerdőbe. Az idei bőgés méltó és ünnepélyes lezárásának lehettek tanúi azok a vadász és nem vadász érdeklődők, akik szeptember 29-én, csütörtök délután ellátogattak a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. „Gímtrófea-szemle és szarvasbőgő élménytúrára”. Míg a pihenőtó körül felsorakoztatott gímtrófeák tiszteletreméltó látványa a szakértő vadászszemeket vonzotta, addig a kilátogató óvodás és kisiskolás gyereksereget számos program és játék fogadta. Az eseménydús délután egyik megnyitó programja volt a magyar agár fajtabemutató, amelynek keretén belül a közönség hasznos és érdekes információkat hallhatott a jellegzetesen nyúlánk testalkatú, sebességre kitenyésztett magyar kutyafajta eredetéről, és a vele valaha folytatott vadászati módokról, szokásokról. Mindezt a „Zsolti” nevű műnyúl hajszája során saját szemmel is láthatták az érdeklődők. Miután az agarak sikeresen elkapták a „Zsoltit”, a műnyúl menekülőképességét maguk a gyerekek is tesztelhették, utánaeredve a fáradhatatlan „segédeszköznek”, nevetgélve, sikongatva, néhol bukdácsolva a parkerdő füves terepén. A kis kergetőzés után a legkisebbek megismerkedhettek az íjászattal, és kipróbálhatták a lengyel-annafürdői erdei iskola által biztosított megannyi játékot is. A gyerekzsivajt csak a Baranya Vadászkürt Együttes szignáljai harsogták túl, ahogy hivatalosan is megnyitották az idei hőgyészi, bikács-kistápéi és kisszékelyi bikák trófeáinak szemléjét. A köszöntő beszédeket Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, valamint Ugron Ákos Gábor, az Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára mondta, rávilágítva az állami erdészeti részvénytársaság vadászati nívójára és kitűnő eredményeire. A bőgésben elejtett bikák trófeatömegének átlaga mindenhol megközelítette a 8 kilogrammot, a hőgyészi terület esetében pedig túl is lépte azt. Az idei legnehezebb agancs 11,01 kilót nyomott a mérlegen, és a hőgyészi vadászterületen került terítékre. Az estébe hajló délutánt a már-már hagyománnyá változó szarvasbőgő-élménytúra koronázta meg. A délutáni szürkületben a parkerdei rengetegnek – erdei iskolai foglalkozás keretében – saját mécsesekkel vágtak neki a családostól idelátogatók. Az izgalmas túra számos élményt hagyott a kis fejekben, olyannyira, hogy volt apró résztvevő, aki még látni is vélte az oly hangosan bőgő gímbikákat az erdő sűrűjében, megmosolyogtatva a felnőtteket, de talán még magukat a parkerdei „szarvasbikákat” is…

További online médiamegjelenések a hír kapcsán (klikk a képekre!)

Forestpress online szakmai magazin

Vadászlap online kiadásának cikke

Hazai Vadász TV-s szakműsor

A Nimród vadászmagazin cikke (klikk a képre!):

A Nimród vadászújság cikke a miklósvári gímtrófea szemléről

Megjelenés dátuma: 2016. október 13.

Életének 71. évében elhunyt Dörnyei Ferenc, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdész-vadásza. 1945-ben született Szakcson, itt nevelkedett és itt kezdte tanulmányait. A természet iránt már fiatalon kialakult érdeklődése, szorgalma, akaratereje és kiváló tanulmányi eredménye lehetővé tette, hogy először a barcsi aztán az ásotthalmi, majd a Szegedi Erdészeti Technikum tanárai készítsék fel, az eljövendő erdész-vadász életre. 1965-ben állt munkába első és egyetlen munkahelyén a Gyulaj Erdő és Vadgazdaságnál. Dolgozott beosztott erdészként, kerületvezető erdészként, 1970-től Szálláspusztán kerületvezető vadászként, majd 1989-től 2007-es nyugdíjazásáig erdész-vadászként. Neve nemcsak a határainkon belül cseng ismerősen a nagyvadas területeken, hanem külföldön is. Számos vadászvendégét juttatott felejthetetlen élményhez, kompromisszumot nem ismerő hozzáállásával. Szakmai tudása, tapasztalata megkérdőjelezhetetlen volt, szerette, ápolta és tisztelte a vadat. Súlyos szívműtéte után, változatlan elhivatottsággal folytatta munkáját. Élete utolsó napjai sokat elárulnak róla: augusztus 25-én megnyerte a Tolna Megyei Senior Vadászklub lövészversenyét, szeptember 13-án, halála előtt 9 nappal gímbikát lövetett legkedvesebb visszajáró vendégével… Egy igaz vadász távozott közülünk, aki nem szemlélője, hanem aktív részese/ közreműködője volt a magyar nagyvadgazdálkodás felemelkedésének.

Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Dörnyei Ferenc, nyugalmazott erdész-vadász

Megjelenés dátuma: 2016. október 12.

Középiskolás tanulókból álló háromfős csapatok 2016. október 31-ig jelentkezhetnek az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) „Fedezd fel az örökséged!” című erdőismereti vetélkedőjére. A 2017. január végéig tartó verseny két részből: egy online elméleti, majd egy gyakorlati, terepi fordulóból áll. A résztvevők eközben megismerhetik gazdag természeti örökségünk és a magyar erdőgazdálkodás titkait, illetve értékes túrabolt-utalványokkal is gazdagabbak lehetnek.

Az alábbi képre kattintva további információk olvashatóak!

Felfedező kaland a magyar erdőkben

Megjelenés dátuma: 2016. október 10.

Örömteli dolog a jövő nemzedékének nevelésében, oktatásában részt vállalni, akár csak egy egyszerűen faragott kültéri fa játékvonat elkészítésétől a környzetetudatos nevelésen keresztül a Lengyel- annafürdői erdei iskoláig. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. büszkén és örömmel működik együtt a helyi, újonnan nyílt katolikus óvodával! Az évadnyitóról a Hazai Erdész 2016. október 9-i adásában számolt be a műsor.

Püspöki évnyitó a Tamási Szent Balázs Katolikus Óvodában:

Megjelenés dátuma: 2016. október 6.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. minden évben hagyományosan megrendezi „Az Év Erdésze verseny” területi válogatóját az országos verseny mintájára. Az versenyen közel húsz kerületvezető erdész mérte össze tudását, hogy majd az országos megmérettetésen a Zrt-t képviselő kolléga kiválasztásra kerüljön. A Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészetének szervezésében lebonyolított versenyen az írásbeli feladatsor és a felismerési feladatok mellett, főleg a szakmai tudást illetve gyakorlatot igénylő feladatok képezték a fő kihívást a résztvevők számára (vadásztatás, gyérítésjelölés, állomány és erdőfelújítás leírás, becslési faladatok). Az eső és a szél senkit nem rettentett el, de gondoskodott, arról, hogy a verseny körülményei valósághűek legyenek. A magas színvonalú 2016. évi területi verseny győztese Molnár Csaba a Pincehelyi Erdészet egyik fiatal kerületvezető erdésze lett. Második helyezett Horváth Róbert, harmadik helyezett Gömbkötő Balázs, mindketten a Tamási Erdészet kerületvezető erdészei.

Szi Benedek Sándor

Az alábbi kép rákattintással tovább nagyítható:

AZ Év Erdésze házi verseny Bikácson a Gyulaj Zrt. berkein belül

További online média megjelenések a hír kapcsán:

Erdő-Mező Online szakmai magazin

A Fatáj Online magazin cikke

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 8.

Az Erdők Hete rendezvénysorozat immár huszadik alkalommal várja a látogatókat – kicsiket és nagyokat egyaránt – 2016. október 3 - 9. között szerte Magyarország erdeiben. Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezés az idén mintegy 50 helyszínen, közel 150 programmal hívja az erdőt szerető embereket a természetbe. "Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!" – Az Erdők Hete jelmondata jól összefoglalja az 1997 óta rendszeresen megszervezett program fő céljait. A rendezvénysorozat a Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal. Felfedeznivaló pedig bőven akad, hiszen 2010 óta csak a 22 magyar állami erdőgazdaság több mint 15 milliárd forintot fordított közjóléti és turisztikai fejlesztésekre: 52 kilátót, 66 szálláshelyet, 29 erdei iskolát, több mint 160 erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, vagy újítottak fel. Emellett több magánerdészet is erdei iskolákat, kirándulóközpontokat, tanösvényeket létesített, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének október 1-jei nagyrendezvénye pedig kiemelten foglalkozik a környezeti nevelés témájával. A XX. Erdők Hete rendezvénysorozaton a vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett erdei koncertek, sportversenyek, erdei nyílt napok színesítik a programkínálatot. Mindezt a hazai erdőket legjobban ismerő szakemberek, a magyar erdészek osztják meg örömmel az érdeklődőkkel. A foglalkozások a legtöbb helyszínen az erdészeti erdei iskolák oktatási programjára épülnek, ahol kicsik és nagyok, az egész család játékosan ismerkedhet közös kincsünk, a magyar erdők világával. A korábbi évek hagyománya és sikeres szervezése alapján az Országos Erdészeti Egyesület, amely idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, a földművelésügyi miniszter felkérésére szervezőként működik közre az eseménysorozat koordinálásában. Az Erdők Hete részletes programjainak listájáért látogasson el a www.erdokhete.hu oldalra!

A XX. Erdők Hete programsorozat keretein belül változatos programokkal várja kicsiket és nagyokat a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lengyel-annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központja és a Tamási Miklósvári Parkerdő.

„Fedezzük fel Annafürdőt!” 2016. október 3-án 10:00-14:00 óra között vezetett élménytúrára hívjuk az érdeklődőket Lengyel-Annafürdőre. Megismerheted az erdő rejtett kincseit, gombáit, virágait és nem utolsó sorban állatait. Meglátogathatod a vadaspark lakóit és egy kellemes sétát is tehetsz az erdőben. Gyere és hívd el a barátaidat is, ha tetszett a programunk, akkor várunk Tamási Miklósvári programunkra is.

„Kreatív délután az erdőben” amit 2016.október 7-én 14:00-18:00 óra között tartunk a Parkerdőben. Kreatív foglalkozáson erdei alapanyagból, falevelekből, ágakból, termésekből sündisznó képet készíthetsz. És ha még pici vagy a kreativitáshoz, akkor erdei állatainkat színezheted és ismerheted meg kifestő segítségével.

További információk a programokkal kapcsolatban:

Fedezzük fel Annafürdőt!: 3 turnus indul, maximum 40 fővel. A túrákra előzetes bejelentkezést kérünk, az alábbi elérhetőségen: Kertai László 30/ 9470-898 annafurdo@gyulajzrt.hu Kreatív délután az erdőben programunkra jelentkezéseket a következő címre várjuk: turizmus@gyulajzrt.hu, tel: 74/573-943

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 29.

A Tamási Szent Balázs Katolikus Óvoda évnyitója – Szeptember 19-én Udvardy György pécsi megyéspüspök ünnepélyes keretek között megnyitotta a nevelési évet Tamási város Szent Balázs Katolikus Óvodájában. Az óvodások műsorral köszöntötték a főpásztort, aki megáldotta a csoportszobákat, és biztató szavakkal üdvözölte az intézmény dolgozóit, a szülőket és a gyerekeket. Az ünnepségen részt vettek Tamási város vezetői, illetve Tóth László egyházmegyei oktatási főmunkatárs. Az óvoda nevelői tevékenységének célja, hogy a gyermekeket naponta érő élmények önmagukon túlmutató élmények is legyenek egyben. Az intézményben új távlatot kívánnak nyitni, hiszen hosszú előkészítő munka eredménye az, hogy Tamásiban óvodai keretek között is lehetővé vált a katolikus nevelési értékek továbbadása. Azok az értékek, melyeket az óvoda épülete hordoz és amelyek az óvoda szakmai munkájában megmutatkoznak, nagy alapot jelentenek a bizalomra. Az óvoda nevelői tevékenységének célja, hogy a gyermekeket naponta érő élmények önmagukon túlmutató élmények is legyenek egyben. Az intézményben új távlatot kívánnak nyitni, hiszen hosszú előkészítő munka eredménye az, hogy Tamásiban óvodai keretek között is lehetővé vált a katolikus nevelési értékek továbbadása. Az óvoda szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit, a Tamásiban egy éve egyházi fenntartásban működő gimnázium tagintézményeként, két csoporttal és negyvenhárom gyermekkel.

A Hazai Erdész műsort október 9-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják a Kedves Nézőik a HAZAI ERDÉSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

Backstage film előzetes a műsorból:

Hazai Erdész / Hazai Vadász műsor az Echo TV-n

A Tamási Szent Balázs Katolikus Óvoda évnyitója - Interjú Gőbölös Péter vezérigazgatóval:

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 27.

"AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI LÉTESÍTMÉNYE" pályázaton – a TANÖSVÉNY kategóriában III. helyezett lett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ’Tamási Miklósvári tanösvénye’

– Átvette: Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető - 2016. szeptember 27-én. 

Az alábbi kép ráklikkeléssel tovább nagyítható:

"AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI LÉTESÍTMÉNYE" pályázaton – a TANÖSVÉNY kategóriában III. helyezett lett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ’Tamási Miklósvári tanösvénye’

Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” díjakat a Turizmus Világnapján. Látogatóközpont és tanösvény kategóriában immáron hatodik alkalommal három-három nyertest hirdettek a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán. A díjakat Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes Fotó: takács András Attilaállamtitkár és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi igazgatója adták át. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki.  Fotó: Takács András Attila A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői: nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban – ismertette a pályázat részleteit köszöntőjében Dr. Rácz András helyettes államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy pozitív változás az erdészetek működésében a gazdasági és védelmi funkciókon túl a közjóléti feladatok ellátása, a nemzeti parkok viszont már évek óta áldozatos munkát végeznek e téren. Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elkövetkező években további beruházásokat terveznek a turisztikai látogatóhelyeink, kiváltképp a nemzeti park igazgatóságaink – jelentette be a helyettes államtitkár.  A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka Fotó: takács András Attilaérkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján. A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.

Az alábbi képek ráklikkeléssel tovább nagyíthatóak!

Fotó: takács András Attila

Gál László a Gyulaj Zrt. ágazatvezetője átveszi az oklevelet Budapesten

Díjazottak: Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek:

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.).

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)

III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.)

Különdíj a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak: • Patkós Stúdió (Tápiógyörgye).

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíj odaítélésére. Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem az ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda. (FM Sajtóiroda)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-agrarfejlesztesert-es-hungarikumokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/atadtak-az-ev-okoturisztikai-letesitmenye-2016-dijakat-a-turizmus-vilagnapjan

További online média megjelenések:

Fatáj Online internetese szakmai magazin cikke

Erdő-Mező Online magazin cikke

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 20.

Már- már rendhagyó esemény közeleg az idei szarvasbőgési időszak vége felé a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és Tamási életében. 2016. szeptember 29-én, csütörtökön 15:00-i kezdettel idén is kiállítjuk az idei bőgés színe- javát a Tamásiban található Miklósvári Parkerdő pihenőtavánál. A vadászszemeket gyönyörködtető trófeák mellett ismét lesznek érdekes és látványos programok is. Agárbemutató műnyúl hajszával, íjászat kicsiknek- nagyoknak, népi ügyességi játékok, verseny óvodásoknak, erdei büfé, vadászkürt és népdal szólamok. Este pedig az elmaradhatatlan családi  szarvasbőgő élménytúra a parkerdő rejtett ösvényein. Várunk minden kedves érdeklődőt a helyszínen!

Az alábbi plakát rákattintással tovább nagyítható!

Gímbika trófeaszemle 2016, a Gyulaj Zrt.-nél

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 14.

Több mint ötszáz regisztrált általános iskolást megmozgató interaktív foglalkozásokkal vette kezdetét 2016. szeptember 9-én az ERDŐVARÁZS elnevezésű rendezvénysorozat a budapesti Szabadság téren. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitójában elmondta: „A rendezvény fontos küldetése, hogy a hazai erdő- és vadgazdálkodás eredményei, a közjót szolgáló fejlesztések és beruházások minél több emberhez eljussanak.” A szombat délutánig tartó családi napon bemutatkozott a 22. állami erdőgazdaság. Az ingyenes rendezvény érdekes állatbemutatókkal, látványos foglalkozásokkal, gyermekkoncertekkel és sok élménnyel várja az érdeklődőket. A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató családi rendezvényen.

Fazekas Sándor elmondta, az erdészek elődeik munkájára alapozva a jelenkor és a jövő kihívásaival szembenézve védik erdei értékeinket és munkálkodnak az elkövetkező generációk javára. Az Erdővarázs jó alkalmat ad a családoknak, az iskoláknak, és az itt jelen lévő, ide érkező gyerekeknek is arra, hogy átérezzék, milyen felelősséggel jár az erdők oltalmazása, védelme és fejlesztése.

Az állami erdők Magyarország természeti értékeinek jelentős részét adják, az ország területének mintegy 10%-át borítják. Természetközeliség és fenntarthatóság, egészséges kikapcsolódás és erdei turizmus, hosszú távú gondolkodás és a jövő nemzedékek érdekeinek szolgálata – ezek a közjót szolgáló értékek határozzák meg az állami erdőgazdaságok mindennapi munkáját. Ezzel a gondolkodásmóddal a budapesti Szabadság téren a gyakorlatban is találkozhattak mindazok, akik kilátogattak az ERDŐVARÁZS című ingyenes kétnapos családi rendezvény programjaira, ahol a nemzeti kincsnek számító erdők bemutatkoztak. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. munkatársai a Vadex Zrt-vel közösen az EHETŐ ERDŐ pavilonban mutatta be az erdő nyújtotta kincseket, gasztronómiai élményeket és az erdő csodálatos gombavilágát. Az erdei gyümölcsökből, méz különlegességekből álló széles választékot meg is kóstolhatták a látogatók. Mind a felnőttek, mind a gyerekek kedvenc bemutató eszköze volt az illatdoboz, melybe az erdő-mező számos illatát rejtettük. A doboz tartalmát egy pumpa segítségével illatozás közben találhatták ki a vendégek. Hasonló élményt jelentett a látvány kaptár. Aki a kaptár üvegfalán bekukucskált, egy helyi erdész kollegánk szorgoskodó méhcsaládjával ismerkedhetett meg közelről, de méhcsípések nélkül. A kisebb korosztály számára a tölgyfákon található gubacsokból készítettünk tintát, majd hagyományos lúdtollal a gyerekek képeslapokat rajzolhattak szeretteik részére, melyet a napokban postára is adhattak. Az ehető gyümölcsöket és gombákat egy képes kvíz segítségével tették ismertebbé a társaság dolgozói. A gyerekek reflex érzékét fejlesztettük, amikor egy rejtett csúzdán leejtett diót kellett eltalálniuk a kalapáccsal.

Az erdészek hivatásával nemcsak a Szabadság téren ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem október 3. és 9. között az Erdők Hete rendezvénysorozaton is. Az Országos Erdészeti Egyesület által 20 éve útjára indított programsorozat országszerte 50 helyszínen 150 érdekes eseményt kínál, középpontba helyezve az erdőgazdaságok turisztikai, közjóléti szolgáltatásainak bemutatását.

Az Erdők Hete rendezvénysorozatról részletes tájékoztató itt olvasható: www.erdokhete.hu

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:

Erdővarázs rendezvény Budapesten  Erdővarázs rendezvény Budapesten

A rendezvény képeit Képgalériánkban ERRE a linkre kattintva tekinthetik meg!

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszéde az ERDŐVARÁZS budapesti rendezvényen:

Egyéb online médiamegjelenések a hír kapcsán:

A Fatáj Online szakmai magazin cikke

A Hazai Erdész műsorán az Erdővarázs rendezvénye:

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 8.

2016. szeptember 7-én furcsa zaj lett úrrá a budapesti Pető Intézeten, ahol a tanévet alig elkezdő gyermekek zsivaját pár órára felváltotta annak a több, mint száz motorkerékpárnak a dübörgése, amik idén már 6. alkalommal érkeztek, hogy gazdáik örömet szerezzenek az intézet kis lakóinak, diákjainak. Az immár hagyománnyá vált motoros évnyitón sokadszorra vett részt Gálos Csaba, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászati ágazatvezetője, aki maga is szenvedélyes túramotoros. Társaival együtt, profi rendőri felvezetés és biztosítás mellett tettek meg egy majd fél órás kört a főváros útjain, Budáról a Lánchídon át a pesti oldalra, majd a Szabadság hídon visszatérve és végül az intézet udvarán landolva. Maguk mögött a boldogan sugárzó arcú, a szabadságot megízlelő gyermekekkel, akik ezekben a percekben elfeledik minden problémájukat, csak nevetnek és azt kívánják, bárcsak soha ne lenne vége ennek a motorozásnak.

Meghatók az intézet egyik konduktorának köszönő sorai, amik igazolják, hogy az önzetlen, segítő civil kezdeményezéseknek igenis szerepe és helye kell legyen az életünkben:

"Kedves Barátunk! Köszönöm azokat az erőfeszítéseket, amit a mai napon a Pető Intézet gyermekeiért hoztál! Köszönöm, hogy beléptél az életünkbe, és örömet szereztél nekünk, köszönöm, hogy szerettél, és elfogadtad a gyermekeink szeretetét. Köszönöm az élményeket, az emlékeket, amelyeket életük végéig féltő gonddal megőriznek a Pető intézeti gyermekek. És főleg köszönet illet, amiért megmutattad nekik, hogy eljön az idő, amikor elengedhetik a kezünket."

A motorosok pedig a gyerekektől, az áradó szereteten felül példamutatást kaptak kitartásból, türelemből, alázatból, emberi méltóságból…… Így az is kap, aki adni indult, mert mindenki gazdagabb lélekkel tér haza, aki részt vesz a programban.

"Négy kerékről két kerékre" logója

A 2016. évi Motorozásról kollégánk készített egy rövid filmet, amit az alábbi linken lehet megtekinteni:

Megjelenés dátuma: 2016. szeptember 7.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet (SZIE-VMI) tavaly év végén kérdőíves felmérést végzett a vadgazdálkodási törvény vadkárral kapcsolatos rendeleteinek szakmai megalapozásához. A felmérésből született tanulmányt dr. Csányi Sándor igazgató (SZIE-VMI) a NAK Erdő- és vadgazdálkodási, valamint szántóföldi növénytermesztési országos osztályok összevont ülésén nyújtotta át Győrffy Balázs elnöknek (NAK), majd munkatársával, dr. Bleier Norberttel ismertették a főbb eredményeket. Hazánkban a vadászatra jogosultak 2015-ben 2,3 milliárd forintot fizettek ki mezőgazdasági vadkárra, ez annak fényében sok vagy kevés, hogy kinek a gazdálkodását milyen arányban érintette a károsítás, hallottuk. Ezért is érezték fontosnak, hogy a szakma ismerje az érintettek véleményét a témáról. Hogy minél több, részletes információhoz juthassanak, három nagy témakörben 72 kérdést fogalmaztak meg, majd előzetes tesztelés után a kérdőív a NAK honlapján volt több hétig elérhető.

A tanulmányról készült teljes cikk eléréséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:

A Magyar Mezőgazdaság online hírportál cikke

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 29.

Idén kilencedszerre állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lőcsapata az évenként megrendezésre kerülő, erdőgazdaságok közötti többtusa lőbajnokság záróakkordjának tartott eredményhirdetésen. Az éves összesítésben nagyon szoros hajrával, de idén is - egyedülálló módon; immáron kilencedik alkalommal – nyerte a csapatversenyt a Tamási székhelyű, Tolna megyei állami erdőgazdaság csapata. Az izgalmas utolsó, Ravazdon megrendezett forduló eredménye döntötte el az évad végleges csapatversenyét, melyben éves összesítésben a II. helyezett az ÉSZAKERDŐ Zrt., míg a III. helyezett a Gemenc Zrt. lőcsapata lett szintén kiváló eredménnyel. A ravazdi záróverseny, mint az évad egy versenyállomása is hasonló dobogós helyezéseket hozott egyébként. A ravazdi versenynap eredményei alapján aznap a legsikeresebb az ÉSZAKERDŐ Zrt., második helyezett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., míg a harmadik helyezett a Gemenc Zrt. csapata lett. Ravazdi versenyt tekintve egyéniben Tóth Péter a Gyulaj Zrt. kerületvezető erdész-vadásza második helyezést ért el. Egyéni versenyben az éves eredményeket tekintve a következő versenyzők osztoztak az első hat helyen: I. Dobos József (NEFAG Zrt.) II. Györök Lajos (Gemenc Zrt.) III. Pap Norbert (NEFAG Zrt.) IV. Pongrácz Viktor (Mecsekerdő Zrt.) V. Tóth Péter (Gyulaj Zrt.) VI. Király Attila (Gyulaj Zrt.). Mutatva a lőbajnokság fontosságát, valamint a tulajdonosi joggyakorló lősportok iránti elkötelezettségét dr. Bitay Márton Örs az FM állami földekért felelős államtitkára – egyben a bajnokság fővédnöke- nyitotta meg és zárta be hivatalosan is a 2016-os évadot, valamint a ravazdi versenynapot. A kiváló eredményekhez szívből gratulálunk, kilencedszerre is!

Az alábbi képek kattintással tovább nagyíthatóak!

A ravazdi évadzáró rendezvény dobogója az évad lőcsapat helyezettjeivel

A 2016-os lőbajnokság dobogósai. A képről betegség miatt hiányzott a bajnok csapat szerves tagja; Bölcskei Gábor - a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészetének kerületvezető vadásza, aki lőtudásával számos versenyen járult hozzá a mostani, kilencedik győzelemhez is.

2016-os lőkupa díja

A 2016-os lőkupa I. díja. Gyönyörű trófea. Gratulálunk!

Média megjelenések a hír kapcsán:

A ForestPress online magazin cikke

Az OEE hivatalos honlapja

A Nimród vadászmagazin 2016. októberi számának 51. oldala (klikk a képre!):

A Nimród magazin 2016. októberi számának 51. oldala

 

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 29.

Minden tekintetben nagy sikerűnek mondható a magyar helyszínen, Sarlóspusztán megrendezett 27. MLAIC Elöltöltő Fegyveres Világbajnokság. Három egyéni és két csapat világbajnoki címmel a hazai pályán versenyző magyar lövészek nem várt, meglepetésszerű sikereket értek el. Az óriási előkészületek eredményeként 26 ország 350 versenyzője mérte össze lőtudását, összesen 40.000 lövést leadva a VB ideje alatt. Külön öröm és büszkeség, hogy a résztvevők egybehangzó véleménye szerint minden idők egyik legjobban sikerült világbajnoksága volt a magyar verseny. A számos külön ágat szerepeltető torna legvégén külön öröm volt nézni a magyar nemzeti trikolort a rengeteg dobogós magyar helynek köszönhetően. Természetesen a magyarok mellett más nemzet lövészei is dobogóra állhattak képviselve olyan országokat, mint az USA, Németország, Svájc, Norvégia, Ausztria, Lengyelország, sőt még Dél-Afrika is. Érdemes a teljes beszámolót elolvasni, nagy eseményen van túl a magyar elöltöltő lövésztársadalom.

Németh Balázs részletes beszámolója a VB-ről:

A Kapszli.hu VB beszámolója

Az elöltöltős fegyverekről és a világbajnokságról egy kicsit másképp, Németh Balázs barátunk rádiós szereplésével. Interjú és némi "koncert" a Rock Rádióban. Sokoldalú tehetség azt meg kell hagyni! :)

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 29.

Érdekes állatbemutatók, látványos foglalkozások, gyermekkoncertek és sok élmény várja mindazokat, akik 2016. szeptember 9-10-én kilátogatnak Budapesten a Szabadság térre, a 22 állami erdőgazdaság ingyenes családi napjára. A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az erdőgazdaságokat bemutató családi rendezvényen. Színpadon a Kaláka, a Kiskalász zenekar, a Kaposvári Roxínház, Berecz András mesemondó és Orosz Zoltán harmonikaművész fellépései szórakozatják az érdeklődőket.

Az eseményen erdész szakemberek 11 sátorban interaktív foglalkozásokon mutatják be az erdő varázslatos világát az érdeklődő gyermekek és családok számára. Minden tematikus sátorban két-két erdőgazdaság biztosít az erdészeti erdei iskolák pedagógiai programján alapuló foglalkozásokat és bemutatókat egy-egy fontos erdészeti tevékenységi terület megismeréséhez. A látogatók megismerhetik – többek között – a fenntartható erdőgazdálkodást, a bakancsos, a kerékpáros, a vízi és a lovas turizmust kiszolgáló erdészeti közjóléti létesítményeket, turisztikai központokat, kirándulási lehetőségeket, az erdei vasutak és erdészeti erdei iskolák mindennapjait, az egész erdei életközösséget védelmező erdész munkáját, az erdők tápláló kincseit, valamint a munkát adó állami erdőgazdaságok értékteremtő szerepét. A rendezvény ideje alatt ingyenes kerékpáros erdei akadálypálya, ugrálóvár, népi játszótér, erdei étel és italkóstoló várja az érdeklődőket. Mindkét napon ismert együttesek és előadóművészek fellépései, valamint a Budakeszi Vadaspark állatbemutatói színesítik a programot. Az állami erdők Magyarország természeti értékeinek jelentős részét adják, az ország területének mintegy 10%-át borítják.  Természetközeliség és fenntarthatóság, egészséges kikapcsolódás és erdei turizmus, hosszú távú gondolkodás és a jövő nemzedékek érdekeinek szolgálata – ezek a közjót szolgáló értékek határozzák meg az állami erdőgazdaságok mindennapi munkáját.  Ezzel a gondolkodásmóddal 2016. szeptember 9-10. között a budapesti Szabadság téren a gyakorlatban is találkozhatnak mindazok, akik kilátogatnak az ERDŐVARÁZS című ingyenes kétnapos családi rendezvény programjaira, ahol a nemzeti kincsnek számító erdők bemutatkoznak.

Erdővarázs Budapesten Szeptemberben

ERDŐVARÁZS - Családi Nap az állami erdőgazdaságokkal

2016. szeptember 9-10.

Budapest, Szabadság tér

Beköltözik az erdő Budapest belvárosába! - Két napon át interaktív erdei kincsestár és színes műsorok várják mindazokat, akik számára fontos a magyar erdők sokszínű, értékes természeti környezete. A természetvédelem, az ökoturizmus, az erdei növény- és állatvilág, az erdész különleges munkája, az erdei vasutak, és az erdészeti erdei iskolák mind-mind megelevenednek az állami erdőgazdaságokat bemutató ingyenes családi napon.

 Erdővarázs programplakát 2016.  Erdővarázs programplakát hátoldala

A rendezvény plakátja ide és ide kattintva letölthető. (JPG)

http://www.oee.hu/erdovarazs

A rendezvény látogatása ingyenes!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT KÉRJÜK KATTINTSON A "MEGTEKINTÉS" OPCIÓRA!

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 24.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy nemzeti ünnepeinken kitüntetéseket adnak át a Földművelésügyi Minisztériumban az agrárium és a vidékfejlesztés területén kiemelt munkát végző szakemberek között. Az erdészek ezúttal sem maradtak ki a díjazottak közül. A Földművelésügyi Minisztériumban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából számos szakmabelit tüntetett ki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, a Magyar Arany Érdemkereszttel, az Életfa Emlékplakett Arany, Ezüst és Bronz Fokozatával valamint Miniszteri Elsimerő Oklevéllel. Miniszteri Elismerő Oklevéllel tüntették ki többek között a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. informatikusát, Krizsány Lászlót is.

Online média megjelenések a hír kapcsán:

Erdő-Mező Online cikke

Fatáj Online cikke

Az OEE cikke

 

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 23.

A Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Krizsány Lászlónak, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. informatikai vezetőjének, az erdőgazdaság könyvviteli és informatikai rendszere működtetése, fejlesztése területén végzett munkája elismeréseként.

Gratulálunk, jó egészséget és további alkotó munkát kívánunk!

Miniszteri elsimerő oklevél Krizány Lászlónak

Krizsány László átveszi oklevelét Fazekas Sándor minisztertől

Online megjelenések a hír kapcsán:

A Hazai Vadász cikke és videóanyaga

az InfoTamasi.hu cikke

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 15.

A nyolcadik, azaz az utolsó előtti fordulójához érkezett a 2016-os versenyév erdőgazdasági lőkupa- sorozata. Az augusztus 12-én, az érsekcsanádi lőpályán megrendezett lőkupa igen szoros és izgalmas egyéni versenyt hozott a versenyzőknek. A lövészek három sörétes és két golyós versenyszámban mérhették össze lőtudásukat. Csapatversenyben a házigazda Gemenc Zrt. magasan nyerte a versenyt. II. helyezett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt, míg a III. az Északerdő Zrt. lőcsapata lett.  Egyéniben a Gyulaj Zrt.-t képviselő Tóth Péter pár koronngal lemaradva a 3., míg Király Attila a 4. helyezést érte el. Összesítettben a Gyulaj Zrt. csapata áll az első helyen, bár a dobogós helyekért folyó küzdelemben még minden megtörténhett az évad utolsó versenyén a leginkább esélyes Gyulaj Zrt., Gemenc Zrt és a Mecsekerdő Zrt. csapatai között.

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 15.

Augusztus 8-án, hétfőn, egy túrázó került bajba a Dobogókőtől nem messze fekvő Vadálló-köveknél, ahol a kiránduló bokatörést szenvedett. A Pilisi Parkerdő Zrt. Facebook oldaláról kiderül, hogy Fehér Norbert, a Pilismaróti Erdészet kerületvezető erdészének lélekjelenléte és gyors segítségnyújtása is elengedhetetlen volt a mentés során. A szakember ugyanis alig 10 perc alatt a helyszínre érkezett, majd onnan terepjáróval szállította le a sérült túrázót, a mentősöket és a tűzoltókat a hegyről. A katasztrofavedelem.hu portál szerint a tűzoltók Dömös irányából közelítették meg a baleset helyszínét, meg is találták a bajba jutott túrázót.

Online média megjelenések a hír kapcsán:

Erdei Programok. hu híranyaga

Megjelenés dátuma: 2016. augusztus 4.

A Tolna Megyei Értéktár Bizottság 2016. június 17-i ülésén úgy határozott, hogy a Tolna Megyei Értékek Napja alkalmából kiemelt megyei értéknek, azaz TOLNAIKUMNAK minősíti a Gyulaji dámszarvast. A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2016. augusztus 26-án adja majd át az ezt tanúsító oklevelet. 

Korábban a gyulaji dámszarvas 2015. április 24-én került fel a rangos Kiemelkedő Nemzeti Értékek Listájára, így a világhírű magyar vad az Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában olyan nemzeti kincseink mellett kapott helyet, mint a magyar akác, az akácméz, a gönci barack, a szentesi paprika, a magyar szürke szarvasmarha és több pálinka, valamint bor.

Média megjelenések a hír kapcsán:

Az OEE hivatalos honlapja

a Hazai Vadász vadászműsor cikke

A Vadászlap cikke

Megjelenés dátuma: 2016. július 25.

Ígéretes programok lesznek idén is az Országos Vadásznapon 2016. augusztus 27-én, szombaton. A helyszínt 2016-ban Kaszópuszta biztosítja.

A programplakát nagyításához, iiletve letöltéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Országos Vadásznap 2016, Kaszón

Megjelenés dátuma: 2016. július 22.

Huszonnégy országból mintegy 340-350 lövész érkezik a 27. elöltöltő fegyveres világbajnokságra, amelyet augusztus közepén Sarlóspusztán rendeznek meg. A viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a résztvevők összesen 1600 alkalommal állnak majd lőállásba, és - amint azt Németh Balázs, a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségének elnöke jelezte - a versenyszámok a sportlövészet, illetve a hadtörténelem korszakainak teljes spektrumát felölelik. A vb-re augusztus harmadik hetében kerül sor, két gyakorlónap után következnek a versenyszámok koronglövészetben, illetve pontlövészetben különböző távokon. A fegyvereket korszakok szerint konkrét paraméterek alapján sorolják be. "Annak ellenére, hogy ezek régi fegyverek, pontosság szempontjából ugyanazt tudják, mint a maiak" - mondta Németh Balázs. A reményeket illetően a szövetségi elnök úgy fogalmazott, hogy hadipuskával szeretnének győzni csapatban, és egyéniben is érmekre számítanak, emellett pedig az úgynevezett Kossuth-versenyszámban is az első helyre pályáznak. Hangsúlyozta, hogy a verseny megrendezése már csak azért is különleges, mert az egykori keleti blokk országaiban még soha nem volt ilyen világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem. "Nyilván egy világbajnokság megrendezése Magyarország számára mindig fontos. A világ figyelme ilyenkor ránk irányul, legyen az bármilyen sportág" - kezdte köszöntőjét Simicskó István honvédelmi miniszter. Mint mondta, gyermekkora óta kíséri a sport szeretete, és az iskolai tanulmányai során mindvégig jelen volt a történelem iránti érdeklődés, felnőttként pedig sportállamtitkárként dolgozhatott, most pedig honvédelmi miniszter. "Ez is azt mutatja, hogy mind a két szálon kapcsolódom ehhez a világbajnoksághoz" - tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy az elöltöltős világbajnokságon részt vevő emberek univerzális tudással rendelkeznek, hagyománytisztelő emberek, akik történészként is viszonyulnak a sporthoz, és egyfajta fegyvermesteri tudással is rendelkeznek. A honvédség és a lövészet kapcsolódására utalva bejelentette, hogy a honvédséget egy tízéves fejlesztési terv alapján szeretnék fejleszteni 2016-tól 2026-ig. "Nélkülözhetetlen eleme ennek a fejlesztésnek, hogy nyissunk a társadalom felé, és ezt a tartalékos rendszeren keresztül tudjuk leginkább megtenni. Önkéntes alapon, hangsúlyozom. (..) A tartalékos rendszer alapja a lőni tudás, a lövészet. Szeretnénk olyan lőtereket létrehozni, ahol a fiatalok megfelelő szabályzat szerint, szigorú előírások alapján, balesetet nem okozva sajátíthatják el a lövészetet" - mondta. Megemlítette, hogy a sportlövő-szövetséggel már több fordulón túl vannak az egyeztetéseken, és reményét fejezte ki, hogy a kormány hamarosan rábólint erre a törekvésre, és ilyen módon a sportlövészet tovább erősödhet és fejlődhet Magyarországon. Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a vb megrendezése azért is jelentős esemény, mert legutóbb 1934-ben volt világbajnokság sportlövészetben Magyarországon. Németh Balázs kiemelte, a vb-rendezésnek nagy eredménye, hogy felépült egy lőtérkomplexum, ami az MSSZ nélkül nem történhetett volna meg. "Itt már létezett egy nagyon szép, világszínvonalú koronglőtér, amely most kiegészült pontlövő lőterekkel" - mondta, hozzátéve, hogy jelenleg 80 lőállás van, ebből 21 megmarad állandóra, a többi ideiglenesen lesz majd használható a jövőben.

Online cikkek a hír kapcsán (klikk a képre):

M4sport.hu híre

A Honvédelmi Minisztérium hivatalos tájékoztatása

A kormany.hu hivatalos tájékoztatása

Megjelenés dátuma: 2016. július 18.

A Magyalosi lőtéren újabb kiemelkedő jelentőségű esemény zajlott 2016. július 8-án. Csontos István, a Kisalföldi Erdőgazdaság fiatalon elhunyt főmérnöke emlékére másodízben rendezett verseny, egyben a Magyar Erdőgazdálkodásban Dolgozók Vadász Többtusa Lőbajnokságának egyik fordulója is. A rendezvényen 16 részvénytársaság és a Roth Gyula Szakképző Iskola versenyzői mérették meg magukat sörétes és golyós versenyszámokban. Az egyéni indulók száma 75 fő volt. Az egyéni versenyt Király Attila a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. versenyzője nyerte Genáhl Krisztián (Gemenc Zrt.) előtt, aki az ezüstérmes lett. A dobogó harmadik fokára Pap Norbert (NEFAG Zrt.) állhatott. A csapatversenyt a Gyulaj Zrt. csapata (Király Attila, Csapó Károly, Tóth Péter, Bölcskei Gábor) nyerte az Északerdő Zrt. (Kertész László, Hajzer Szabolcs, Rimaszécsi László, Matisz Norbert) és a Gemenc Zrt. (Babos Imre, Genáhl Krisztián, Kovács Ignác, Szabó Barnabás) csapata előtt.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:

Ravazdi emlékverseny  KAEG Csontos István Emlékverseny 2016  Csotos Gyula Emlékverseny 2016  Csontos Gyula Emlékverseny 2016.

Online média megjelenések a hír kapcsán (katt a képekre!):

A ForestPress online magazin cikke

Az Erdő-Mező Online Magazin cikke

Megjelenés dátuma: 2016. július 11.

A számos képes, illetve szöveges beszámoló után elkészült az egyik kisfilm is, ami nagyszerűen mutatja be az amúgy kivételes hangulatú X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál történéseit, szereplőit, céljait, szervezőit. A június eleji, jubiláló rendezvénnyel egyidőben, pár kilométerrel arrébb pedig az I. Elöltöltő- vadászfegyveres konferencia és lövészverseny zajlott szintén nagy sikerrel, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Magyar Elöltöltő- Fegyveres Lövészek Szövetségének szervezésében.

Megjelenés dátuma: 2016. július 11.

Erdészeti együttműködésről írtak alá megállapodást a visegrádi négyek (V4) – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – képviselői pénteken a szlovákiai Feketebalogon – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a dokumentum célkitűzése a visegrádi országok erdészeti politikájának alakítása, a szakmai fejlődést szolgáló tapasztalatcsere, a régiókon átnyúló erdészeti együttműködés koordinálása, valamint együttműködés határokon átnyúló programokban az EU-s pénzek felhasználásával.

A V4-ek megállapodtak abban, hogy a memorandumban foglaltakat saját forrásból hajtják végre, ennek érdekében munkacsoportot hoznak létre. Évente egy alkalommal vezetői szintű találkozókat rendeznek, szükség esetén tematikus munkacsoportokat alakítanak. Kölcsönösen támogatják egymás fenntartható erdőgazdálkodás érdekében tett intézkedéseit. A megállapodást magyar részről Ugron Ákos Gábor, az FM helyettes államtitkára látta el kézjegyével – olvasható a közleményben.

További média megjelenés a hír kapcsán:

Erdő- Mező Online magazin híre

Megjelenés dátuma: 2016. június 27.

Ezer Kárpát-medencei magyar erdész részvételével rendezte meg 147. Vándorgyűlését Székelyföldön az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A három napos rendezvénysorozat egyik programjaként ünnepi közgyűlésen tisztelegtek az elmúlt 150 év erdészeinek értékteremtő tevékenysége előtt az egyesületi tagok. Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő szakmai civil szervezetének jubileumán együtt ünnepelt és beszédet mondott – többek között – Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Zambó Péter, az egyesület elnöke.

Online média elérhetőségek a hír kapcsán (katt a képekre!):

Az OEE hivatalos honlapja

Dr. Áder János köztársasági elnök ünnepi beszéde - Sepsikőröspatak-Kálnok:

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes beszéde - Sepsikőröspatak-Kálnok:

Dr. Fazekas Sándor miniszter beszéde - Sepsikőröspatak-Kálnok

Madárszemmel - Tusnádfürdő

Magyar hírlap cikke

NAK honlapja

Székely Hírmondó cikke

Háromszék hírportál

Háromszék második cikke:

Háromszék hírportál 2. cikke

Erdő-Mező Online

Erdő-Mező Online második cikke:

Erdő-Mező Online

A Forestpress online szakmai magazin cikke

Hazai Vadász TV-s magazin az Echo TV műsorán

Az Erdélyi Magyar Televízió videója az OEE Vándorgyűlésről:

Ismerős Arcok: "Nélküled"

Tamás Gábor: "Nélküled"

Székelyföldön ünnepel az Országos Erdészeti Egyesület – Átadták a kitüntetéseket is (+KÉPEK):

OEE Vándorgyűlés 2016 – Így leplezték le Bedő Albert emléktábláját a kálnoki temetőben (KÉPEK):

OEE Vándorgyűlés 2016 – Áder János: a magyar erdészek már 150 éve felismerték, hogy az erdő nemzetünk pótolhatatlan vagyona:

OEE Vándorgyűlés 2016 – Semjén Zsolt: el kell utasítani az erdővel kapcsolatos szélsőséges nézeteket:

OEE Vándorgyűlés 2016 – Győrffy Balázs: Az Országos Erdészeti Egyesület a NAK fontos szövetségese:

A Nimród 2016. augusztusi számának cikke az OEE jubileumi Vándorgyűléséről:

A nimród vadászmagazin 2016. augusztusi számának cikke az OEE erdélyi vándorgyűléséről

Megjelenés dátuma: 2016. június 27.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a Magyar Elöltöltő- Fegyveres Lövészek Szövetsége (MEFLSZ) közös szervezésében, június elején zajlódott két napos óbiródi elöltöltő -fegyveres konferencia és lőbajnokság videóanyagai végre egy helyen!

Elöltöltő-fegyveres konferencia filmje, melyet 2016. 06. 25-én 17:30 órakor sugárzott az ECHO TV:

Hazai Vadász felvétele a konferenciáról

A konferencia backstage filmjei, melyek felkerültek a Gyulaj Zrt. filmtárába is: - Gőbölös Péter köszöntője

Németh Balázs előadása 

Dr. Jámbor László előadása

 Ambrózy Árpád előadása

Pólik Sándor előadása

Gálos Csaba előadása 

Megjelenés dátuma: 2016. június 14.

Gratulálunk a Magyar Futballválogatottnak a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon elért szerepléshez! Szép volt Fiúk!

Magyar nemzeti futball válogatott a 2016-os EB-n.

Megjelenés dátuma: 2016. június 28.

A Pál-major árnyat adó fái alá hívunk kicsiket és nagyokat Fertődre, az Esterházy-kastély kertjébe. Vegyen részt egy barokk-kori időutazáson, ahol pár órára visszacsöppen a főnemesek mindennapjaiba! Ismerje meg a hajdan élt Esterházyak vadászszokásait és megszólal a vadászkürt is. Kóstoljon bele a vadászathoz kapcsolódó gasztronómiai élményekbe! Járja be a kastély csodálatos termeit korabeli zene kíséretében!

Műsor

14.00–14.50 Megszólal a vadászkürt

15.00–15.30 Gasztronómiai utazás – a vadászat ízei

15.30–16.15 Hintózás a Lés-erdőben

16.15–16.45 Agarászat

16.50–17.50 Solymász bemutató

Jegyár: Ingyenes program

Megjelenés dátuma: 2016. június 20.

Megjelent a helyi közéleti, ingyenes önkormányzati havilap, a Tamási Táj legújabb, 2016. júniusi száma, benne a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. mindennapjait is érintő témákkal.

Az újság megtekintéséhez kérjük klikkeljen az albbi képre:

Tamási Táj 2016. júniusi száma

Megjelenés dátuma: 2016. június 16.

Idén immáron tízedik alkalommal került megrendezésre a TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál. Tamási közelében található Miklósvári Parkerdő ideális környezetnek bizonyult idén is a fesztivál lebonyolításához. A sok kiváló étket, főzőcsapatot, gyerek- és felnőtt programot, valamint fellépőt látott parkerdő úgy tűnik az égiek kedveltje is, hiszen ahogy eddig már annyiszor, idén is megúszta a rossz időt, holott várható volt kisebb - nagyobb zápor, zivatar az előrejelzések szerint. Ahogy eddig is bebizonyosodott már, idén is csak megerősödtek benne a szervezők, hogy a hosszas és kemény előkészületek bár nélkülözhetetlenek, az igazi fesztiválhangulatot – gasztrofesztivál lévén mondhatnánk a fesztivál ízét- maguk a kilátogató emberek, gyerekek, családok és baráti társaságok adják. A kilátogató embertömeghez pedig nyilván jó programok kellenek, melyet idén is a Tamási Művelődési Központ profi, valamint a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szakembergárdája közösen a Tamási Város Önkormányzatával együttműködve szervezett. Márpedig jó programokból és fellépőkből nem volt hiány, melyek biztosítását közel 60 fővel a Tamási és környékbeli polgárőr egyesületek és a Rendőrség látta el áldozatos munkával. Szó szerint volt itt minden, ami szem- szájnak ingere. Honfoglaláskori harci bemutató, igazi csatajelenettel, mely során még a patakba beleesve is folytatódott az ádáz küzdelem, nem kis ovációt – és nevetést- váltva ki a nézőközönségből, solymászbemutató reneszánsz zenével, kopó bemutató, főzőbemutató Bede Róberttel, kirakodóvásár, autó bemutató, borkóstoló, bábelőadás, kürtöskalács ház, sőt egyedülálló módon élő, szabadon látogatható történelmi puskákkal zajló lövészverseny is. Összefoglalni is nehéz lenne a szerteágazó, izgalmas programok számát és tartalmát. A fesztivál az eddigi hagyományokhoz hűen Szent Hubertus misével kezdődött, mely után a rövid megnyitó beszédeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke, Porga Ferenc Tamási város polgármestere, valamint Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója mondta el. Nem sokkal ezután már a főzőtüzek füstje terítette be a völgyet, jelezve, hogy ötven főzőcsapat kezdte meg az előkészületeket a nagy megmérettetésre Miklósváron. A főszerep természetesen a vad és halételeké volt, bár számos egyéb ínycsiklandozó étel is készült tárcsán, bográcsban, agyagedényben vagy éppen grillrácson. Ha más program nem is lett volna, már az is külön érdekesség lehetett volna, ahogy 50 különböző magyaros vagy világkonyhai étel előkészületei zajlanak. A hangulatról természetesen idén is a nagyszínpad történései gondoskodtak. Fellépet a Tamási Koncert- Fúvószenekar, a Happy Street Band, a Pántlika Néptánc Együttes, a Laguna mazsorett csoport, Pom-pom Együttes, az Abba Sisters, valamint A Madarak buli zenekar. A fesztivál alatt idén is zajlott a Deer Parade kreatív alkotói verseny, ahol a Gyulaj Zrt. által biztosított élethű nagyságú dámszarvas szobrokat lehetett előzetes jelentkezés alapján dekorálni. Külön kedveskedve a kilátogató családoknak és gyerekeiknek, számtalan ingyenes gyerekprogram várta a legkisebbeket. A légvár, gokart és egyéb lehetőségek mellett a Gyulaj Zrt. Lengyel- annafürdői csapata is tartott foglalkozásokat a piciknek. Nyugtával dicsérve a napot elmondhatjuk, hogy egy nagyon jó, igazi fesztiválhangulatú rendezvényt sikerült összehozni, ahol mindenki jól érezhette magát korosztálytól, érdeklődési körtől függetlenül. Ha mindent egy mondatban kellene összefoglalnunk a tamási X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválról, legszívesebben egy négy éves „fesztiválozó” szavait idézhetnénk: „Nadon jó volt itt!”

A X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál képei képgalériánkban, az alábbi képre kattintva érhetőek el:

A X. TRÓFEA Vadgasztronómiai fesztivál képekben

Egyéb médiamegjelenések:

Haza Vadász cikke

A Fatáj Online cikke

A Tolnai Népúsjág cikke a X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválról

Erdei programok.hu cikke

Az OEE hivatalos honlapja

Dr. Hegedűs János plébános - homilia:

 

 

Megjelenés dátuma: 2016. június 16.

Kedves Édesapák! Június harmadik vasárnapján köszöntjük az Édesapákat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Munkatársai nevében ez alkalomból minden Édesapának boldog Apák Napját, jó egészséget és a gyermekekben, unokákban sok-sok boldogságot, velük közös örömöt és hosszú életet kívánok!

Tisztelettel: Gőbölös Péter, vezérigazgató

Apák Napjára (2016.)

Megjelenés dátuma: 2016. június 8.

2016. június 3-án pénteken és 4-én szombaton tartották Óbiródon, illetve a Tamási, Miklósvári Parkerdőben modern magyar vadászati kor egyedülálló "terepi" konferenciáját, valamint lövészversenyét. A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. közös szervezésében zajlott két napos rendezvény magas szakmai színvonalon mutatta be a hamarosan ismét - törvényesen is- vadászatra fogható történelmi és korhű feketelőporos puskák vadászati használhatóságát, illetve mérte össze a jelentkezők lőtudását. Az eseményt az OMVK (Országos Magyar Vadászkamara) nevében Dr. Jámbor László elnök, a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége nevében Németh Balázs elnök, valamint a Gyulaj Zrt. nevében Gőbölös Péter, vezérigazgató nyitotta meg.

A két napos rendezvény részletes beszámolóját az alábbi képre kattintva olvashatják!:

Kapszli.hu az Elöltöltös Szövetség honlapja

A Hazai Vadász Tv-s magazin oldala

A Magyar Vadászlap hivatalos honlapja

A Nimród magazin 2016. augusztusi számának cikke:

A Nimród Vadászmagazin 2016. augusztusi számának cikke az óbiródi elöltöltős konferenciáról

Megjelenés dátuma: 2016. június 6.

Tamási leghíresebb szülöttére, Würtz Ádám grafikus művészre emlékezve idén immár hatodik alkalommal rendezte meg a Tamási Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a regionális rajzversenyt. Rill Mária szervező, az iskola képzőművészeti ágának vezetője elmondta: régóta szerették volna a város számára megmutatni, hogyan dolgoznak a képzőművészetis diákok. Így jött az ötlet, hogy az iskolát övező és a járókelők számára is jól látható egységes kerítésfelületet falfestő pályamunkák segítségével díszítsék. Bonyhád, Iregszemcse, Nagykónyi, Pécs, Simontornya, Szakály és Tamási képzőművészeti iskolás tanulói jelentkeztek a regionális pályázatra, a beérkezett pályaműveket a Tamási Művelődési Központban május végéig tekinthetik meg az érdeklődők. A zsűri döntése alapján kiválasztott munkákat maguk az alkotók festhették fel május 13-án az előzetesen fehér falfestékkel alapozott kerítésre. Rill Mária elmondta: bízik abban, hogy mindenki szeretettel gondol a városra és szép emlékekkel távozott. Noha a rendezvény eredményhirdetésén helyezéseket is osztottak, a programnak minden gyerek nyertese volt, hiszen alkotása - mindenki örömére - itt maradt a városban. A Tamási Művelődési Központban kiállított alkotások között találtunk egy olyan művet, amelyet részvénytársaságunk ihletett meg, nagy örömünkre. Ezért Güth Gréta, Szlobodics Soma dombóvári gyerekek alkotását - felkészítő tanáruk: Dobos Anita - a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. külön díjban részesíti.

Az alábbi kép tovább nagyítható:

Würtz Ádám fala

Megjelenés dátuma: 2016. június 1.

A gyulaji erdő- és vadgazdálkoás évszázados szakmatörténetének alakulása nagy nevekkel tűzdelt. A szakmai és emberi nagyság mellett e nevek mögött sokszor igen kalandos életút állt. Ilyen volt Apt Ödön, egykori erdőgondnok életútja is. A valaha itt szolgáló erdőmérnök fia látogatott el apja valamikor munkahelyére, a gyulaji erdőkbe.

A látogatás apropóján született cikk az alábbi képre kattintva olvasható el:

Apt Kamill látogatása a Gyulaj Zrt.-nél

Megjelenés dátuma: 2016. május 31.

A Tolnai Népújság egész oldalas cikkben mutatja be Tamási közvetlen környezetében található zöld, rekreációs helyeket és lehetőségeket. Az egyébként is gazdag pihenési és kikapcsolódási lehetőségeket az elmúlt évek parkerdei és vadasparki fejlesztései mégvonzóbbá tették Miklósvár városrész helyszíneit. Többnyelvű, interaktív információs táblák, felújított pihenőhelyek és tanösvények, újabb és újabb rendezvények teszik színesebbé és méginkább alkalmassá Tamásit, hogy a természetet kedvelő családok valód kikapcsolódáson és katví pihenésen keresztül ismerják meg természeti környezetüket és a tolnai erdők élővilágát.

A cikk olvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Tolnai Népújság cikke Miklósvárról

Megjelenés dátuma: 2016. május 26.

Az 1930-as években Ágoston Manó területgazda jóvoltából épült, Kisszékely falu határában található, Jágerréti vadászlak sorsa szép fordulatot vett. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. eredeti formáját meghagyva, új köntösbe bújtatta.

A háborút követően az épület, az itt elterülő hatalmas csemetekert kiszolgáló épületeként és lakásként funkcionált. A csemetekert számos kisszékelyi ember munkahelye volt egykoron. Itt lakott Magyarország elsők között az egyik erdésznője, Mittelholz Vilma, akinek jóvoltából az itt élő Öregek még mindig Vilma házként emlegetik az épületet. Az elmúlt évtizedekben lakatlanná váló épület, segítségért kiáltott, hogy megmaradhasson a jelenkor és az utókor számára, tovább vigye történetét és az őt övező erdő része maradhasson, melynek csendje, nyugalma mélyen áthatja ezt a helyet. A több mint nyolcvan éves épület, statikailag jó állapotban volt. A tetőszerkezet részbeni cseréje és a belső helységek a mai kor igényei szerinti felújítása után, az épület ismét régi fényében pompázik. Az alapvető célkitűzés egy csendes nyugodt környezetben lévő, kicsit nomád jellegű turistaház kialakítása volt, mely ez év májusára megvalósult. Az átadásnál Gőbölös Péter a Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a Gyulaj Zrt. turisztikai fejlesztéseinek Jágerréti vadászlak (kulcsos ház), csak az egyik állomását jelenti. A pusztuló épület külső és belső felújítását és a környezetének rendbetételét jelentős mértékben a Zrt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium által biztosított pénzügyi forrásból tudták megvalósítani, melyet megköszönt. Az elmúlt években a Paks közelében, Tengelicen, továbbá Tamási és Lengyel Annafürdő térségében található parkerdőkben tanösvények, kirándulóhelyek és játszóterek létesültek. Annafürdőn az Erdészeti Erdei Iskola közelében még egy speciális lombkorona tanösvénnyel kiegészített kilátó is épült. Ez évben még egy további vadászlak került felújításra Csurgópusztán, továbbá Kurd mellett a Koszorú dombon egy csodálatos pihenőerdő, melynek átadása is rövidesen várható. Megköszönte a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészetének munkatársainak és a kivitelező vállalkozásoknak a felújításban végzett munkáját. Pajor Ágnes kisszékelyi polgármester üdvözlő szavaival örömét fejezte ki a felújított kulcsosház láttán, és tolmácsolta a kisszékelyi és térségi emberék örömét, hogy a táj megint gazdagodott egy szépen és korszerűen megújított objektummal, melyhez sokakat emlékek és érzelmek kötnek. Az átadás egy nyíltnap keretében történt, ahol, a köszöntőket a legkisebbek verse és a Bokréta népdalkör éneke követte. A házigazda Pincehelyi Erdészet részéről Szi Benedek Sándor erdészetvezető örömmel invitálta az embereket a házba és arra, hogy érezzék itt jól magukat a természet eme meghitt zugában. A családias hangulatot fokozta, hogy a résztvevő nyugdíjasok emlékei, történetei a ház láttán szinte azonnal felszínre törtek. A Jáger réti vadászlaknak is szüksége van az emberekre, hogy ez a mai mércével mérve parányi csoda, továbbra köztük maradhasson.

Az online médiában megjelent anyagok (klikk a képekre!):

A Fatáj Online magazin cikke

Az OEE hivatalos honlapja

Nimród cikke (2016.július)

Megjelenés dátuma: 2016. május 26.

A Magyar Állami Erdőgazdaságok közötti lőversenysorozat az idei évben is útjára indult. A harmadik forduló különleges körülmények között zajlott. A Pilisi Parkedő Zrt. 2016.05.14-15-én Galgamácsán adott otthont a Magyar Korondvadász Szövetség és a FITASC világszövetség szervezésében a Magyar Korongvadász Nagydijnak. Tizenöt nemzet neves versenyzői között kaptak lehetőséget az erdőgazdasági dolgozók és csapataik, hogy a kétnapos 2x100 korongos versenyen összemérjék lőtudásukat. A rendkívűl technikás pálya és az esős, szeles időjárás feladta a leckét a versenyzőknek.

A külön értékelésben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. csapata végzett az első helyen (Poszpis Péter, Király Attila, Tóth Péter, Csapó Károly).

Második a NEFAG Zrt., harmadik a Gemenc Zrt. csapata lett.

Egyéniben: Dobos József - NEFAG Zrt. Csapó Károly - Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., Pap Norbert - NEFAG Zrt. A Nagydij győztese Jéri Tamás (Hun) 2. Kidd, Jr Brad (USA) 3. Szerdahelyi András (Hun). Jövőre ugyanezen helyszin visszavárja a versenyzőket a világbajnokságra! Becslések szerint ezernél is több versenyzőre számítanak.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:

FITASC 2016. május   Tóth Péter Galgamácsán

Megjelenés dátuma: 2016. június 1.

Május 25. és 26 között rendezték meg az Év Erdésze 2016 verseny országos döntőjét a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében, amelyen 19 magyarországi és három erdélyi szakember mérte össze tudását. Az idei verseny különleges jelentőséggel bírt, hiszen az OEE ebben az évben ünnepli alapításának 150. évfordulóját, ráadásul első alkalommal történt meg, hogy a rendezvényt egy magánerdészet rendezhette meg – méghozzá olyan módon, ami példát szolgáltat hazánk bármely erdőgazdaságának.

A legjobb magyar erdészeket az első napon írásbeli és lőtéri valamint fajfelismerési feladatok várták, majd csütörtökön a gyakorlati verseny következett. Az Év Erdésze végül Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. munkatársa lett, aki 2010 után ismét elhódította a serleget, ezzel pedig történelmet írt, hiszen előtte még egyetlen erdész sem tudott duplázni. “Otthon is nagyon várják a telefonomat, és az erdőgazdaságnál is biztosan örülni fognak neki. Úgy küldtek el, hogy győznöm kell… Meghoztam ezt az eredményt” – nyilatkozta a győztes erdész az Erdő-Mezőnek. Hozzátette: a siker alapja a kemény felkészülés volt, amihez természetesen a régi rutin hozzájárult. “Volt időm készülni, és sok időt fordítottam arra, hogy ide juthassak” – fogalmazott.

A teljes cikk, illetve a beágyzott videó az alábbi linken tekinthető meg (katt a képre!):

Az Erdő-Mező Online cikke és videója

Megjelenés dátuma: 2016. május 27.

2014-től új programozási időszak kezdődött az Európai Uniós támogatásokban, Vidékfejlesztési Program (VP) néven, Magyarország Kormánya új támogatási programot indított el a vidék felzárkóztatására. Ezek a változások a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) szervezetére is hatással voltak, így az MNVH a Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztési Helyettes Államtitkárság irányítása alá került, új szervezeti felépítéssel, új lendülettel. Megújult arculattal, honlappal,facebook oldal működtetésével szeretnénk hírét adni ennek a friss lendületnek, amellyel a vidék szolgálatába álltunk. Az MNVH működéséről szóló rendeletet (11/2016. (IV.26.) MvM rendelet) a Magyar Közlönyben olvashatják el az érdeklődők. Az  www.mnvh.eu honlapon regisztrációval nem csak hírlevelet kaphatnak az MNVH-tól, de a regisztrált partnereknek lehetőségük lesz helyi fórumok, vidékfejlesztést érintő, tudásátadó események szervezésére támogatást kérni, ha a projektötleti felhívások keretében pályáznak. Regisztráljanak honlapunkon és figyeljék az oldalainkat, hamarosan kiírásra kerül projektötleti felhívásunk. Reméljük, nagyon sok vidéki esemény tud megvalósulni a támogatásunkkal.
Az MNVH Tolna megyében is több száz partnerrel működik együtt sikeresen. A szervezet Tolna megyei területi munkatársa Bodó Katalin. Tolna megyét érintő vidékfejlesztési jó példákkal, programokkal, VP pályázati kérdésekkel, előadások tartásával tudják őt megkeresni az mnvh.tolnamegye@me.gov.hu e-mail címen vagy a +36-20/207-3885 mobilszámon. Amennyiben szeretne fent említett témákban, Tolna megyét érintő híreket, információkat kapni, jelentkezzen kollégánk megyei hírlevelére az előbb megadott e-mailcímen!

MNVH

Megjelenés dátuma: 2016. május 27.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., „Édesapám az erdőben, az erdőért dolgozik" című rajzpályázati kiírására számos, már- már mestermű szintű rajz vagy festmény lett a válasz erdész és vadászemberek csemetéitől. Kérésünkre az állami erdészeti Zrt.-knél dolgozó erdészek gyermekei rajzolták le édesapjukat hivatásuk végzése közben. A néhol művészi részletességgel, néhol gyermeki könnyedséggel megrajzolt, vagy éppen festett pályaművek egytől-egyik kiválóan és őszintén mutatják be az állami erdőgazdaságok szakembergárdájának terepi mindennapjait. A gyönyörű gyermekrajzok, hol komolysággal, hol megmosolygtatva villágítanak rá az erdőművelés, a fahasználat és a vadgazdálkodás mindennapjaira és szépségeire, sokszor láthatóan mutatva azok egymásra is ható kölcsönhatását. Természetesen a középpontban mindenhol egy-egy  apuka vagy szülő áll, aki szakemberként irányítja vagy éppenséggel végzi a fenti ágazati munkák kivitelezését, végrehajtását, úgy ahogy azt gyermeke a maga szemével látja.

A rajzokat az alábi linken tekintheti meg:

Gyulajzrt.hu/apukam_az_erdoben_rajpalyazat_2016

 

Megjelenés dátuma: 2016. május 19.

2016. június 25-én, szombaton tartják a Vadászati és Vadvédelmi Kiállítás megnyitóját a szlovákiai Tőketerebesen. Az Andrássy Kastély lovardájában tartott megnyitó ünnepség meghívója az alábbi képre kattintva olvasható!

A szlovákiai tőketerebesi vadászati és vadvédelmi kiállítás meghívója

Megjelenés dátuma: 2016. május 12.

Élve a technológia és a kor adta lehetőségekkel a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. egy, a hétköznapi ember szeme elől elzárt és rejtve maradt vadregényes világot kíván bemutatni napi 24 órában a természet és vadászat kedvelőinek. Éven át működő terepi vadkameránk a világhíres gyulaji dámrezervátum eldugott völgyéből mutatja az élővilág minden percét. Az online adást élőben is nyomon lehet követni, mellette pedig a fontosabb eseményeket rögzítjük is, hogy senki el ne halassza egy-egy felbukkanó dámbika, vaddisznó konda, róka vagy sakál nyomon követését.

A webkamera az alábbi link mellett a bal oldali bannersor legtetejéről érhető el a jövőben!

Vadkamera aGyulaj Zrt. legendás vadászterületén

Megjelenés dátuma: 2016. május 11.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a lengyel-annafürdői Rétisasfészek kilátó 2015. évi beruházását egy, a kilátóhoz csatlakozó 30 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú, legmagasabb pontján 9 méter magasságú lombkoronaösvénnyel oldotta meg. A megvalósítást az indokolta, hogy a beruházás helye egyben a társaság környezeti nevelésének fő helyszíne, a közeli erdei iskola környezete, ahol évente több tízezer látogató, köztük számos iskolai és óvodás csoport, vagy sok gyerekes család fordul meg. A tisztán környezeti szépség nem elegendő egy tartalmas, egész napos kikapcsolódásra, a látogatók érdeklődnek már olyan megoldásokra is, ahol a gyerekek figyelmét leköthetik olyan interaktív eszközökkel is, amely nevelésüket, tudásukat, környezettudatos magatartásukat is fejleszti, így a túrázás nemcsak egy fizikai és lelki felüdülést jelent majd. A lombkoronaösvénynél nem a magasság számít, a domborzat ügyes kihasználásával, pl. egy szurdok áthidalásával is egészen más szemszögből látható a természet. Önmagában csak egy, a magasban vitt ösvény nem elegendő, ha nem egészül ki olyan attraktív megoldásokkal, interaktív szemléltető eszközökkel, amelyek a fent említett környezeti nevelést nem szolgálják. Annafürdőn a következő hasonló beruházás egy kisebb gyalogos völgyhíd lesz, ahol a szurdok erdőből kinövő fák hatalmas törzsei közt, kb. 8-10 méteres magasságban haladunk át, megfigyelve a különböző lombkorona szinteket (újulati szint, cserjeszint, második lombkorona szint) és az ezekhez kapcsolódó élőlényeket, vagy épp az abiotikus természeti körülményeket (pl. erózió, völgy hatás, hidrológia, stb…). A beruházások költségét az ösvény magassága, hossza és a rajtuk elhelyezett interaktív eszközök száma és minősége határozza meg. Tisztán fa szerkezetek is megvalósíthatóak, de a magasság és a fesztáv miatt egyes elemeket statikai és gazdasági okokból célszerű fémszerkezetekkel pótolni (pl. híd esetén), így a fa és fém vegyes szerkezetek is elfogadhatóak. A fenntarthatóság miatt a faszerkezeteket Annafürdőn hazai akác faanyagból oldottuk meg, mely ugyan növeli a beruházás költségeit, de a későbbi faanyagvédelmet csökkenti, így fenntarthatósága révén sokkal gazdaságosabb és tartósabb, azon felül, hogy helyi termékek épülnek be és nem export fenyő termékek.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:

  Sasfészek Kilátó Lengyel- Annafürdőn  Sasfészek Kilátó Lengyel- Annafürdőn  Sasfészek Kilátó Lengyel- Annafürdőn

További képek a képgalériánkban tekinthetőek meg!

Megjelenés dátuma: 2016. május 10.

2016. június 3-án, ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött konferencia lesz az elöltöltő-fegyveres vadászatról a Gyulaj Zrt. óbiródi vadászházában. Kérjük figyelembe venni, hogy a konferencia ideje alatt a vadászházi helyszínt csak Gyulaj község irányából közelíthetik meg (Tamási felől nem)!

A programismertetőért kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Meghívó az elöltöltő-fevygeres vadászati konferenciára

Regisztrálni ezen dokumentum kitöltésével lehetséges! 

Megjelenés dátuma: 2016. május 10.

Az állami erdőgazdaságok diadalát hozta a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság második, dél-dunántúli fordulója május 7-én, miután a dobogóra a SEFAG Zrt – KNT, a Mecsekerdő Zrt – Ritrovi Kft. és a Zalaerdő Zrt. csapata állhatott fel. Változékony időjárás kísérte a a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság második regionális versenyét. A reggel felhősen indult, a délután folyamán szinte már nyári meleg volt, végül pedig szakadó eső zárta a napot. A dél-dunántúli fordulót első alkalommal szervezte a Mecsekerdő Zrt., az állami erdőgazdaság pedig ki is tett magáért, a négy pályán gördülékenyen folyt a verseny, a látogatók pedig tribünről nézhették végig a fakitermelők és tűzoltók 11 csapatos csatáját. Az eredményhirdetést végül teljesen elmosta az eső, így a díjátadót végül a korábban ebédelőként funkcionáló nagy sátorban tartották meg. A dél-dunántúli regionális versenyt végül a SEFAG Zrt. – KNT csapata nyerte meg, mögöttük a Rittlinger Róbert válogatott és világbajnok sportfavágó irányításával a Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft. végzett. A dobogó alsó fokára a fiatal fakitermelőkből álló Zalaerdő Zrt. gárdája fért fel.

Ahogy az mind az öt regionális fordulóban megszokott, Orfűről is 6 csapat jutott tovább a várhatóan szeptember 18-án zajló országos döntőbe. A dobogósok mellett a Gyulaj Zrt., a Kaszó Zrt. és a Zselici Juniorok csapata készülhet a nagy őszi megmérettetésre.

EREDMÉNYEK:
1. hely: SEFAG Zrt. – KNT
2. hely: Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft.
3. hely: Zalaerdő Zrt.
4. hely: Gyulaj Zrt.
5. hely: Kaszó Zrt.
6. hely: Zselici Juniorok
7. hely: Barcsi Hivatásos Tűzoltók
8. hely: SEFAG Zrt. – Dongó
9. hely: Rigóci Káosz Brigád
10. hely: Siófoki Hivatásos Tűzoltók
11. hely: Szőcsény – Széchenyi Zsigmond Mg. Szakiskola

Online megjelenések a hír kapcsán:

Erdő-Mező Online cikke

Megjelenés dátuma: 2016. május 5.

2016. április 28-án 9 órai kezdettel újszerű kezdeményezéssel nemzetközi, online, angol munkanyelvű konferenciát tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának tanácstermében. Az internet adta lehetőségeket felhasználva három intézmény (az Uráli Állami Erdészeti Egyetem, Jekatyerinburg, Oroszország, a Mendel Egyetem Erdészeti Kar, Brno, Csehország és a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, Sopron) képviselői és hallgatói tartottak előadásokat a klíma- és környezeti változások erdei ökoszisztémákra gyakorolt hatásairól.A technikai háttér érdekessége, hogy nem volt szükség különleges videokonferencia berendezésre, szélessávú internettel, egyszerű webkamerával és kivetítővel valamint egy laptoppal jó kommunikációt lehetett biztosítani a helyszínek között. A konferencia megnyitása, valamint a rektori, dékáni sőt, Jekatyerinburgban konzuli üdvözletek elhangzása után a konferencia témáját dr. Mátyás Csaba akadémikus úr gondolatébresztő előadása vezette be, mely szerint a globális változások az eddigi legnagyobb kihívás jelentik az erdészet számára. A konferencia főszereplői a hallgatók és doktoranduszok voltak, előadásaik számos témakörben hangzottak el: beszéltek többek között az imissziós hatásokról, a klímaváltozás hatásáról a fák magassági növekedésére valamint a madár és a rovarvilágra. Ugyan a vizsgálatok helyszínei földrajzilag távol esnek egymástól, de a vizsgálati módszerek és a következtetések megállapításának módszertana hasonló volt. Minden hallgató komolyan vette a megmérettetést, alaposan felkészültek, de a nyelvtudásban és az előadáskészségben még mutatkoztak különbségek.  A hagyományteremtő céllal megrendezett konferencia célja éppen ezért kettős: egyfelől a hallgatók lehetőséget kapnak a az egymás közötti tapasztalatcserére, másfelől gyakorlatot szerezhetnek abban, hogy idegen nyelven, nemzetközi környezetben mutassák be kutatási eredményeiket. Összefoglalva megállapítható, hogy a konferencia – az első próbálkozásnál természetes technikai zökkenőktől eltekintve – sikeres volt. Nagy előnye az online konferenciának, hogy a szervezési erőfeszítéseket nem tekintve gyakorlatilag ingyenesek. Természetesen a szakemberek személyes találkozóját, a személyes ismeretséget semmi sem pótolhatja, de az ilyen rendezvények nagyon is alkalmasak gyakorlásra, hatékony eszmecserére. Folytatásként a Kar és a konferencia szervezői további lehetséges partnerek bevonásán is gondolkodnak. A hasonló rendezvények aktívan hozzájárulnak a tudás nemzetközivé válásához, a hallgatóknak pedig segítenek felkészülni a nemzetközi porondra való kilépésre.

A konferencia technikai és szerver hátterét a Nemzeti Információs és Infrastruktúra Fejlesztési Intézet biztosította, mely segítséget a szervezők ezúton köszönnek meg. A konferencia utólag is megtekinthető, az 1. rész és a 2. rész linkjére kattintva.

NyME EMK online konferencia  NyME EMK online konferencia

Iszak Noémi

Megjelenés dátuma: 2016. május 5.

Április utolsó hétvégéjén került megrendezésre a „Mit esznek erdeink vadjai” családi-túra a Tamási Vadasparkban. Szervezőink büszkék lehetnek, mert szép számmal érkeztek résztvevők a túrára és az idő is nekik kedvezett. Napsütéses, kellemes, meleg tavaszi nap volt. Mindenki izgatottan várta a program kezdetét. Segítségünkre volt Takács György, a vadaspark vadgondozója. A vadaspark 20 hektáros területen fekszik, közel 1,5 km-es kijelölt túraútvonallal, amin a látogatók végigsétálhatnak és a vadasparki kilátó tetejéről szemlélhetik a gyönyörű kilátást. Itt kipróbálhatják a földbe süllyesztett leskunyhót, ami speciális üveggel van ellátva, így mi mindent látunk, viszont vadjaink nem látnak, és nem éreznek minket. Itt megfigyelhetünk dámszarvast, gímszarvast, és ha szerencsénk van, muflonnal is találkozhatunk. Az állatsimogatóban pedig lusta, dagonyázó vaddisznók várják, hogy kedvenc eleségükből szórjunk az etetőjükbe. A program a leskunyhóval kezdődött. A takarmány kiszórása után kolompolás hívta az állatokat a les elé. Mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte, ahogy az állatok megindultak a takarmányszóró felé. Bár csendre intett minket a vadgondozó, a gyerekek nem tudták megállni, hogy ne kommentálják, éppen mit láttak. Miután elfogyott az ennivaló és szétszóródtak az állatok, tovább indultunk. Itt szegődött mellénk egy új kísérő, Sára, a gím tehén. Sárának nagy sikere volt, főleg a gyerekek körében. Nagyon szelíd, jámbor állat, türelmesen végigkísért minket a túraútvonalon, megvárta, míg a kilátóba felmentek a gyerekek. Ha kellett, fényképezkedett velük, rágcsálta a neki szedett falevelet, és engedte, hogy a sok kis kezecske simogassa. Körutunk végén az állatsimogató várta a gyerekeket, ahol vaddisznókat és dámszarvasokat lehetett közelebbről megfigyelni. Túránk végére kellőképpen elfáradtunk, de élményekben gazdagon térhettünk haza.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak (klikk a képekre!):

Mit esznek erdeink vadjai?  Mit esznek erdeink vadjai?  Mit esznek erdeink vadjai?  Mit esznek erdeink vadjai?

Megjelenés dátuma: 2016. április 30.

Kedves Édesanyák!

Május első vasárnapján köszöntjük az Édesanyákat.

Ez alkalomból minden Édesanyának Boldog Anyák Napját, jó egészséget és a gyermekekben, unokákban sok-sok boldogságot, velük közös örömöt és hosszú életet kívánunk!

A Gyulaj Erdészeti
és Vadászati Zrt. nevében tisztelettel:

Gőbölös Péter

vezérigazgató

Boldog Anyák Napját kíván a Gyulaj Zrt.!

Megjelenés dátuma: 2016. április 29.

Hamarosan újra itt a tamási TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál! Ráadásul idén június 4-én jubilál is, hiszen immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre a nagyszabású fesztivál. A szokásos jó hangulatban, jó programokkal és kiváló vadételekkel várunk minden jelentkező főzőcsapatot, illetve látogatót a rendezvényre. Ahogy eddig is, idén is a látogatók számára a programok díjmentesek!

A részletes programokért, valamint a főzőverseny kiírásért, kérjük klikkeljen az alábbi képekre!

X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál, 2016. Tamási   X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál, Tamási   Erdei Futóverseny a X. TRÓFEA Vadgasztronómiai fesztivál idején

Megjelenés dátuma: 2016. április 25.

A Magyar Természetjáró Szövetség az idei évben is megszervezi a TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akcióját. A részletes programot, jelentkezési lehetőséget a teszeddakeken.hu ismerteti. Az eseményre április 29-30-án kerül sor az Országos Kékkör vonalán (Országos Kéktúra + Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra + Alföldi Kéktúra). A több mint 2500 km hosszú túraútvonalat szeretnék megtisztítani a szeméttől, hogy minden túrázót tiszta környezet várjon. A rendezvény célja természeti értékeink közös védelme, a környezettudatosság növelése, a szemléletformálás. A TeSzedd a Kéken! mozgalom keretében két központi és regionális koordinátorok vezetik az önkéntes résztvevők munkáját az Országos Kékkör három nagy szakaszán. A szemétgyűjtés az Országos Kékkör útvonalának 10 m-es sávjában történik, és tapasztalt természetjárók gondoskodnak a résztvevők biztonságáról. A TeSzedd a Kéken! szervezői a szemét elszállítását és ártalmatlanítását vállalják, valamint biztosítják a szemétszedéshez szükséges eszközöket (szemeteszsák, kötözőanyag, munkavédelmi kesztyű, maszk)

Te Szedd a Kéken! szemétszedési akció országszerte

Megjelenés dátuma: 2016. április 25.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága 2012-ben indított projektje - Mesék az európai erdőkből címmel - lezárult.A Harmóniában élni az erdővel Az erdő minden időkben foglalkoztatta az emberek képzeletvilágát, táplálta a legendákat, mítoszokat és hagyományokat. A fa élete és az emberi élet közötti jelképes hasonlóság minden európai kultúrát megihletett. Összeállításunk az Európai Unió tagállamai által kiválasztott egy-egy verses vagy prózai alkotás révén új nézőpontból mutatja meg ezt a hagyományt. A szövegeket gyermekrajzok illusztrálják, melyek egyedülállóan színesen és rendkívül érzékletesen szemléltetik, milyennek látják a gyerekek az erdőt és az ember szerepét az erdő megóvásában. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság "Mit jelent nekem az erdő?" címmel meghirdetett rajzpályázatán 22 tagállamból több mint 9000 gyerek vett részt. Hálásak vagyunk mindegyiküknek, mert segítettek az Európai Uniónak jobban megérteni, milyen az erdő és az erdővel való együttélés gyerekszemmel, és hozzájárultak ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára. Számtalan különböző típusú erdő, erdős táj és erdőgazdálkodási módszer él együtt az EU-n belül. Az erdők Európa egyik legjelentősebb megújuló erőforrásai és Európa biológiai sokféleségének egyik fő forrásai. Elősegítik az éghajlat szabályozását, nyersanyagokkal látják el az embert és táplálják a vadakat, s ugyanakkor valódi megnyugvást és menedéket jelentenek a városi ember számára. Más szavakkal az erdő az ökoszisztéma-szolgáltatások széles választékát kínálja valamennyiünknek. Az erdő kulcsfontosságú az életminőség javítása és a munkahelyteremtés szempontjából is, különösen a vidéki régiókban. A fenntartható jövő érdekében Európának szüksége van az erdeire, az erdőknek pedig fennmaradásukhoz szükségük van az EU minden polgárára, de különösen a fiatalokra és a gyermekekre. Harmóniában élni a fákkal és az erdőkkel a mindennapok fontos kihívása. Mindenkire szükség van, hogy közösen kidolgozzuk, hogyan használjuk és hogyan adjuk át e lenyűgöző és értékes közös erőforrásunkat a jövő nemzedékeinek. Az ehhez készített bájos kiadvány 24 nyelven tölthető le az EU online könyvesboltjából. 

Az Európai Unió erdészeti stratégiája a fenntartható és versenyképesebb erdőgazdálkodás alapelveit fekteti le annak érdekében, hogy az ágazat több munkahelyet teremthessen, elsősorban a vidéki régiókban, miközben biztosítja az erdők védelmét és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A fenntartható erdőgazdálkodás azt jelenti, hogy az erdőket és az erdős vidékeket úgy és csak olyan mértékben aknázzuk ki, hogy fennmaradjon biológiai sokféleségük, termelékenységük, életképességük, és a jelenben és a jövőben is be tudják tölteni megszokott környezeti, gazdasági és társadalmi szerepüket anélkül, hogy az más ökoszisztémák rovására menne.

"Mesék az európai erdőkről" PDF- kiadvány megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Mesék az európai erdőkről

Forrás: Európai Bizottság

Megjelenés dátuma: 2016. április 19.

2016. március 22-én a Víz Világnapja alkalmából a Tamási Aranyerdő Óvodában Zöld Napot tartottak, amely a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Lengyel-Annafürdői Erdei Iskolájának dolgozói segítségével valósulhatott meg. Az állami erdőgazdaság munkatársai eszközökkel és színvonalas programmal készültek az eseményre. A csoportszobák és az óvoda aulája biztosította a helyszínt a különböző állomásoknak, amelyek az alábbi témaköröket mutatták be a gyerekeknek: 1. Költöző madaraink: papírfecskék készítése 2. Erdei kincseink: agancsokkal, prémekkel és termésekkel való ismerkedés 3. Tavasz, hóolvadás: szélforgó készítése 4. Tavasz, virágzás: somvirág készítése 5. A gyógyító erdő: gyógyteák, lekvárok kóstolása 6. Rovarok ébredése: pillangó készítés 7. Erdő Ernő bácsi meséi (Hazai Vadász) filmvetítés Az óvodások nagy érdeklődés mellett készítették a különböző kézműves termékeket. Sikert aratott a gyermekek körében a hullajtott agancsokkal, szőrmékkel, gereznákkal és erdei termésekkel való ismerkedés, méghozzá nemcsak vizuális módon, hanem tapintás útján is, miközben hallgatták a hozzájuk kapcsolódó ismereteket.

További online megjelenések a hír kapcsán fotókkal kiegészítve:

Erdei Programok webportál

OEE hivatalos honlapja

ForestPress.hu online információs portál

A Nimród vadászmagazin weboldala

Megjelenés dátuma: 2016. április 18.

Báró Schell József Antal európai hírű vadászfestő 1900-ban született a Tolna megyei Katalinpusztán. Rajzbéli tehetsége és természet szeretete már gyerekkorában kitűnt. Fiatal felnőtt korára vadászat iránti szenvedélye révén barátságot kötött a későbbi híres vadászíróval, Széchenyi Zsigmonddal. Festészetet javarészt autodidakta módon sajátította el. Munkái révén 1959-ben felvették a Magyar Képzőművészeti Alapba. Innentől kedzve hivatásos művész lett, többek között régi barátja, Széchenyi Zsigmond könyveit is illusztrálva, valamint számos művét megjelentetve a Magyar Vadászlap és Nimród akkori számaiban. 1970-ben hunyt el. Tolna megyei, európai hírű vadászfestő emléke előtt vándorkiállítással tisztelegnek, melyet a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is támogat.

Báró Schell József Antal vándorkiállítás bemutató anyaga a pontos kiállítási menetrenddel az alábbi képre kattintva érhető el:

Báró Schell József Antal vándorkiállításának helyszínei és időpontjai 

Megjelenés dátuma: 2016. április 14.

A tavalyi, sikeres street art pályázatunkhoz hasonlóan ez évben is, az idén jubiláló X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztiválon lesze alkalma elkészíteni az előzetesen beküldött és kiválasztott pályaművek alapján a szerencsés amatőr vagy profi kézműveseknek, művészeknek saját, kreatív módon újraértelmezett dámszarvasát! A tervek, pályaművek beküldési határideje: 2016. május 20. Várjuk a jelentkezéseket, pályaműveket! 

További részletekért és kiírásért klikkeljen az alábbi képre!

DeerParade Street Art pályázat a Gyulaj Zrt.- nél!  DeerParade Street Art pályázat a Gyulaj Zrt.- nél!

Megjelenés dátuma: 2016. április 14.

Négy éve Lengyelországból érkezett az a 420 kg-s "B" harang, amely a Kárpát-medencéből elhurcolt és a Gulag táborokban odaveszett foglyok emlékére szól felszentelése és a toronyba helyezése óta a nagydorogi római katolikus templomban. Sebestyén-Molnár Árpád plébános szervezésében, a Gulagot megjárt Zsúnyi Illés kezdeményezésére, egy csodálatos összefogás történt, azért hogy a Kárpát-medencéből elhurcolt és a szibériai táborban elhunyt politikai és hadifoglyok emlékére készüljön egy emlékharang.

Annak idején Zsúnyi Illés a kezdeményezését egymillió forintos adományával is megtoldotta, majd az emberek összegyűjtötték többé-kevésbé a harangöntés és -állítás költségeit. Vállalkozók és magánemberek adományaiból összegyűlt a szükséges pénz, amelyhez a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. közössége is egy nagyon szerény tétellel, de annál jobb szívvel annak idején hozzájárult. Az erdészeti Zrt. térségben levő ereibe is kihallatszik talán a mesterremek szép hangja. A harang a lengyel Przemysl közelében, Marek Kawinscy mester öntödéjében készült.

Az alábbi képek tovább nagyíthatóak:

lengyel harang   lengyel harang  gulág harang

Megjelenés dátuma: 2016. április 7.

Sajnálattal és egyben felháborodással tapasztaljuk, hogy tamási és kisszékelyi erdeink, kifejezetten pedig a gyermekes családok által látogatott pihenő és parkerdeink természetes nyugalmát terepmotorosok és quadosok zavarják meg. Az mellett, hogy a természet és a vad nyugalmát zavarják, illegális tevékenységükkel balesetveszélyt is okoznak az erdőben jogszerűen pihenni, kirándulni, kikapcsolódni vágyó családok számára. Az emberi egészség és élet veszélyeztetése mellett a természetben okozott károk is jelentősek. A terepi száguldók kerekei által feltépett gyepeken, réteken, utakon, séta- és tanösvényeken gyors az erózió. Számos védett növény esik áldozatul a pusztító sportnak, sokszor visszafordíthatatlan károkat okozva. Ez nem csak sajnálatos, hanem törvénybe ütköző, illegális, így TILOS! A 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról 92/A. §: Erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos. Az erdészeti vagy jogosult erdészeti szakszemélyzet segédmotoros kerékpárral vagy közúti forgalomba helyezett, legfeljebb 500 cm3 hengerűrtartalmú motorkerékpárral közlekedhet az erdőben munkavégzés céljából. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. mint a tolnai, állami erdők vagyonkezelője és azok közjóléti szerepének őrzője a jövőben kiemelt figyelmet fordít és lépéseket tesz a vandalizmus e modern fajtája ellen, minden esetben feljelentést téve az illetékes rendőrkapitányságon.

Illegális terepmotorozás  Illegális terepmotorozás  Illegális terepmotorozás

Egyéb online megjelenések a hír kapcsán:

Erdei Programok online programajánló oldal híre

Megjelenés dátuma: 2016. április 5.

"Mit esznek erdeink vadjai?" lesz a fő témája a 2016. április 30-án, szombat 14:00-tól tartandó családi vadaspark-túrának. Erre az alkalomra a Tamásiban található, miklósvári vadaspark ingyenesen nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, emlékezetesen délutánt ígérve az odalátogató családoknak. Túravezetés, vadles, fotózás, valamint részletes ismertető lesz erdeink vadjainak etetéséről. Bővebb információ a turizmus@gyulajzrt.hu -n vagy a 74/573-943-as telefonszámon kapható!

A családi program plakátjának megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre!

Családi vadaspark- túra Tamásiban (2016. április 30.)

Megjelenés dátuma: 2016. március 30.

Több érdekes program mellett Tamási esetében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. társszervezésében megrendezésre kerülő június 4-i, X. TRÓFEA Vadgasztronómiai Fesztivál is a 2016-os kiemelt programok dél-dunántúli programok és esmeények listáját gazdagítja. Várunk mindenkit szeretettel!

Az alábbi kép tovább nagyítható ráklikkeléssel:

Dél-Dunántúli Kiemelt Programok 2016

Megjelenés dátuma: 2016. március 25.

2016. március 23-án a Tamásiban működő Látássérültek Esélyegyenlőségéért Egyesület taggyűlést tartott. Az Egyesület a támogatói közül az arra leginkább érdemes szervezeteket az Az Év Mecénása emlékplakettel díjazza.Az Elnökség ezt a megtisztelő elismerést a 2015. évi támogatói tevékenysége miatt a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. részére ítélte oda. A Részvénytársaság kedvezményes tűzifa vásárlási lehetőséggel segítette az arra rászorulókat. A díjat a Gyulaj Zrt. nevében Antli István termelési és kereskedelmi vezérigazgató vehette át.

Online megjelenések a cikk kapcsán (klikk a képekre):

Fatáj online hírmagazin cikke

Az OEE hivatalos honlapja

Megjelenés dátuma: 2016. március 24.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

Áldott Húsvéti Ünnepeket Kíván a Gyulaj Zrt.

Megjelenés dátuma: 2016. március 23.

Bakler József szervezésének köszönhetően 2016. március 18-án a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. által alkotott erdész delegáció látogatás tett a Dunaszerdahely melletti Salix Trade s.r.o erdészeti csemetekertben Szlovákiában. A Salix Trade nagyobb tételben a lombos és tűlevelű fafajokat (pl.: kocsányos tölgy, bükk, mézgás éger, erdei fenyő, lucfenyő, vörösfenyő stb.) állít elő, az értékesítés egy része Magyarország irányában történik. Megérkezés után vendéglátónkkal Szabó Jenővel a csemetekert hűtőházában a csemeték osztályozását, hűtőben történő tárolását néztük meg. Rövid áttekintést kaptuk ezzel párhuzamosan a csemetekertben használt munkagépekről is. Ezután kötetlen beszélgetés keretében Holík Péter tartott rövid ismertetőt az erdei magok beszerzéséről, kezeléséről és azok hosszú távú tárolásáról. A beszélgetés után a 16 ha-os csemetekertben a hidegágyas csemete termelés technológiájával ismerkedtünk, végül a szabadföldi csemete termelés ágyásainál zártuk a szakmai programot. Az állami erdészeti erdőgazdaságok szakemberei, a szlovákiai házigazdáktól egy finom ebédre is meghívást kaptunk, ahol építő szakmai beszélgetés és a két ország közötti erdészeti kapcsolatépítés zajlott.

Egyéb online megjelenések a hír kapcsán:

az OEE hivatalos honlapja

A ForestPress.hu online szakmai portál cikke

Megjelenés dátuma: 2016. március 23.

Rangos nemzetközi díjra esélyes a Galya-kilátó, melynek építtetője és tulajdonosa az EGERERDŐ Zrt. Az építmény bekerült a legnagyobb amerikai online építészmagazin, az Architizer éves versenyébe Renovációkategóriában. A jelöltek két díjra esélyesek: a szakmai zsűri elismerése mellett közönségdíjat is nyerhetnek. A rangos nemzetközi versenyt az egész építészszakma által követett Architizer online magazin a Wall Street Journallal és a Webbysszel közösen alapította három évvel ezelőtt.Az Architizer A+ Awardson a szakmai zsűri több mint száz kategóriában választja ki a legjobbakat, emellett van külön közönségdíj is, amelyre az interneten keresztül április 1-ig bárki szavazhat. A győzteseket április 12-én hirdetik ki. Voksolni itt lehet:http://awards.architizer.com/public/voting/?cid=110

És érdemes is szavazni, mert jelenleg a kilátó fej-fej mellett versenyez egy kínai teaházzal. A Galya-kilátóról: A Galya-kilátó „Épület” kategóriában már tavaly abszolút győztes lett. A 2015 szeptemberében átadott létesítmény a MÉD (Média Építészeti Díja) „Épület” kategória győztese valamint emellett a közönségdíját is elhozta „Épület” kategóriában. Az eredetileg 17 méteres kilátó tetejére régebben egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A cikk további folytatása itt!

További képek a "Tovább olvasom" opcióra kattintva nézhetők meg!

Galya- kilátó

Megjelenés dátuma: 2015. március 22.

"Koronák és lapátok" címmel jelent meg egy több oldalas írás a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületein történő gím- és dámszarvas gazdálkodás eredményeiről, jellemzőiről, a múltról, jelenről és jövőről is. A cikk szövege valamint ábrái érzékletesen mutatják be a Gyulaj Zrt. üzemi területén található gím- és dámállomány trófeajellemzőit, azok a közelmúltban elért eredményeit valamint erősségeit. A számos adat mellett érdekes történelmi területjellemzők is bemutatásra kerülnek az írásban.

A teljes cikk elolvasásához kérjük klikkeljen az alábbi képre:

Koronák és lapátok c. cikk a Vadászlap 2016. februári számában  

Megjelenés dátuma: 2016. március 22.

 

Megjelenés dátuma: 2016. március 22.

A Tamási Polgárőr Egyesület 2016. március 11-én tartotta éves közgyűlését Tamásiban. A napirendi pontok között szerepelt a 2015. év értékelése és a 2016. évi tervezett munkák, rendezvény-biztosítások, stb., ismertetése. Az egyesület éves tevékenysége a tavaly évben meghaladta az 5000 órát (kb. 500 nap), evvel hozzájárulva Tamásiban és környékén szervezett rendezvények, közéleti események biztosításához, lebonyolításához. Ehhez állami szervek, vállalkozások és magánszemélyek támogatására volt szükség. Minden évben, a közgyűlés alkalmával egy emlékplakettel köszöni meg a legkiemelkedőbb támogatóinak a támogatást, melyre 2015-ben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. bizonyult a legjobbnak. (EMLÉKLAP a Tamási Polgárőr Egyesület 2015. évi ARANYKOSZORUS támogatójának) A közgyűlés hivatalos része után, vacsorával egybekötött baráti beszélgetésen hangzottak el a „bevetéseken” történt legjobb sztorik. (Firbás Nándor)

Megjelenés az online médiában (klikk a képben):

a ForestPress.hu online szakmai hírportál híranyaga

 

Megjelenés dátuma: 2016. március 21.

Egy kissé szeles, bolondos, de annál vidámabb szombat délelőtt került megrendezésre a Tamási Parkerdőben az idei első tanösvény-túra. A szervezőink nem kis örömére sokan voltak kíváncsiak a túraútvonalra, köztük sok gyerek is eljött az óvodástól az iskoláskorúig. Volt aki a szüleivel, volt aki nagyszüleivel  érkezett, a túra célja az volt  hogy, minél többen megismerkedjenek a tavaly ősszel átadott  interaktív táblákkal, amelyek a Tamási Parkerő történetét, az erdő élővilágát és az erdőgazdálkodás folyamatát mutatja be egyszerű, de elgondolkodtató feladatok megoldásával. Egy rövid köszöntő után elindultunk az ösvényen, az első megálló egy térképpel ellátott hangos tábla volt, ami a tanösvény bejárásáról adott ötleteket. Fellelkesedve a gyerekek -látva azt hogy, az interaktív táblák milyen „okosak”- felváltva olvasták fel a kicsiknek a táblák tartalmát. Nagy sikert arattak azok a táblák, amin ügyességi feladatok, panoráma forgatók és kirakók voltak. A Tudod-e? kiegészítő kistáblák szintén sok érdekes és fontos információra hívja fel a figyelmet. Sokáig sorolhatnánk, mi minden tetszet a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, de helyette mindenkinek azt javasoljuk, hogy személyesen fedezzék fel a tanösvényt, mert megéri. A jól sikerült túrát egy nagyon kellemes és vidám hangulatú szalonnasütés zárta. Ha kedvet kaptak hasonló programjainkról, figyeljék a Tamási Parkerdő és Vadaspark facebook oldalát, ahol nem csak rendezvényeinket, de fontos információkat híreket is megtudhatnak Rólunk.

Az alábbi képek kattintással tovább nagyíthatóak:

márciusi tanösvénytúra  Márciusi tanösvénytúra  márciusi tanösvénytúra  márciusi tanösvénytúra

Megjelenés dátuma: 2015. március 10.

Honlapunk utoljára 5 éve újult meg, kapott új arculatot, méltón jelenítve meg értékeinket, vált minden napjaink tükrévé. Az elérhető információk folyamatos bővülése sajnos nem csak információ gazdagságot hozott, de az oldal sebessége is jelentősen romlott. Szükségessé vált honlapunk működését biztosító program környezet megváltoztatása. 

Ezt különösen sürgette, hogy oldalunkat mobil eszközzel elérők gyakran találkozhattak hiányos, nehezen olvasható, megtekinthető tartalommal. Sajnos öt éve még nem voltak meg azok a technológiák melyek ezt biztosíthatták volna. Igaz hol volt öt éve ennyi mobil eszköz?

Így megkezdtünk egy munkát mely finisébe ért, régi – új honlapunk született. Régi, mert a megjelenés, a szerkezet, az üzemeltetés nem változott. Ahogy mondani szokás „győztes csapaton ne változtass”.  Új mert sebessége ismét a régi, megjelenése már mobil eszközökön is igazodik a kor elvárt színvonalához. Hagyományos eszközökön is egy szellősebb, derűsebb, könnyebben olvasó felület fogad bennünket eltérő monitor felbontások esetén is.

Mai nappal bocsájtjuk rendelkezésükre megújult oldalunkat a www.gyulajzrt.hu – t, melyen a képek áttöltése folyamatosan történik.

Böngésszék, használják, olvassák örömmel!

Megjelenés dátuma: 2016. március 8.

Borbás Marcsi főzős, vidékbejárós gasztroműsora, a Gasztroangyal újra egy állami erdőgazdaság területére látogatott el. Ezúttal a Belső- somogyi erdők és vadászterület híres kezelőjéhez a Kaszó Zrt.-hez utazott a stáb. A műsorhoz megszokottan szó esik a helyi szokásokról, ételkülönlegességekről, és természetesen Kaszó igazi hírességéről a vadállományról, vadászatról.

A műsor megtekintéséhez kérjük klikkeljen az alábbi képre:

 A Gasztroangyal kaszói műsora

Megjelenés dátuma: 2016. március 7.

Ígéretes családi programra invitálja Önöket a Gyulaj Zrt. Lengyel- annafürdői erdei iskolája! A tavaszi túra alkalmával lehetőség lesz megfigyelni a téli álom után ébredő természetet , valamint kikapcsolódni, aktívan pihenni a Tolnai- hegyhát varázslatos helyein. A túra Annafürdőről indulva barangolja be a történelmi helyeket egészen a ma már nem létező Papd település még álló kápolnájáig. A túrát szalonnasütés teszi még hangulatosabbá. 

A tavaszi túra plakátja az alábbi képre kattintva érhető el:

Tavaszi Túra - 2016. március 26-án, szombaton

Megjelenés dátuma: 2016. február 26.

Lengyel- Annafürdő minden évszakban csodálatos, mégis a legtöbb fotó és film a tavasztól őszig tartó időszakban készül. Most azonban egyik látogatócsoportunk végre a késő őszi, téli időszakban készített nagyon szép kisfilmet. Nézzük Lengyel- Annafürdőt meg télvíz idején is!

Megjelenés dátuma: 2016. február 25.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. állandó munkavállalói átlaglétszáma 100-105 fő között van. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a gólya többször repül a cég felett, mint bármikor korábban, kis csomaggal a csőrében...

A teljes cikk az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

Az OEE hivatalos honlapja

 

Megjelenés dátuma: 2016. február 19.

A magyar vendégvadásztatásról, illetve a vadászati turizmusról szóló élő interjút készített a Kossuth Rádió Napközben című műsora, bevonva több szakértőt is a beszélgetésbe. A Magyar Turizmus Zrt. részéről Mártonné Máté Kinga, A Magyar Vadászati Védegylet részéről Pechtol János, valamint a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. részéről Gőbölös Péter, vezérigazgató válaszolta meg a kérdéseket.

A vágott anyag .mp3 fájlkiterjesztésben letölthető az alábbi linkre kattintva:

A Kossuth Rádió Napközben c. műsorának vágott anyaga

A Vadászat.net vadászati hírportál cikke

Megjelenés dátuma: 2016. február 18.

Több évtizedes változatlanság után idén tavasszal megújul a Tamási központjában található Gyulaj Zrt. központi irodaháza előtt látható kis park. Így a Tolna megyei erdőgazdaság épülete, de maga Tamási város is kissé megújuló arculattal várja majd az idelátogatókat.

A tátványterv megtekintéséhez klikk a képre!

A megújuló közpnti park látványterve

Megjelenés dátuma: 2016. február 18.

Hamarosan itt a tavasz! Az álmos tél elmúltával itt az idő a szabadtéri családi programokhoz! Március 19-én, szombaton a Tamási Parkerdőbe várjuk a kedves érdeklődőket egy kis játékos tanösvénybejárásra. Részletek az alábbi linken!

Meghívó a Tamási Parkerdő 2016. márciusi programjára

Megjelenés dátuma: 2016. február 16.

Hosszú átmeneti idő után, tegnap (2016. február 15-én) az állami erdészeti részvénytársaságok vezérigazgatói az eddig érvényben lévő ideiglenes vagyonkezelési szerződések után aláírták a társaságok végleges vagyonkezelési szerződéseit. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) dísztermében tartott esemény egy több évtizedes függőben lévő jogi helyzetet zárt le és tisztázott. 

Média megjelenések (klikk a képre!): 

Az OEE hivatalos honlapja

A Hazai Vadász videóösszeállítása az eseményről:

A Hazai VAdász felvételei

Képgaléria az alábbi képre kattintva érhető el:

Képgaléria

Megjelenés dátuma: 2016. február 9.

A Highlights of Hungary online szavazást indított, hogy szavazatokkal döntse el melyik az ország legkreatívabb és legszerethetőbb tartalma, ötlete, projektje. A szavazáson résztvevő projektek között megtalálható az MTSZ (Magyar Természetjáró Szövetség) - OKK (Országos Kékkör) megújult pecsételődobozainak projektje is. A rozsdamentes anyagból készülő új dobozok a legújabb lézeres technológiával lettek gravírozva, a dobozok pecsétjei pedig egyediek, minden állomás legjellegzetesebb motívumát tartalmazzák.

Az MTSZ pályázati videóját az alábbi linken tekinthetik meg:

A szavazás az alábbi linken érhető el:

<

Megjelenés dátuma: 2016. január 11.

2015. szeptemberében a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. impozáns tanösvényt avatott a Tamási Parkerdőben, melyet decemberben további fejlesztés során még érdekesebbé tettek. A Tanösvény az interaktív feladatokkal kiegészülve kiválóan alkalmas rendhagyó környezetismereti, honismereti, rajz vagy akár irodalom órák megtartására is, távolabbról érkező csoportoknak pedig egy rendhagyó napi órarendet javaslunk mindezekből. Az útvonal mentén kiépített tűzrakó hely, játszótéri eszközök, padok, asztalok állnak rendelkezésre az uzsonnához, vagy akár bográcsozáshoz, szalonnasütéshez.

Média megjelenések a hírk kapcsán (klikk a képre!):

A Fatáj online szakmai hírportálon megjelent cikk